Afgelopen weekend was het stormachtig weer in Nederland. Met een schade van ruim 13 miljoen euro heeft de wind zijn werk goed gedaan. Ik vroeg mij af of ons weerbeeld aan het veranderen is. Wordt het weer steeds extremer en hebben we vaker last gehad van deze extreme windstoten? In deze blog onderzoek ik dit door gebruik te maken van KNMI data.

De hel van ’63

Om deze analyse te kunnen doen heb ik data van het KNMI gebruikt. De data is gratis te downloaden op knmi.nl. De bronnen staan vermeld in het laatste storypoint van het dashboard. Wat mij direct opviel is het extreem koude jaar in 1963. Voor de kenners de hel van ’63. Mijn vader heeft de Elfstedentocht ooit al eens geschaatst en ook wil hem graag schaatsen. De hel van ’63 heeft daarom een apart storypoint gekregen halverwege het dashboard.

Weerstations

Het eerste wat ik heb gedaan is het prepareren van de data. Dit kon ik eenvoudig doen met behulp van Alteryx. Ik heb een aantal berekeningen alvast gedaan in Alteryx. Zo wordt de windsnelheid uitgedrukt in 0.1 m/s. Dit heb ik omgerekend naar km/h. De neerslag wordt per 0.1 mm uitgedrukt en de gemiddelde temperatuur in 0.1 graden Celsius. Op het laatst heb ik de verschillende weerstations gekoppeld aan een stamgegevens tabel. In deze tabel staat per weerstation de locatie, longitude, latitude en provincie. Hiermee kan ik de weerstations op de kaart plotten en de provincies visualiseren. Het proces ziet er zo uit:

Visualisaties

Met een story probeer ik altijd een andere manier van visualiseren uit. Af en toe krijg ik dan vragen over wat het betekent, maar juist dan ben ik tevreden met het feit dat het de aandacht trekt. Daarom heb ik ook hier weer regelmatig gekozen voor een dual-axis waarmee ik een lijngrafiek of kaart net wat meer body en analysekracht kan geven.

Bouw geen windmolens in het oosten

Ik heb niks tegen windmolens hoor, sterker nog ik vind het een prachtig stukje verduurzaming. Maar uit de data blijkt dat het bouwen van windmolens in het oosten minder rendabel is dan het bouwen van windmolens in het westen. De gemiddelde windsnelheid ligt in het westen namelijk een stuk hoger.

Scatter line plot?

Een combinatie van een scatter plot als spreiding van een gemiddelde temperatuur. In deze lijngrafiek zie je duidelijk welke seizoenen een extreem seizoen was en daarnaast welke weken en weerstation een extreem gemiddelde hebben gemeten. De analyses zijn terug te vinden in het dashboard onder aan de pagina.

Conclusie

Een leuk project met een relatief lage complexiteit. Doordat de data herkenbaar is, is het leuk om gebeurtenissen uit het verleden op te sporen in de data, zoals een elfstedentocht of een herfststorm. Mocht je nou nog vragen hebben? Mail mij dan gerust. De contactgegevens staan in het laatste storypoint van het dashboard:

Dashboard