Pi Day: De wiskundige feestdag met een problematische grafiek

Vandaag is het de jaarlijkse feestdag ter ere van de wiskundige constante pi (π). Sommigen vieren deze dag door taart te eten, anderen door te praten over de fascinerende wiskundige feiten van pi, en wij… leren je over de tekortkomingen van taartdiagrammen.

Taartdiagrammen, ook wel cirkeldiagrammen of pie charts genoemd, zijn nog steeds een populaire manier om data visueel te presenteren. Maar zijn ze echt de beste keuze om pi te vieren? In deze blog bespreken we de nadelen van taartdiagrammen en bekijken we hoe je de schade kunt beperken als je een onverbeterlijke snoepert bent. 

Nadelen taartdiagrammen

  1. Moeilijkheden met vergelijken: Taartdiagrammen zijn niet ideaal om (accuraat) verschillen te vergelijken tussen kleine en grote waarden.
  2. Beperkte datapunten: Taartdiagrammen worden onleesbaar wanneer er te veel datapunten zijn; de cirkel wordt te druk en de sectoren te klein.
  3. Verwarrende 3D-effecten: 3D-taartdiagrammen ogen leuk, maar ze verstoren de perceptie van de verhoudingen, onder andere door het diepte-effect.
  4. Manipulatiegevoeligheid: De kleuren, hoeken, schaduwen en afronding van sectoren in taartdiagrammen kunnen makkelijk misleidend worden ingezet.

Blijf je ondanks dit een trotse taartliefhebber? Geen probleem! Hou dan de volgende punten in je achterhoofd:

  1. Beperkt de taartpunten: Twee tot maximaal vier partjes houdt het overzichtelijk. Groepeer eventueel de kleinste punten in een groep ‘Overig’;
  2. Blijf bij één kleurpalet: Bewaar de regenboogkleuren voor verjaardagstaarten;
  3. KISS: Wil je overzicht bieden waarbij accurate cijfers minder belangrijk zijn, hou het dan stupid simple en vermijd visuele ruis.

Samenvattend. Taartdiagrammen zijn zelden de beste keuze om data te visualiseren. Op Pi Day, en op andere dagen, is het belangrijk om kritisch na te denken over de geschiktheid van grafieken.

Afsluitend tóch nog een fascinerend wiskundig feit van Pi: