Klantlogo Gemeente AmsterdamHet stadsdeel Nieuw-West is één van de zeven stadsdelen van Amsterdam. Met een eigen gemeentebestuur van ongeveer 800 medewerkers, worden er dagelijks zoveel mogelijk gegevens bijgehouden over zaken als vandalisme, woninginbraken en parkeeroverlast.

DE AANLEIDING

Om de databronnen van vandalisme, woninginbraken en parkeeroverlast in kaart te brengen, werd altijd een Centraal Informatie Punt (CIP) gebruikt. Helaas kwamen hier vaak cijfers en statistieken uit van een kwartaal terug. Het was niet overzichtelijk en niet up to date. Doelgerichte aansturing was daardoor niet goed mogelijk.

Gemeente amsterdam - klantcase doelgerichte aansturing
Achmed-Baâdoud-Gemeente-Amsterdam

ACHMED BAÂDOUD

Stadsdeelvoorzitter Gemeente Amsterdam Nieuw-West

BETER INZICHT IN SIGNALEN EN TRENDS

In een stadsdeel met veel verschillende nationaliteiten en een toenemend aantal inbraken, is de behoefte aan realtime informatie groot. Twee initiatiefnemers binnen het gemeentebestuur, Paul van Eeten en Jim Sumajow, hebben daarom de handen uit de mouwen gestoken en in samenwerking met Infotopics een nieuwe werkwijze geïntroduceerd. Met de invoering van dashboards van Tableau, heeft de gemeente nu zeer actuele demografische cijfers per wijk. Ze kunnen de veiligheid per stadsdeel per buurtcombinatie dagelijks inzien. Met de komst van Tableau is de informatiepositie van Stadsdeel Nieuw-West sterk verbeterd. Actuele signalen en trends zijn met deze datavisualisaties sneller en duidelijker in te zien.

Paul van Eeten, Data Analist: ‘Het was altijd hard werken om de juiste cijfers naar boven te krijgen en daarna te bespreken. Nu worden signalen niet per kwartaal of per week overlegd, maar soms wel dagelijks of elk uur!’

“Tableau is gewoon één van de beste tools waar Gemeente Amsterdam veel aan heeft. We kunnen met deze software informatie heel dicht bij de uitvoering krijgen en zijn daardoor meer “in control”.”

Achmed Baâdoud, Stadsdeelvoorzitter Gemeente Amsterdam Nieuw-West

FORSE DALING AANTAL INBRAKEN

De voordelen zijn voor ons heel duidelijk: Met Tableau is op veel beleidsterreinen een flinke winst te behalen door beperkte middelen gerichter in te zetten. We kunnen met deze software informatie heel dicht bij de uitvoering krijgen en zijn daardoor meer ‘ in control’. Sinds 2011 loopt het aantal inbraken in Nieuw-West ten opzichte van andere stadsdelen significant op. Met Tableau hebben we daarna de inbraken op blokniveau vergeleken met data over woningbezit en type woning. Met deze informatie is een preventieteam ingezet en in de laatste maanden van 2013 is een flinke daling opgetreden ten opzichte van het aantal inbraken eind 2012’.

Paul van Eeten, Data Analist: ‘Tableau is gewoon één van de beste tools waar Amsterdam veel aan heeft. Het belang ervan is zelfs al op televisie geweest bij KRO Brandpunt. Deze nieuwe manier van werken, met een dagelijkse input van informatie, levert veel signalen en trends op die we wekelijks bespreken. Ook ketenpartners zoals de politie en de corporaties brengen input in voor Tableau. Door het samenvoegen van ‘delen’ van informatie, levert dit nieuwe kennis op wat weer aanzet tot actie.’

Klantcase Gemeente Amsterdam - woninginbraken

Zelf aan de slag? Download gratis proefversie

Wil je zelf snel aan de slag en de kracht van Self-Service BI en datavisualisatie ervaren? Download een gratis proefversie van Tableau Desktop, Tableau Server of Alteryx Designer.

DOWNLOAD EEN GRATIS PROEFVERSIE