Devs on Stage TC2023: A New Day for Data

Vorige week was het weer zo ver: de Tableau Conference! Meer dan 8.000 data-enthousiastelingen, en tienduizenden virtueel, kwamen samen om geïnspireerd te raken, kennis te delen, te netwerken en dit jaar ook om het 20-jarig bestaan van Tableau te vieren.

De conferentie start altijd met de Key Note, met daarin het inspirerende onderdeel ‘Devs on Stage’. Met de missie om data begrijpelijker en toegankelijker te maken voor iedereen, kondigde Tableau haar nieuwste productontwikkelingen aan. En dat we aan het begin van een ‘New Day for Data’ staan, bleek daar zeker uit! Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

TableauGPT & Tableau Pulse 

Voor velen heeft ChatGPT nu al voor mogelijkheden gezorgd om hun manier van leven en werken drastisch te veranderen. En generative artificial intelligence (AI) komt nu ook naar Tableau: TableauGPT. Met TableauGPT, wat gebruik maakt van Tableau’s Analytics engine, wordt data toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken, waardoor organisaties en mensen in staat zijn om sneller, betere beslissingen te nemen.

Een ontzettend interessante ontwikkeling, maar hoe komt dat dan tot uiting in Tableau?

 • In Tableau Prep kun je TableauGPT vragen de juiste syntax te genereren om bijvoorbeeld bepaalde informatie te extraheren uit een veld (JSON m.b.v. RegEx). Gebruiksgemak voor iedere ontwikkelaar!
 • De zoekbalk in jouw Tableau Cloud of Server omgeving, waar jij direct jouw vraag kunnen stellen. TableauGPT zal vervolgens, op basis van de juiste datasource en volgens visual best practices, jou voorzien van inzicht met toelichting!
 • Je vindt het straks ook terug in de Data Guide: gegenereerde voor-gedefinieerde vragen kunnen gesteld worden aan de data en jouw dashboard met slechts één klik!

Waar de technologie van TableauGPT ook terugkomt, en wat apart het benoemen waard is, is in Tableau Pulse. Tableau Pulse is een compleet nieuwe ervaring gericht op Automatic Analytics. Gebruikers worden op basis van gepersonaliseerde KPI’s voorzien van gegenereerde inzichten met bijbehorende toelichting en worden proactief geattendeerd op relevante punten en trends in de data.

De eindgebruiker kan daarbij zelf verder in de data duiken door bijvoorbeeld (voor-gedefinieerde) vragen te stellen aan de data. Tableau Pulse kan eveneens geïntegreerd worden in Slack.

Data en Tableau als schakel in dagelijkse processen

Generative AI in Tableau zal eraan bijdragen dat data voor iedereen begrijpelijker wordt. Hoewel: data kan begrijpelijk zijn voor iedereen, maar het moet ook toegankelijk zijn. Tableau heeft in de afgelopen perioden veel geïnvesteerd hierin, bijvoorbeeld door de (door-)ontwikkeling van de Embedding API, Connected Apps en nu de Embedding Playground. Alles om uiteindelijk data daar te brengen waar het nodig is: in de dagelijkse operatie van eindgebruikers.

VizQL Data Services

Tableau doet daar nu een schepje bovenop met de nieuwe VizQL Data Services. VizQL Data Services is een laag bovenop de beschikbare datasources en datamodellen in Tableau, waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken ten behoeve van integraties met andere applicaties buiten Tableau. Dit biedt uiteindelijk oneindig veel mogelijkheden voor nieuwe data-oplossingen!

Juiste data, veilig en schaalbaar: Salesforce Data Cloud

Data moet begrijpelijk zijn, data moet toegankelijk zijn, maar bovenal ook juist en volledig. En dit kan best een uitdaging zijn met meerdere bronnen, miljoenen regels en afwijkende metadata. Daarom is enkele maanden geleden Salesforce Data Cloud gelanceerd, gebouwd op Tableau’s Hyper engine, waarmee organisaties gemakkelijk en snel kunnen werken aan één single source of truth (met alle data, ook buiten Salesforce!). Voor meer informatie hierover, verwijs ik je graag door naar deze link.

