Deze nieuwe Tableau 2020.3 highlights mag je niet missen! 

Donderdag 26 november 2020 vond het informatieve Infotopics Event ‘What’s new / coming in Tableau and Analytics trends in 2021’ plaatsSamen met een aantal collega’s mocht ik onze enthousiaste luisteraars meenemen in de nieuwe ontwikkelingen. 

Voor ons was de rode draad dat Tableau zich steeds meer als volledig analyse platform positioneert en meer mogelijkheden biedt voor het meegroeien van jouw strategie. Ondanks dat het soms lijkt of de wereld stil staat tijdens deze pandemie, blijft een bedrijf als Tableau hard door ontwikkelen. Voordat je het weet, staat er al weer een nieuwe versie voor de deur!  

Voor wie dit event heeft gemist, ik neem je in deze blog mee in de hoogtepunten van de 2020.3 release van Tableau.  

Prep wordt steeds volwassener  

Tableau heeft de afgelopen tijd Prep flink doorontwikkeld en een volwassen versie neergezet.  

In versie 2020.2 verscheen al de mogelijkheid om alleen nieuwe regels weg te schrijven (incrementele refresh). Daarbij is nu ook de mogelijkheid gekomen om data weg te schrijven naar externe databases. Dit opent de deuren naar usecases buiten het Tableau platform. Wanneer het in combinatie met Prep Conductor (onderdeel Tableau Data Management add-on) gebruikt wordt komt het nog beter tot zijn recht, omdat het dan mogelijk is om jouw flows middels een schema vanaf Tableau Server/Online te laten verlopen. Dit hoeft dan niet meer op je eigen machine en kan, indien gewenst, mooi buiten kantooruren. 

Automatisering van beheerderstaken 

Om de wat meer ‘administratieve’ taken te verlichten voor Tableau Server/Online beheerders is er nu Grand License on Sign In. Wanneer een gebruiker voor het eerst wil inloggenwordt er op dat moment een licentie toegewezen welke vooraf is ingesteld. Een beheerder kan dit voor specifieke personen of groepen instellen. Een beheerder hoeft dus niet meer te reageren op individuele aanvragen. Naast dat het tijd bespaart is het ook handig omdat er meestal minder licenties aanwezig zijn dan medewerkers. Ook omdat niet altijd duidelijk is wie in de nabije toekomst een licentie nodig heeft. Het onnodig vasthouden van licenties door medewerkers die het niet nodig hebben, kan hiermee voorkomen worden. 

Relationships 

Verder zijn de mogelijkheden van de eerder geïntroduceerde Relationships-functie vergrootAlle opties die je hebt wanneer je in Tableau fysieke tabellen wil joinen zijn nu ook mogelijk in de logische laag om tabellen te relaterenDeze extra mogelijkheden om tabellen te relateren maken meer analyses mogelijk. Lees hier alles over de eerder geïntroduceerde relationships 

Predictive en augmented analytics 

Zoals ook uitgelicht tijdens het eventworden predictive en augmented analytics steeds belangrijker en bieden voor analisten steeds meer waarde. 
Tableau heeft nu twee nieuwe predictive modeling functions toegevoegd, die eerder alleen met R of Python integratie gerealiseerd konden worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld outliers weergeven, waardes schatten voor missende data of waardes voorspellen voor toekomstige periodes. Ook is Explain Data verder verbeterd. Het helpt een analist beter om dwarsverbanden te ontdekken in jouw data die je wellicht eerder over het hoofd zou zien. Daarnaast kun je nu de voorgedefinieerde vragen bij Ask Data voorzien van meer leesbare vragen zodat meer mensen de vraag begrijpen. 

Mijn collega Koen heeft hier naar aanleiding van het event een verdiepende blog over geschreven, deze vind je hier 

Volledige platform ervaring 

Afsluitend in mijn sessie liet ik nog de Data Management add-on laten zien. Dit product zorgt voor een meer volledige platform ervaring. Behalve de al eerder genoemde Prep Conductor valt de Tableau Catalog hier ook onder. Deze zorgt er mede voor dat verschillende data disciplines dichter bij elkaar komen en dat er meer communicatie en vertrouwen in de data ontstaatHet geeft een duidelijk overzicht, vooral wanneer er steeds meer werkboeken en databronnen bij komen.
Het is nu ook mogelijk om de data bestanden die embedded zijn in werkboeken te tonen bij de gepubliceerde bronnen, om zo een vollediger beeld te geven. Verder zijn er nieuwe tag opties, om bijvoorbeeld verouderde content te labelen. 

Opnames terugkijken of event gemist?

Wil je de opnames van het event nog eens terugkijken of heb je dit event helaas gemist? Bekijk dan de opnames. We zien je graag (terug) op komende events.

Bekijk de opnames van het event