Stichting PAMM – Samen Sterk

Stichting PAMM is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen en staat voor laboratorium voor pathologie en medische microbiologie.Pamm - Klant Infotopics Bij medische microbiologie worden bacteriën en virussen gekweekt en aangetoond. Het laboratorium verwerkt ook de coronatesten die worden afgenomen en heeft het mede hierdoor extra druk.

Gerrit Janssen is al meer dan 37 jaar werkzaam bij Stichting PAMM als Solution Architect en Data-Informatie Manager. In deze klantcase vertelt hij over zijn ervaringen met Alteryx, waarbij dit analytics platform niet meer weg te denken is in zijn dagelijkse werkzaamheden.

DATAONTSLUITING

PAMM werkt al heel lang met data, maar vroeger ging dat op een andere manier. Er werd veelal met formulieren gewerkt en een statische weergave van data.

In 2000 werd er al gewerkt met een SQL database en in 2008 werd hun eerste datawarehouse opgezet met SSIS en SSAS. De behoefte ontstond om zelf meer kennis te hebben van dataontsluiting uit de systemen en om flexibeler en minder afhankelijk te zijn van derden.

SAMEN STERK

Tijdens een Medisch Informatie Congres kwam Stichting PAMM in contact met Infotopics en daarmee ook met de producten Tableau en Alteryx. Bij een verdere kennismaking met de producten bleken PAMM en Infotopics meteen een goede match, waarna de samenwerking is gestart.

Samen sterk is een kernwoord wat in deze samenwerking naar voren komt. Infotopics geeft PAMM de handvaten om zelf met de producten aan de slag te gaan en adviseert en ondersteunt bij keuzes op het gebied van analytics. PAMM krijgt hierdoor sterk het gevoel van een partnership.

Samen sterk komt ook terug in de applicaties die onderling samenwerken en waardoor veel efficiënter gewerkt kan worden. Zo sta je samen nog sterker.

ALTERYX BINNEN HR EN FINANCE

Alteryx wordt gebruikt voor verschillende doeleinden binnen PAMM en is inmiddels niet meer weg te denken uit de verschillende processen, waaronder HR en Finance. Met Alteryx worden verschillende systemen eenvoudig verbonden, zoals het programma AFAS voor HR gerelateerde data. Deze data kan met een API verbinding eenvoudig worden ontsloten. Een groot voordeel voor PAMM.

Binnen de afdeling Finance wordt Alteryx ingezet om verschillende bronsystemen te koppelen. Op deze manier worden inkomsten en uitgaven tegen over de begroting afgezet. De output wordt vervolgens gebruikt om visuele dashboards te maken in Tableau voor het Management Team.

Gerrit Janssen

Solution Architect en Data-Informatie Manager

GRIP OP COMPLEXE DATAVRAAGSTUKKEN

Gerrit Janssen geeft aan dat hij geen SQL Query meer gemaakt heeft sinds hij met Alteryx werkt. “Het gebruiksgemak van Alteryx is bijzonder hoog.” vertelt hij. “Na 2 uur ondersteuning van een Infotopics consultant had ik genoeg vertrouwen om zelf een wat ingewikkelder vraagstuk op te pakken en op te zetten. Én met succes!

Omdat je snel leert werken met de tool is het proces enorm leuk voor jezelf, maar ook voor anderen. Je merkt dat steeds meer collega’s je weten te vinden met complexe data vragen. Het is zeker geen moeilijk pakket, en kan heel veel. Waar je fantasie ophoudt, houdt het pakket op.” Daarmee bedoelt Gerrit dat de sky echt de limit is, maar je moet wel bedenken wat je wil doen.

