Tarieven van ziekenhuizen vergelijken

Zorgverzekeraar CZ heeft deze week voor het eerst tarieven van ziekenhuisingrepen bekend gemaakt. Deze stap draagt bij aan transparantere zorg. Maar hoe kan ik als patiënt voor een betreffende behandeling het ziekenhuis vinden wat het gunstigste is voor mijn portemonnee?

Zien. Begrijpen. Doen!

Het is positief dat deze data openbaar gemaakt is, alleen is het pas nuttig voor de patiënt als hij of zij hier ook daadwerkelijk actie op kan ondernemen. Een grote datasource alleen gaat hier niet voor zorgen, naar mijn mening. Om de data visueel inzichtelijk te maken, heb ik Tableau gebruikt. Door in het dashboard zelf te kiezen voor een bepaalde behandeling of zorginstelling kan vervolgens de data begrepen worden zodat je als patiënt actiegericht kan reageren. Vandaar onze visie binnen Infotopics: Zien. Begrijpen. Doen!

Behandelkosten per zorgverlener

Onderstaand dashboard laat zien wat de tarieven zijn voor een behandeling of jouw geselecteerde zorgverlener boven of onder dat gemiddelde zit en waar je wellicht goedkoper behandeld kunt worden. Het tweede dashboard geeft inzicht in de behandelingen met de grootste tariefverschillen en hoe de prijs van de geselecteerde zorgverlener zich verhoudt tot de prijzen van andere aanbieders.

Zelf aan de slag

Tableau Desktop is de perfecte tool om snel met (openbare) data aan de slag te gaan. Zonder dat je een ICT-deskundige nodig hebt kun je binnen enkele klikken de kerninformatie uit een grote bak met data halen. Wil jij zelf ervaren hoe makkelijk je met Tableau en met deze dataset aan de slag kan gaan? Download dan via deze link de trial versie van Tableau Desktop.