Mileway – De transitie naar een datagedreven organisatie

Datagedreven werken is een kritische succesfactor voor het voortbestaan van veel organisaties. Zo ook voor vastgoedbedrijf Mileway, de grootste eigenaar van logistiek vastgoed in en rond tientallen Europese steden. Om ervoor te zorgen dat Mileway de concurrentie voor blijft, gingen wij aan de slag met een intern opleidingsprogramma om van elke medewerker een Mileway Data Citizen te maken.

Doelstelling

Transformatie naar een datagedreven organisatie en cultuur

Aanpak

Intern opleidingsprogramma

Onze inzet

Datatraining, coaching en community building

Software

Tableau

Make every employee a Mileway Data Citizen

Een ‘Mileway Data Citizen’ is iemand die zijn of haar besluiten neemt op basis van data. Analytische denkers – niet per se getrainde analisten – die data gebruiken om specifieke doelen binnen hun functie te bereiken. Deze doelen zijn altijd concreet en kwantificeerbaar. Om van elke medewerker een Mileway Data Citizen te maken, hebben we een intern opleidingsprogramma ontwikkeld. De doelstellingen:

  • Een self-service BI-omgeving implementeren.
  • Medewerkers stimuleren zelf met data aan de slag te gaan.
  • Data literacy en kennis van datamanagement vergroten.
  • Een groep ‘data experts’ in de business opleiden.

” In Data Veritas* “

Roberto Manfedini, BI manager Mileway

*In data schuilt de waarheid

First things first
Data management en technische ondersteuning

Om datagedreven werken mogelijk te kunnen maken, inventariseerden we of Mileway voldeed aan de basisvoorwaarden die hiervoor gelden. Denk bijvoorbeeld aan een BI-omgeving om zelf inzichten te kunnen creëren, de beschikbaarheid van data, processen rondom het gebruik van databronnen en het delen van inzichten.

Onze data consultants legden voor Mileway de basis voor de verdere aanpak met een self-service BI-omgeving. Een omgeving die los staat van een gestandaardiseerde BI-omgeving en fungeert als sandbox waarbinnen gebruikers kunnen experimenteren met eigen data en veilig nieuwe initiatieven kunnen ontplooien.

Trainingsprogramma op maat

Nu er een veilige omgeving is ontwikkeld waarin we kunnen werken, gingen we van start met een op maat gemaakt Mileway trainingsprogramma.
Met dit programma creëerden we een basisniveau voor het werken met data binnen de gehele organisatie.

Onderwerpen als data thinking en data literacy kwamen aan bod en we maakten een start met het werken met Tableau, interactieve datavisualisatiesoftware dat business intelligence toegankelijk maakt voor iedereen.

Uniek aan dit opleidingsprogramma is dat deze in samenwerking met én voor Mileway is ontwikkeld. Alle trainingen sluiten zoveel mogelijk aan op de praktijksituatie van Mileway. Bijvoorbeeld onze cursus Tableau Fundamentals, die wij als open training aanbieden maar voor Mileway aanpasten op basis van Mileway data.

Gedurende het trainingsprogramma stelden we een kennisbank samen met o.a.:

  • E-learning video’s
  • Instructie documenten
  • Trainingsmaterialen
  • Inspirerende video’s van Mileway data experts

Allemaal op maat gemaakt voor Mileway, zodat deelnemers vanaf het begin van het traject worden klaargestoomd voor de praktijk.

Quotes trainingen – Mileway

“Really positive about the training, the trainer and the way this is part of growing data literacy within Mileway”

Training: Data Thinking

“I enjoyed the training very much. It will require more practise (in Tableau) to get more experienced in using this knowledge”

Training: Data Literacy

“It is interesting to see to what data-driven situation we’re heading to with Mileway. I think I’ll benefit a lot from looking into the data myself using Tableau ”

Training: Mileway way of working

“Quite experienced with data and data management. Therefore, quite basic content, but still good to repeat the knowledge”

Training: Data Management Fast Track

“Good Training. It’s very practical and requires more doing than listening, which certainly helps the learner understand the tool better”

Training: Tableau Fundamentals 1

Data coaches op locatie

Na afronding van het trainingsprogramma boden we alle deelnemers structurele begeleiding aan door de inzet van Infotopics data coaches. Onze data coaches boden support op concrete en individuele datavraagstukken.

Zo werd de opgedane kennis uit het trainingsprogramma direct toegepast en maakten we hierop een verdiepingsslag door middel van individuele sessies.
De waarde voor de organisatie nam op dit punt een grote sprong!

Doorontwikkeling van het dataprogramma bij Mileway

Het aanjagen van datagedreven werken binnen een organisatie vereist, zeker in het begin, continue support. Datagedreven werken biedt ontzettend veel voordelen en kan zich, met de juiste focus, binnen een organisatie verspreiden als een olievlek. Maar nieuw opgedane kennis kan wegzakken als deze niet direct wordt ingezet en het is menselijk om te vervallen in oude patronen.

Daarom schakelde Mileway de hulp in van een programmamanager van Infotopics om de uitvoering, voortgang en verdere ontwikkeling van het programma te bewaken. Doelstellingen werden ieder kwartaal aangescherpt en verschoven naarmate de tijd verstrijkt:

Van trainen, opleiden en coachen van individuele medewerkers naar het creëren van een Data Community in de hele organisatie.

Op naar de Mileway Data Community

Een mooie vervolgstap in het borgen van een datagedreven organisatie is het inrichten van een interne data community. Medewerkers van Mileway kunnen elkaar supporten, inspireren en enthousiasmeren om te werken met en op basis van data. We richtten de community in door een aantal terugkerende activiteiten standaard onderdeel te maken van ieders agenda, waaronder een tweewekelijkse data break.

In het coaching traject zijn maar liefst 25 data experts opgeleid die een leidende en inspirerende rol hebben binnen de community.

“Het was erg mooi om te zien hoe de Mileway Data Community ervoor zorgde dat kruisbestuiving tussen afdelingen ontstond. Afdelingen die nu samenwerken aan één gezamenlijk doel: goede besluiten nemen op basis van de juiste inzichten.”

Stephanie Maathuis, Programma manager bij Infotopics

Resultaten

Na een intensieve samenwerking van twee jaar is een solide basis gelegd waarop Mileway nu zelfstandig verder kan bouwen.

400+ medewerkers getraind

25 data experts opgeleid

Meer samenwerking tussen (internationale) teams

Snellere besluitvorming

Sturen op resultaat

Efficiëntere manier van samenwerken

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Wil je ook eens sparren over het transformeren van jouw organisatie en het doorvoeren van een cultuurverandering op het gebied van datagedreven werken?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

NEEM CONTACT OP MET INFOTOPICS