Datagedreven toekomst: transformeer jouw gemeente nu!

Het einde van 2023 is in zicht, hoog tijd om na te denken over de invulling van de voorjaarsnota! Heb jij datagedreven werken ook op jouw strategische agenda staan maar weet je niet goed waar te beginnen? In deze blog nemen we je graag mee in wat datagedreven werken voor jouw gemeente kan betekenen en wat er nodig is om eerste stappen in datavolwassenheid te zetten.

Waarom datagedreven werken?

In onze moderne samenleving is datagedreven werken niet langer een optionele benadering voor lokale overheden; het is een onmisbare schakel geworden. Het draait niet om de vraag “of,” maar eerder om “hoe” data op een effectieve manier ingezet kan worden. Datagedreven werken biedt lokale overheden de mogelijkheid om publieke meerwaarde te creëren, dienstverlening te optimaliseren en beleidskeuzes te onderbouwen. Maar hoe doe je dat? 

Een gerichte aanpak

Als lokale overheid is het cruciaal om met een gerichte aanpak te beginnen. Analyseer allereerst de huidige situatie. Hoe ‘datavolwassen’ is de organisatie? Welke gegevens zijn beschikbaar en hoe worden deze momenteel ingezet voor besluitvorming? Ook de vaardig- en geletterdheid van medewerkers op het gebied van data is een essentieel onderdeel van de evaluatie.  
Heb je de huidige situatie goed in beeld? Denk dan na over de gewenste situatie; hoe zou data een rol moeten spelen in jouw organisatie en wat is daarvoor nodig?

Droom groot, begin klein

Datagedreven werken is nooit een doel op zich maar een middel om slimmere, snellere en betere beslissingen te kunnen nemen. Je zult zien dat dit je werk ook leuker maakt!  
Het vraagt dus om een andere manier van werken en kan worden beschouwd als een heuse organisatie- en cultuurverandering. En dat vergt een dosis tijd en energie! Begin om die reden klein; experimenteer met data en creëer op korte termijn successen. Hierdoor zal de meerwaarde van het werken met data sneller worden opgepikt; wat weer positief bijdraagt aan de adoptie van de nieuwe manier van werken.

Practice what you preach

Deze pragmatische werkwijze is kenmerkend voor Infotopics. Inmiddels zijn we met een groot aantal gemeentes actief aan de slag om stappen te zetten in datavolwassenheid. Benieuwd hoe de gemeente Losser de eerste stappen heeft gezet naar een datavolwassen organisatie? Lees hier verder!

Hoe kunnen we jou helpen?

Datagedreven werken kan een uitdaging zijn, maar het kan enorme voordelen opleveren voor jouw organisatie en, niet te vergeten, de burger! We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om deze transformatie alleen aan te gaan. Kun je hulp gebruiken bij het in kaart brengen van de datavolwassenheid van jouw organisatie en/of het vormen van een datastrategie? Wij staan voor je klaar.  
 
Met de voorjaarsnota in het verschiet, is het nu het perfecte moment om actie te ondernemen. Neem direct contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe we samen kunnen werken aan het realiseren van datagedreven succes voor jouw gemeente. Samen kunnen we stappen zetten naar een slimmere en effectievere toekomst.