Vitaliteit op de werkvloer bij Infotopics

Afgelopen week was het de Vitaliteitsweek 2021 en hét moment om het onderwerp vitaliteit binnen Infotopics eens prominent op de agenda te zetten. Het creëren van bewustwording, inspiratie en motivatie zijn voor mij de belangrijkste pijlers voor dit programma geweest.

Zelf ben ik al vanaf mijn jeugd heel actief met hardlopen en is vitaliteit een onderwerp wat mij dicht aan het hart ligt. Genoeg beweging, gezonde voeding en een goede nachtrust staan bovenaan mijn lijstje van de dagelijkse dingen waar ik mij bewust van ben. Maar dat vitaliteit meer is dan alleen bewegen en gezond eten mag duidelijk zijn. Om in balans te zijn is een goede mix van fysiek-, mentaal-, sociaal-, spiritueel welzijn en je zelfbewustzijn ontzettend belangrijk.

Infotopics vitaliteitsprogramma

Voor de vitaliteitsweek hebben we een heel laagdrempelig en praktisch programma neergezet. Op vrijdagochtend een centrale call met alle collega’s, waarin we ze meenamen in ‘wat is vitaliteit’ en hoe gaan we hier actief mee aan de slag de komende week. Ons hoofddoel was om onze collega’s zoveel mogelijk bewust te maken van je eigen vitaliteit. 

Door middel van een vitaliteitstest kon iedereen voor zichzelf, geheel anoniem, checken wat hiervan de status. Mooie eerste inzichten als “oeh, daar was ik me niet heel bewust van, goed dat ik het weet” kwamen er uit en dat is een mooie eerste stap om je eigen vitaliteit te bevorderen.

Een video call met uitleg over verschillende vitaliteit gerelateerde trainingen van GoodHabitz maakte dat iedereen ook gelijk aan de slag kon met trainingen die bij hem of haar pasten.

Rol van de werkgever

Maar wat is nu de rol van de werkgever op het gebied van vitaliteit? Een vraag die ik aan een aantal van mijn collega’s tijdens een klankbordsessie heb gesteld en hier zelf ook veel over nadenk. Tot hoever ga je als werkgever en waar ligt je verantwoordelijkheid? Uitkomst van deze sessie was dat collega’s vinden dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen vitaliteit, maar dat ze van hun werkgever een stimulerende en faciliterende rol verwachten. De veilige sfeer, het persoonlijke contact, de korte lijnen en de open deuren cultuur worden als één van de belangrijkste eigenschappen van Infotopics genoemd, welke een belangrijk onderdeel zijn van dat mijn collega’s zich vitaal voelen op hun werk. En dat we echt kijken naar wat iemand belangrijk vindt en meedenken in wat iemand nodig heeft om zich daarin verder te ontwikkelen.

Met een gevoel van trots hoor ik de feedback van onze medewerkers aan tijdens dit gesprek. We doen echt al heel veel goed! Maar waar kunnen we ons dan nog op verbeteren? We zijn toch een soort van rupsje nooit genoeg, het kan altijd beter. Ook daar komt een belangrijk signaal naar voren vanuit deze groep. Hoe houden we goed zicht op het welzijn van onze consultants, die we niet elke dag of elke week zien. Een vraag die van toepassing is op onze consultants, die veelal bij onze klanten werken, maar natuurlijk ook op veel andere collega’s, die afgelopen jaar veel meer zijn gaan thuiswerken tijdens de Corona-periode. Deze vraag neem ik zeker mee in de vervolgsessie tijdens een nieuwe klankbordbijeenkomst.

En toen moesten we echt aan de slag…

Naast het gesprek met elkaar voeren over vitaliteit was het natuurlijk ook tijd voor het fun aspect met collega’s onder elkaar. Eindelijk kan het allemaal weer en daar zaten we met zijn allen met smart op te wachten. Ik durf met zekerheid te zeggen, dat één van onze USP’s het teamgevoel is wat we met elkaar creëren. Maar door Corona waren fysieke bijeenkomsten er ineens niet meer en zaten we elkaar van achter een beeldscherm aan te kijken. Het persoonlijke contact, samen lachen en iets leuks doen met het team is zo belangrijk voor het teamgevoel en om je gelukkig te voelen op je werk. Dus eindelijk….we konden weer los!

Twee activiteiten stonden deze week op het programma. Onder leiding van Merlijn en Jaap is er fietstocht georganiseerd en is een rondje van 44 km gefietst door het Twentse landschap. Met een gemiddelde van bijna 31 km per uur werd er flink doorgefietst. En kop over kop hielden ze het tempo er gezamenlijk goed in. Het was zeker een succes want de volgende fietstocht wordt alweer gepland.

De tweede activiteit van de week was een Bootcamp sessie op ’t Hulsbeek. Hier werden we flink aan het werk gezet door de trainer en kwam het zweet goed los. We hebben een zeer pittige circuit training met wat loopwerk afgelegd.

Top was het om te zien dat niet alleen de fanatieke sporters onder ons aanwezig waren, maar ook de mensen die niet met regelmaat sporten actief meededen met de training. Moe maar zeer voldaan gingen we weer huiswaarts. De spierpijn was de volgende dag dan ook niet te missen.

Zorg voor jezelf en voor elkaar

Terugblikkend op deze week kan ik zeggen dat we een hele leuke en inspirerende week hebben gehad. We hebben nieuwe inzichten gekregen, we zijn flink aan het werk gezet en zijn meer bewust geworden van onze eigen vitaliteit. Zijn we er hier dan mee? Nee zeker niet, dit blijven we doen en vitaliteit moet structureel op onze agenda blijven staan. Het is een onderwerp waar wij met alle Infotoppers verantwoordelijk voor zijn en iedereen kan hier bij ons zijn eigen steentje aan bijdragen. Dit doen we voor ons zelf, maar letten we ook extra goed op de collega’s naast ons. Samen blijven we vitaal.

Zie jij jezelf ook in deze werkomgeving werken? Kijk dan vooral op onze vacature pagina of neem contact op voor meer informatie.