Instant Analytics

Maar er zit nog meer aan te komen.. Instant Analytics! Met Instant Analytics wordt het mogelijk om direct data, wat is gemodelleerd en geprepareerd in Data Cloud, te gebruiken in Tableau. Daarbij kun je datamodellen downloaden als Tableau Data Source file, waarmee je een relationeel model vanuit Data Cloud één-op-één kunt overzetten naar een relationeel model in Tableau!

Kijkend naar de mogelijkheden qua datamodelleren in Tableau, werd vorig jaar al gesproken over Shared Dimensions. Hier is men weer een stap verder in en het lijkt nu mogelijk te gaan worden dat meerdere feittabellen te combineren zijn met meerdere dimensietabellen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om complexe datamodellen te bouwen in Tableau. Daarbij kondigde Tableau aan dat er binnenkort een connector beschikbaar komt naar Amazon S3.

Tableau Cloud en Server

Het fundament voor het werken met data is een veilig en schaalbaar platform. In Tableau Cloud en Server is jarenlang geïnvesteerd om dit tot hét Analytics platform te maken wat het nu is. Ook hier vindt doorontwikkeling plaats met onder andere uitbreiding van de activity logs met locatiegegevens, het kunnen filteren in toegang tot het platform op reeksen aan IP-adressen en meer opties om Personal Access Tokens te managen en reguleren.

Hoera voor de Community

Tijdens de Key Note werd meermaals de Tableau Community bedankt en geprezen. En met meer dan 3 miljoen gebruikers en 7 miljoen visualisaties op Tableau Public, plus 350.000 actieve forumgebruikers, is dit meer dan terecht. Voor al deze data-enthousiastelingen, de volgende features:

 • Visualisatie typen als de Sankey en Radial Chart komen naar Desktop and much more to come.
 • Adress Geocoding, waarmee adressen gebruikt kunnen worden als een Spatial veld in Tableau.
 • Image Role uitbreidingen naar nieuwe bestandstypen (o.a. GIF).
 • Uitbreiding van de Data Guide: termen en synoniemen kunnen toegevoegd worden, om zo de vindbaarheid van jouw content op het platform te vergroten.
 • Spatial Joins in Tableau Prep.
 • Smart recommendations in Tableau Prep: herkenning van onder andere gedupliceerde records en met enkele klikken het verwijderen hiervan.
 • In Tableau Prep een record data, met veldnamen, kunnen upgraden tot de daadwerkelijke veldnamen.
 • Alle connectors op Tableau Exchange, inclusief Amazon S3, beschikbaar in Tableau Prep.
 • Meer mogelijkheden op Tableau Public: sorteeropties en ‘can be downloaded or copied’ filter, activity feed op basis van de voor jou relevante content en het kunnen uitbreiden van jouw gebruikersprofiel.

Augmented Reality in Tableau: Tableau Gestures

Stel: je zit in een virtuele meeting, Teams of Slack bijvoorbeeld, en jij wil jouw verhaal ondersteunen met data. De voorbereiding is gedaan, het dashboard geopend en je bent klaar om jouw verhaal te vertellen. Ondanks dit alles kan het toch vaak een hele uitdaging zijn en verre van optimaal. Herken jij jezelf in dit verhaal?

Dan moet jij wel enthousiast worden van Tableau Gestures! Met behulp van Augmented Reality wordt het presenteren van data rechtstreeks naar jouw virtuele meeting gebracht. Hoe het eruit ziet? Bekijk het in de afbeelding hiernaast.

Een datum waarop dit beschikbaar zou komen durfde men tijdens de Key Note niet te geven. Wat men wel prijs gaf is, dat het qua ontwikkelingen met Augmented Reality niet alleen hier bij zal blijven. Ik kijk in ieder geval uit naar wat komen gaat!

Release nieuwe Tableau features

Door de vele aangekondigde ontwikkelingen, heb ik helaas de blog niet kort kunnen houden, maar kunnen we wel stellen dat Tableau haar missie om data begrijpelijker en toegankelijker te maken voor iedereen kracht bij zet. De komende perioden gaan uitwijzen welke ontwikkelingen, in welke vorm en op welk termijn gaan terugkomen in Tableau. Dat is altijd spannend en afwachten, maar wij zullen jullie daar uiteraard van op de hoogte houden!

Heb je vragen over de laatste ontwikkelingen of wat Tableau voor jouw organisatie of voor jou als persoon kan betekenen, schroom dan niet om contact op te nemen. Wij gaan graag met jou in gesprek!

Neem contact op