What’s New In Tableau 2023.1?

Tableau 2023.1 is recent uitgebracht en ook deze nieuwste versie stelt wederom niet teleur! Deze versie bevat weer een aantal innovatieve functies en verbeteringen die zowel eindgebruikers als ontwikkelaars zullen waarderen. In deze blog duiken we in een aantal nieuwe features van Tableau 2023.1, waaronder de versimpelde Tableau Accelerator configuratie, verbeterde Slack integratie en dynamische as titels.

Accelerator Data Mapping

Tableau Accelerators zijn kant-en-klare, domeinspecifieke dashboards die zijn ontwikkeld door verschillende experts binnen de domeinen waarin je dummy data kunt vervangen door je eigen data. Deze dashboards kun je eenvoudig aanpassen naar wens, zodat je minder kwijt bent aan het ontwikkelen van dashboards en zo sneller tot op data gebaseerde inzichten kunt komen. Het omzetten van de dummy data naar eigen data binnen de Accelerators ging tot nu toe volledig handmatig. Met behulp van de nieuwe Data Mapping Tool is het vanaf nu mogelijk om eigen data snel en eenvoudig in te laden.

Data Mapping is een tool in Tableau Desktop die boven op de Accelerators is gebouwd. Het vereenvoudigt de configuratie, zodat je nog sneller aan de slag kunt. In zijn eenvoudigste vorm helpt Data Mapping databronnen met elkaar te communiceren. Vanaf nu is het handmatig vervangen van velden, nadat je verbinding hebt gemaakt met je gegevens, verleden tijd. Door het volgen van de intuïtieve stappen heb je binnen no time een volledig werkend dashboard gebaseerd op jouw eigen data.

Verbeterde Slack functionaliteit

Door de integratie van enkele nieuwe Tableau functionaliteiten binnen Slack, is het nu nog eenvoudiger om je Tableau views te delen, feedback te delen of data-driven notificaties te ontvangen. Voeg de Tableau App for Slack toe aan je Slack Workspace, waardoor je vanaf nu gemakkelijk kunt zoeken naar Views en Workbooks. Ook krijg je eenvoudig toegang tot je recent geopende Tableau content zoals je dat gewend bent uit het opstartscherm van Tableau Desktop. Daarnaast stelt het je in staat om historie terug te kijken van hoe jouw dashboards over de loop van tijd zijn ontwikkeld.

Dynamic Axis Titles

Een functie waar de Tableau Developer Community lang naar heeft uitgekeken zijn de Dynamic Axis Titles (dynamische as titels). Het dynamisch kunnen switchen van een measure door middel van een parameter is een interactieve functie die waarschijnlijk veel Tableau dashboard ontwikkelaars standaard toepassen. Met de komst van Tableau 2023.1 is het nu ook mogelijk om as titels dynamisch te maken. De as titel past zich nu automatisch aan naar de naam van de gekozen meetwaarde. Let op: Dit kan alleen met velden welke bestaan uit één waarde; parameters en single-value fields. Kortom, een handige functie om jouw visualisaties nóg duidelijker in te richten.

Tableau Server: Ondersteuning meerdere Identity Pools

Ook voor Tableau Server enthousiastelingen bevat 2023.1 een handige nieuwe feature, namelijk de ondersteuning voor meerdere Identity Pools binnen Tableau Server. Een Identity Pool is een lijst van gebruikers met de daar bijhorende authenticatie informatie. Wanneer je bijvoorbeeld wil inloggen op een website waarbij je de keuze hebt om via je aan te melden Google of Facebook-account, is elk van deze inlogmethodes dan in feite een unieke Identity Pool en levert deze de benodigde authenticatie- en identiteitsinformatie aan.

Voorheen liet Tableau Server slechts één Identity pool toe, waardoor gebruikers beperkt waren tot inloggen middels één enkele authenticatiemethode (lokaal of extern). Wilde je hiertussen switchen? Dan moest Tableau Server compleet opnieuw geïnstalleerd worden. Door de nieuwe update is het mogelijk om met meerdere opties in te loggen, waardoor het nu ook mogelijk is om gebruikers van buiten je organisatie, die geen deel uitmaken van de Active Directory,  toch toegang te geven tot Tableau Server.

Tableau Cloud: Permissions databron binnen Admin Insights

Als laatst wil ik het graag hebben over de nieuw toegevoegde databron ‘Permissions’ binnen Admin Insights. Met Admin Insights (alleen beschikbaar in Tableau Cloud) krijg je bijvoorbeeld eenvoudig inzicht in onder meer licentieverdeling onder je gebruikers, de adoptie van Tableau binnen de organisatie en inzicht in welke views en dashboards het vaakst worden bekeken.

Met de nieuwe ‘Permissions’ databron, zie je in één oogopslag de uitgegeven permissies binnen Tableau Cloud. Ook kun je deze data combineren met andere inzichten uit Admin Insights om zo snel inzicht te krijgen in de rechten welke zijn toegekend aan jouw Tableau Cloud gebruikers.

Tot slot: Heb je zelf een leuk, innovatief idee waarmee jij denkt Tableau te kunnen verbeteren of ben je benieuwd welke ideeën vanuit de Tableau Community daadwerkelijk worden geïmplementeerd? Neem dan eens een kijkje op het Ideas Forum!