#Techtips: Inzicht in YTD sales ten opzichte van vorig jaar

Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons van vooral weten.

Deze week is het de beurt aan onze collega Arjen: Ben je benieuwd hoe je in Tableau een vergelijking kunt maken tussen de cijfers (bijv. sales) in het huidige jaar ten opzichte van vorig jaar? Lees dan mijn Techtip. 

Year to date (YTD)

Als in een Tableau dashboard het aantal verkopen (sales) wordt weergegeven, komt op basis daarvan ook regelmatig de vraag op om een vergelijking te maken tussen deze cijfers in het huidig jaar ten opzichte van vorig jaar. Om een eerlijke vergelijking te maken wordt hiervoor vaak de YTD (year to date) gebruikt. Aan de hand hiervan wordt inzicht verkregen of we voor of juist achterlopen op de sales die op hetzelfde moment in het afgelopen jaar bereikt is.

Door dit per category en sub-category te visualiseren wordt duidelijk waar betere of mindere resultaten behaald worden ten opzichte van vorig jaar. Op basis hiervan kan de nodige actie worden ondernomen. Hieronder leg ik uit hoe je dit inzicht kunt verkrijgen.

Benodigde calculated fields

Ten eerste moeten er meerdere calculated fields gemaakt worden om de order date toe te kennen aan de juiste periode. De order date moet in het juiste jaar vallen, maar voor de YTD vergelijking moet de order date ook in de juiste periode van het jaar vallen. Hiervoor dienen drie zogenaamde indicatoren aangemaakt te worden, zie onderstaande afbeeldingen.

Zodra de calculated fields aangemaakt zijn voor de verschillende periodes kunnen deze gebruikt worden om te bepalen wat de sales YTD in het huidige en in het vorige jaar is. Dit wordt gedaan door te kijken of er voldaan wordt aan 2 eerder gemaakte indicatoren:

Het opbouwen van de visualisatie

Nu de benodigde calculaties zijn aangemaakt kunnen deze gebruikt worden om de visualisatie te bouwen. Hiervoor dienen de volgende stappen genomen te worden:

  1. Voeg Category en Sub-Category toe aan de rows.
  2. Voeg Sales YTD CY toe aan de columns.
  3. Voeg Sales YTD LY toe aan details en gebruik deze hierna in een reference line.
  4. Maak een calculated field (Sales YTD CY >= Sales YTD LY) en zet deze op de kleur.

Bekijk hieronder het resultaat:

 

Gratis Tableau workshop

Wil jij gratis kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden van Tableau Software?
Volg dan onze online workshop en leer in 2 uur een aantal basisvaardigheden toe te passen in Tableau.
Deze workshop vindt online plaats. Door het gebruik van break-out sessies kan er individuele begeleiding van de trainer plaatsvinden.

Meer informatie & inschrijven