Tableau Conferentie 2023: key take-aways van onze consultants

Van dinsdag 9 mei tot en met donderdag 11 mei zijn in Las Vegas duizenden Tableau- en data enthousiastelingen samengekomen om geïnspireerd te raken, kennis te delen en te netwerken tijdens de jaarlijkse Tableau Conferentie. Natuurlijk was ook Infotopics hierbij! Naast de collega’s die het evenement digitaal volgden, reisden Hans, Arjen en Wouter af naar Las Vegas, samen met onze collega’s van AppsForTableau. Bij de stand van AppsForTableau maakten we kennis met nieuwe vakgenoten en kregen we de kans anderen te inspireren over de mogelijkheden van het werken met Tableau. Uiteraard deden we ook zelf veel nieuwe inspiratie en kennis op, die we graag met jullie delen.

Lees hieronder de key take aways van onze consultants van de Tableau Conferentie 2023.

Tableau conferentie - Jur Pol

De DataFam collection

Jur Pol, Consultant 

Voor alle Tableau-ers interessant: de DataFam collection! In deze collection vind je 3 gave sessies: How to Do Cool Stuff in Tableau door de Flerlage Twins (‘live’ was het gaaf!), Tableau Speed Tips en Using Empathy to Drive User Experience. Sessies waarvan iedere ontwikkelaar niet minder wordt; doe er dus je voordeel mee!

Tableau conferentie - Floris Engelbertink

Tableau Speed Tips

Floris Engelbertink, Consultant & Young Data Professional (YDP)

Beginnende Tableau gebruikers opgelet! Als je regelmatig met Tableau Desktop werkt, weet je hoe krachtig de software kan zijn maar ook hoe tijdrovend het kan zijn om analyses uit te voeren. Daarnaast kunnen Tableau Workbooks ook snel rommelig worden. Herken jij dit? Dan is er goed nieuws! In deze sessie: ‘Tableau Speed Tips Sessie TC23’ leer je handige tips en trucs om je workbooks netjes en georganiseerd te houden. Daarnaast krijg je ook een aantal handige tips & tricks mee die je kunnen helpen om sneller te werken en meer inzichten te krijgen in jouw data met behulp van Tableau. PS: de sessie wordt afgesloten met een heel handige axis truc, blijf dus hangen tot het einde.

Tableau conferentie - Wouter Karsten

Tableau adresherkenning

Wouter Karsten, Consultant

  • Tableau krijgt adresherkenning (adress geocoding). Dus naast provincies, steden, pc4 etc. kan Tableau straks individuele punten plotten op basis van adressen. Dit is erg gaaf omdat je nu geen latitude/longitude tabel nodig hebt om deze individuele punten juist te kunnen plotten op een kaart.  Dit gaat het leven van klanten die geografische analyses maken een stuk makkelijker maken.
  • De mogelijkheid om Augmented Reality met Tableau Gestures in (webcam) meetings te gebruiken. Het is een leuke gimmick om i.p.v. over te schakelen naar een dashboard kun je al pratende analyses maken door de meetwaardes en dimensies in je scherm te slepen doormiddel van Augmented Reality.
  • De cloud-first strategie van Tableau kwam duidelijk naar voren: zorg ervoor dat je als expert op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.
Tableau conferentie - Arjen van der Kamp

Out-of-the-box visualisaties

Arjen van der Kamp, Consultant

  • Nieuwste ontwikkelingen worden eerst doorgevoerd in Tableau Cloud, daarna naar Tableau Server. Mede hierdoor wordt de keuze voor Tableau Cloud ten opzichte van Tableau Server steeds interessanter.
  • Tableau gaat mee met trends in de markt voor automatiseren van analyses door middel van Tableau GPT en Tableau Pulse. Dit zag er zeer indrukwekkend uit.
  • In principe blijft Tableau ook te gebruiken voor bedrijven die geen Salesforce (willen) hebben. Al zal de combinatie van Salesforce en Tableau wel steeds meer voordelen bieden.
  • In de grote hoeveelheid sessies wordt aangetoond voor hoeveel verschillende doeleinden en manieren Tableau ingezet kan worden in de dagelijkse praktijk.

In de sessie ‘A Tableau Revolution: Tools to Transform Your Dashboards’ laat Tristan Guillevin (ook in 2023 Tableau visonary) zien welke fantastische out-of-the-box visualisaties in Tableau desktop te creëren zijn. Zo laat hij in de sessie zien hoe het mogelijk is om met behulp van zijn ‘Advanced Vizualization Generator’ en Tableau desktop op een vrij eenvoudige manier onder andere een netwerkdiagram en sankey-diagram te maken.

Hiermee toont hij aan dat door middel van externe tools nog meer uit Tableau desktop te halen is dan de standaard functionaliteit die aanwezig is en maakt hij van Tableau desktop een nog krachtigere visualisatie tool.

Tableau conferentie - Maurice Munting

Devs on Stage

Maurice Munting, Consultant

Ben jij benieuwd naar de laatste technologische ontwikkelingen en innovaties van Tableau en hoe deze oplossingen data analyse naar een hoger niveau kunnen brengen? Bekijk dan de inspirerende Key Note/Devs on Stage sessie! Zo werd aangekondigd dat Tableau generatieve AI in de vorm van Tableau GPT beschikbaar maakt binnen het Tableau platform. Het uitgangspunt hiervan bestaat uit het genereren van data, visualisaties en inzichten op een intuïtieve en eenvoudige wijze om relevante vragen binnen de business context van gebruikers en analisten te beantwoorden. In de Devs on Stage sessie werd een van de vele toepassingen hiervan uitgelicht. De Devs lieten zien hoe een tijdrovende en complexe taak zoals het parsen van JSON string in een calculatie binnen Tableau Prep kan worden vereenvoudigd doormiddel van Tableau GPT. Voor andere gave nieuwe features zoals ondersteunde geocoding functionaliteit in Tableau Desktop om tot exacte punten voor Adres data te komen en veel meer, is het bekijken van deze sessie zeker de moeite waard.

Slagvaardige en toekomstbestendige technologie

Hans Huisken, Consultant

  • De Tableau Community is more-alive-than-ever
  • Tableau laat, ook onder de vleugels van Salesforce, zien slagvaardig te zijn en toekomst bestendige technologie te ontwikkelen, zoals ook blijkt uit het winnen van de Gartner BI back-off, met Tableau Pulse, Tableau GPT en Tableau Gestures.
  • Tableau Cloud is de toekomst met de nieuwe technologieën. Met Tableau Server ernaast (met minder nieuwe features).

 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de toepasbaarheid van de nieuwe functies in jouw Tableau omgeving?
Wij kunnen je verder helpen.

 

Neem contact op