SNELHEID EN FLEXIBILITEIT

Het is duidelijk te merken dat werken met Alteryx voor PAMM veel meer flexibiliteit heeft opgeleverd. Ze zijn niet meer afhankelijk van een derde partij en beheren zelf de hele omgeving. Wanneer er nu vragen komen vanuit de eindgebruikers (hoofdzakelijk MT-leden en afdelingshoofden) kunnen deze vragen snel opgepakt worden of de eindgebruikers kunnen het zelf inzien. Een verbeterslag die afgelopen jaar met Covid-19 zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Snelheid en flexibiliteit is de drijvende kracht van het IT team.

“PAMM heeft in een paar jaar tijd grote sprongen vooruit gemaakt in analytics. Er is meer structuur in de systemen en processen en data is veel sneller beschikbaar dan voorheen. Er zijn meer dan genoeg plannen rondom de ontwikkeling te bedenken, maar één ding weten we zeker Alteryx blijven we nog lang gebruiken.”

Gerrit Janssen, Solution Architect en Data-Informatie Manager

MEER WIJSHEID IN DE ORGANISATIE GEBASEERD OP DATA

De rol van IT is hierin ook veranderd, waar vroeger klakkeloos werd gedaan wat vanuit de eindgebruiker werd gevraagd, zoekt IT nu proactief de eindgebruiker op om echt het gesprek aan te gaan over het eindresultaat.

Welke behoefte hebben eindgebruikers? Welke vragen proberen zij met data op te lossen en welke data is hier nou eigenlijk voor nodig?

PAMM - Meer wijsheid in de organisatie gebaseerd op data

“Zo kunnen we onze Alteryx workflows en Tableau dashboards veel beter laten aansluiten bij de behoefte van onze eindgebruikers en bijkomend voordeel is dat we voorkomen dat ze direct na oplevering toch met een nieuwe vraag bij ons komen.” vertelt Gerrit Janssen. Ze zijn trots op het gebruik van de kennispiramide die binnen PAMM benoemd is als methode waarlangs ze altijd werken. Hun ultieme doel: meer wijsheid in de organisatie krijgen gebaseerd op data.

Daarbij is het dus belangrijk dat verschillende personen in de organisatie de data weten om te zetten tot informatie, hier kennis uit ophalen en vervolgens met wijsheid doelen opstellen en behalen. Dat komt overeen met de missie van Infotopics om organisaties, afdelingen maar bovenal mensen in staat stellen met data te werken en beslissingen te nemen op basis van data.

TOEKOMSTPLANNEN

In de toekomst staat er nog genoeg op het programma om door te ontwikkelen. Het team is enthousiast en gaat nu inzetten op automatiseren. Kunnen sturen op basis van data is een veel gehoorde kreet. Nu worden Alteryx workflows al automatische gerund, maar dit moet worden uitgebreid en geoptimaliseerd. Ook het datawarehouse en de active directory staat op het programma om te reorganiseren en meer te structuren. Alteryx kan ondersteunen bij het opbouwen van deze geautomatiseerde nieuwe processen. Een spannende en uitdagende stap om alles zo efficiënt en gestructureerd mogelijk in te richten, zodat PAMM met de huidige capaciteit meer mensen kan bedienen. Maar dit is een uitdaging die het team graag aangaat en met Alteryx ook haalbaar is.

PAMM heeft in een paar jaar tijd grote sprongen vooruit gemaakt in analytics. Er is meer structuur in de systemen en processen en data is veel sneller beschikbaar dan voorheen. “Er zijn meer dan genoeg plannen rondom de ontwikkeling te bedenken, maar één ding weten we zeker Alteryx blijven we nog lang gebruiken.” aldus Gerrit Janssen.

Zelf aan de slag? Download gratis proefversie

Wil je zelf snel aan de slag en de kracht van Self-Service BI en datavisualisatie ervaren? Download een gratis proefversie van Tableau Desktop, Tableau Server of Alteryx Designer.

DOWNLOAD EEN GRATIS PROEFVERSIE

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Ben je na het lezen van deze klantcase benieuwd hoe wij jou kunnen helpen op weg naar een datagedreven cultuur?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

NEEM CONTACT OP