Tableau 2023.3 en alles wat jij er over moet weten!

Welkom terug, Tableau-avonturiers! Ook deze versie zit weer bomvol met nieuwe features en uiteenlopende mogelijkheden. Hieronder neem ik je mee in alles wat jij over deze nieuwe release moet weten. Spoiler alert: het werken in Tableau wordt nog eenvoudiger!  

Dynamic Axis Ranges

Breng meer dynamiek in je visualisaties door je assen aan te passen op basis van de waarden van parameters in je werkboek. Met deze functionaliteit kun je parameters gebruik om je as dynamisch aan te passen naar elk gewenst bereik. Het is mogelijk om zowel het begin- als eindpunt van de as, of slechts één van beiden, dynamisch te maken door gebruik te maken van geschikte velden. In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt gebruiken in de praktijk!  

Custom data labels

Deze feature is er één uit het rijtje labelfuncties die de afgelopen jaren zijn toegevoegd op Tableau Server. Je kunt deze functionaliteiten nu ook gebruiken op Tableau Cloud. Denk hierbij aan certificeringen, datakwaliteitswaarschuwingen en gevoeligheidslabels. Met deze functie kunnen site-administrators (met Data-Management add-on) aangepaste datalabels definiëren om eindgebruikers in staat stellen makkelijker data te verkennen. Een aanrader om overzicht te houden in al je data!

Embedding playground 

De Tableau Embedded Playground is een creatieve ruimte waar je de vrijheid hebt om te experimenteren met Embedded analytics. Het stelt je in staat om snel code te genereren die je kunt gebruiken om interactieve visualisaties te integreren in je eigen applicatie. Deze speeltuin is ontworpen om de ontwikkeling van aangepaste code moeiteloos te maken, zelfs als je geen doorgewinterde ontwikkelaar bent.

Waarom zou je de Tableau Embedding Playground willen gebruiken?

Snelheid en Efficiëntie: Dankzij deze tool kun je binnen enkele minuten code genereren, wat anders aanzienlijke tijd en expertise zou vereisen.
Hands-On Ervaring: Je kunt direct aan de slag en hands-on ervaring opdoen.
Inspiratie en Innovatie: Ontdek nieuwe mogelijkheden en krijg inspiratie om je embedded analytische oplossing naar een hoger niveau te tillen.

Native Lightning Web Component for Tableau

Nu kun je Tableau Vizzes direct in Salesforce integreren via Lightning Web Component. Dit maakt naadloze verificatie mogelijk via Trusted Tokens en Connected Apps. CRM Analytics-grafieken en Tableau-visualisaties kunnen binnen Salesforce worden bekeken voor een geïntegreerde analyse-ervaring. Bovendien kunnen filters moeiteloos worden gesynchroniseerd tussen beide platformen. Ontdek nu de voordelen van deze krachtige integratie.

Stratified sampling in Tableau Prep 

Werk je ook wel eens met grote datasets? In Tableau Prep kun je normaal gesproken een automatisch steekproef van data bekijken, die is genomen over de gehele dataset. Met deze nieuwe functie heb je de mogelijkheid om een specifieke kolom te kiezen als basis voor het maken van de steekproef. Dit zorgt ervoor dat je waardevollere inzichten kunt verkrijgen uit je grote dataset, omdat de steekproef wordt gebaseerd op de meest relevante kolom voor je analyse. Hierdoor kun je gerichter werken en beter begrijpen hoe de gegevens in die specifieke kolom zich gedragen.

Beheerderscontrole persoonlijke toegangstokens

De nieuwste updates in Tableau Cloud bieden organisaties een krachtigere controle over persoonlijke toegangstokens (PAT’s) en verbeterde beveiligingsmogelijkheden. Door de mogelijkheid om gebruikers te selecteren die PAT’s kunnen aanmaken en de instelbare geldigheidsduur, kunnen beheerders nu de toegang tot gevoelige gegevens nauwkeurig beheren. Bij alle versies vanaf Tableau 2023.2 wordt op Tableau Cloud PAT’s standaard uitgeschakeld en wordt de vervaltermijn automatisch verkort naar 180 dagen.

Unified Tooltips

Dit was al beschikbaar in Tableau 2023.2, maar in deze update is het ook beschikbaar voor Tableau Server. Met de nieuwe tooltip helpt Tableau je meer context voor je ‘in-shelf pills’ te begrijpen. De Unified Tooltips combineren tot zes eerdere tooltips tot één en prioriteren informatie op basis van relevantie. Nu kun je de veldnaam, tabelberekeningsdetails en veldopmerkingen op één plek vinden. Eventuele foutmeldingen of filterinformatie worden ook weergegeven in dezelfde tooltip. Deze verbeterde tooltip is beschikbaar voor elementen op alle schappen. Bekijk deze uitleg van Tableau Tim om het nog beter te begrijpen!

Aan de slag met Tableau 2023.3

We hebben de veel van de nieuwe updates in Tableau 2023.3 verkend, vol met nieuwe mogelijkheden om jouw analytische platform te verbeteren. Naast de bovenstaande features zijn er nog een paar meer toegevoegd, bekijk ze snel op de site van Tableau.  Wacht niet langer en ontdek de kracht van jouw data met Tableau 2023.3!