De afdeling Rabobank CRIS (Control Risk Information Services) is het operationele informatieve platform waar alle control- en riskgerelateerde data voor de Rabobank Groep (inclusief Rabobank International) worden vastgelegd en verwerkt. Hierover wordt gerapporteerd ten behoeve van zowel in- als externe partijen. Het doel van CRIS is een consistente, kwalitatief hoogwaardige vastlegging en bundeling van data op een zo efficiënte manier.

INLEIDING

Het informatieve dataplatform CRIS (Control Risk Information Services) kan veel beter/steeds meer grote hoeveelheden data omzetten in goed leesbare en begrijpelijke analyses. Met ruim honderd medewerkers verzamelt CRIS wereldwijd allerlei Control en Risk gerelateerde data van zowel de Rabobank Groep als Rabobank International. De verwerkte gegevens worden ter beschikking gesteld aan diverse in- en externe partijen. Met de komst van Tableau Software is een grote stap voorwaarts gemaakt. ‘De kwaliteit van sommige rapportages en het sneller inzichtelijk maken van trends is duidelijk verbeterd’, aldus Ralph van den Berg, binnen CRIS verantwoordelijk voor de selectie van Tableau. ‘Steeds minder ellenlange tabellen. Beelden zijn gewoon krachtiger ’.

Rabobank klantcase - Control & risk
Rabobank CRIS - Ralph van den Berg

RALPH VAN DEN BERG

Business Manager Rabobank CRIS

‘Een perfect systeem voor onze afdeling’

Ralph van den Berg, ruim drie jaar werkzaam bij CRIS, had het idee dat er vaak op een andere (meer grafische) manier gerapporteerd kon worden. Nadat Ralph een presentatie had bijgewoond over datavisualisatie en Tableau werd hij enthousiast. ‘Ik dacht gelijk, dit is een systeem dat goed zou passen binnen onze afdeling. Eerst hebben we een pakketselectie gedaan, waarbij we uiteraard ook Tableau onder de loep namen. De gebruiksvriendelijkheid, het live kunnen linken met verschillende databronnen én de mogelijkheid om de business gebruikers zelf de dashboards te laten maken, gaven de doorslag om voor Tableau te kiezen’.

‘De informatie beschikbaar stellen op het moment dat deze aanwezig is’

‘Sommige afnemers van CRIS wilden graag ruwe data ontvangen om daar zelf mee aan de slag te gaan. Daar konden wij mooi op inhaken met de mogelijkheden van Tableau. Actuele data is wat ze nodig hebben’, aldus Ralph van den Berg. ‘Je kunt tegenwoordig veel meer en gedetailleerdere data ontsluiten, als je gebruik maakt van data visualisatie-tools. Tableau biedt deze mogelijkheid. Onze medewerkers en afnemers zijn hier zeer blij mee. Ze kunnen nu zelfstandig, met minimale IT-ondersteuning, de steeds meer veeleisende vragen beantwoorden van klanten. Een nét iets andere rapportage of een bepaalde trend vanuit een andere invalshoek bekijken. Dit kan met Tableau nu uitgebreider en sneller uitgevoerd worden. We zijn veel dynamischer geworden’.

‘Goede samenwerking met Infotopics’

Samen met Tableau kwam ook Infotopics in beeld bij CRIS. Met een ruime ervaring op het gebied van datavisualisatie en managementinformatie, heeft Infotopics ervoor gezorgd dat de medewerkers van CRIS snel aan de slag konden met Tableau. Zij leverden naast de benodigde expertise ook de juiste licenties. ‘Er is een goede samenwerking ontstaan tussen ons en Infotopics’, vertelt Ralph van den Berg. ‘Er werd voldoende tijd gestoken in het opstarten van Tableau. Binnen CRIS zijn we elke afdeling langsgegaan om vraagstukken helder te krijgen. Infotopics heeft deze vraagstukken samen met onze medewerkers vertaald in Tableau mogelijkheden’.

“Tableau wordt dankzij de hulp van Infotopics nu effectief ingezet, mét resultaat. Iedereen heeft nu hetzelfde beeld van de situatie, waardoor alle betrokkenen op één lijn zitten.”

Ralph van den Berg, Business Manager Rabobank CRIS

‘Tableau dashboards laten data van verschillende invalshoeken zien’

Data is nu van verschillende invalshoeken beschikbaar, op ieder moment van de dag. Op het niveau van de klant, de sector, de regio of het land, kan elk inzicht verkregen worden wanneer dat nodig is. Een ander groot voordeel volgens Ralph, is de mogelijkheid om data overal inzichtelijk te maken, waar ook ter wereld. Alleen even inloggen en als je de juiste rechten hebt, kun je allerlei gewenste overzichten opvragen. Daarmee is het gebruik van Tableau dashboards ook veilig te noemen. Medewerkers moeten eerst inloggen met een wachtwoord. Fysiek gedrukte Management Informatie kan overal terecht komen, ook op de verkeerde plekken.

‘Tableau wordt nu effectief ingezet, mét resultaat’

Goede visualisaties zijn essentieel om grote hoeveelheden informatie te overzien en correct te interpreteren. Inzicht in één oogopslag; dat is wat visualisaties doen. ‘Inzicht in de aard van een probleem zien te krijgen en daarna dit probleem vanuit verschillende invalshoeken benaderen’, legt Ralph van den Berg uit. ‘Tableau wordt nu effectief ingezet, en met resultaat. Een goede visualisatie zorgt er namelijk voor dat iedereen hetzelfde beeld heeft van de situatie, waardoor alle betrokkenen op één lijn zitten.’

Zelf aan de slag? Download gratis proefversie

Wil je zelf snel aan de slag en de kracht van Self-Service BI en datavisualisatie ervaren? Download een gratis proefversie van Tableau Desktop, Tableau Server of Alteryx Designer.

DOWNLOAD EEN GRATIS PROEFVERSIE