What’s new in Tableau 2022.4

Vlak voor het eind van het jaar lanceerde Tableau een nieuwe versie vol met nieuwe features voor zowel ontwikkelaars, eindgebruikers als (potentiële) klanten van Tableau. In deze blog neem ik je mee in een aantal interessante nieuwe functionaliteiten uit Tableau 2022.4.

Image Role

De nieuwe functionaliteit ‘Image Role’ maakt het mogelijk om strings (woorden) te vervangen door een afbeelding. Deze afbeelding voeg je door middel van een URL toe aan je databron en Tableau kan het op deze manier toevoegen aan je visualisatie. Omdat het een string veld is kun je de afbeelding ook gebruiken in de kolommen of als row header, hierdoor zorgt het voor meer mogelijkheden dan bij het toevoegen van een custom shape. Het is een hele interessante nieuwe mogelijkheid wanneer je als organisatie bijvoorbeeld producten verkoopt en je wilt deze producten als afbeelding weergeven in de visualisatie in plaats van de naam van het product. Een afbeelding van een product zorgt voor meer context en gevoel bij de gebruikers van de visualisatie. De image rol is een erg functionele en dynamische toevoeging aan Tableau.

Tableau Whats's new 2022.4 - Image rol
Tableau Whats's new 2022.4 - Proper functie

Proper functie  

De nieuwe proper functie is er een die veel is aangevraagd door Tableau ontwikkelaars, en terecht ook! Het is een bekende functie die veel wordt gebruikt in onder andere Excel. Door de Proper functie te gebruiken kun je alle waardes uit een string veld tegelijkertijd veranderen naar de juiste titelopmaak: de waardes beginnen met een hoofdletter en de daaropvolgende letters zijn klein. De functie is in een paar stappen toe te passen door het volgende calculated field: (PROPER([veld]). De proper functie kan een mooie uitkomst bieden voor elke organisatie die werkt met bijvoorbeeld een webshop of met enquêtes waarbij gebruikers hun eigen naam invullen. Hier komt het vaak voor dat namen op verschillende manieren worden ingevuld en met de proper functie is dit probleem binnen enkele tellen opgelost.  

Replace data source per worksheet 

Elke ontwikkelaar van dashboards herkent de volgende situatie: je hebt een Tableau workbook met meerdere dashboards op één databron, waarvan enkele worksheets omgezet moeten worden naar een andere, nieuwe databron. Het omzetten van databronnen, al is het maar voor één worksheet, kan veel tijd kosten en een fout is snel gemaakt. Vanaf Tableau 2022.4 zal het mogelijk zijn om je data source per worksheet te vervangen zonder ingewikkelde constructies. In eerdere versies werd het vervangen van je databron toegepast op alle sheets die gebruik maakten van deze databron. Het is een sterke update van een bestaande functionaliteit, vervang je data source, die de ontwikkelaar meer controle geeft over het gebruik van zijn of haar databronnen.  

Tableau Whats's new 2022.4 - Replace sheet

External Actions  

External actions maken het mogelijk om gegevens uit een Tableau dashboard te verbinden met een Salesforce flow. Salesforce flow is een automatiseringstool van Salesforce die helpt om processen te optimaliseren, met als doel om geld en tijd te besparen. Het stelt een gebruiker in staat om bijvoorbeeld het uploaden van bestanden, het versturen van mails of het factureren naar klanten te automatiseren. Door deze integratie is het mogelijk om je dashboard te verbinden met een Salesforce flow, waardoor de eindgebruiker beslissingen kan nemen om workflows uit te laten voeren zonder het dashboard te verlaten.  

Usage-based licentiemodel Tableau Embedded Analytics 

Maak je gebruik van Tableau Embedded Analytics, maar loop je aan tegen hoge licentiekosten? Dan is deze nieuwe feature het lezen meer dan waard. Het usage-based licentiemodel is een nieuw model dat vanaf Tableau 2022.4 specifiek voor Tableau Embedded Analytics te gebruiken is. Het nieuwe usage-based licentiemodel is een model gebaseerd op gebruik, uitgedrukt in ‘Analytical Impressions’. Wanneer een gebruiker een specifieke actie uitvoert gaat dit ten koste van de totaal aangeschafte pool met Analytical Impressions. Zo worden de kosten dus bepaald door het gebruik en niet door het aantal licenties. Het nieuwe model geldt nu alleen nog voor de Viewer licenties. De organisatie kan Analytical Impressions aanschaffen wanneer ze dit nodig hebben. Op deze manier is het licentiemodel schaalbaar, flexibel en kunnen de kosten verlaagd worden.  

Uiteraard bevat Tableau 2022.4 nog veel meer updates en nieuwe functionaliteiten. Het complete overzicht is hier te vinden.   

Gijs Reysoo - BI consultant

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de toepasbaarheid van de nieuwe functies in jouw Tableau omgeving?

Wij kunnen je verder helpen.

Neem contact op