Best gelezen blogs van 2020  

Bij Infotopics proberen we zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen rondom BI, Analytics, AI en onze partners Alteryx en Tableau. Onze collega’s delen die kennis regelmatig in uitgebreide blogs en we houden bij welke van deze blogs het meest gelezen worden. Waar snijden we de juiste onderwerpen aan en welke onderwerpen spelen nog niet bij onze klanten?  

We maakten een overzicht van de 3 meest gelezen blogs, verdeeld over drie categorieën: algemeen, Tableau en Alteryx.
Onze criteria: de blogs moeten in 2020 gepubliceerd zijn, dus all-time favourites als RFM analyses of voetbalcoach van het jaar worden staan hier niet tussen. 
Heb je onderstaande artikelen nog niet gelezen? Dan is dit dé kans om jouw kennis in één keer up te daten.  

Categorie algemeen 

1. Gartner Magic Quadrant 2020 – Tableau wederom Leider 

Gepubliceerd op: 21 februari 2020
Auteur: Roland van Leeuwen
Wanneer lezen:
Jaarlijks publiceert Gartner een uitgebreide rapportage met daarin uitgelicht welke prominente platforms voor Business Intelligence & Analytics er zijn en waarin ze zich van anderen onderscheiden. Deze ‘Magic Quadrant’ lijkt voor sommigen met magie tot stand te komen, in hoeverre kan je van deze Magic Quadrant uitgaan? Roland van Leeuwen neemt je mee in de methodes van Gartner en legt uit waarom Tableau welverdiend weer als Leider wordt bestempeld. 
Lees nu de blog 

2. De volgende stap in BI vraagt om organisatieverandering 

Gepubliceerd op: 03-07-2020
AuteurAlain Odijk
Wanneer lezen:
Ben je op zoek naar een nieuwe, technologische tool? Waar stem jij de technologische keuze dan op af? Komen bij de afstemming ook de eindgebruikers en menselijke behoeftes in beeld? Deze blog neemt je mee in een nieuwe manier van keuzes maken op technologisch vlak. Een manier waarin technologie, mens en proces naast elkaar gelegd wordt en ook stappen in adoptie en datacultuur worden meegenomen. 
Lees nu de blog 

3. How to start with AI (EN) – an executive guide to start now 

Gepubliceerd op: 21-08-2020
AuteurMaaike Siegel
Wanneer lezen:
Het woord AI is booming, maar veel CEO’s zijn nog niet bereid om te investeren in Artificial Intelligence. De kennis over wat het precies voor een bedrijf kan betekenen, welke processen kunnen worden geautomatiseerd en versneld en wat de ROI kan zijn ontbreekt. De investering lijkt enorm en CEO’s willen niet belanden in een black box.  Dit artikel belicht de voordelen van AI en beschrijft een unieke methode waarmee de Business en de eindgebruiker bij de implementatie op nummer 2 staat.
Lees nu de blog 

 

Categorie Tableau 

1. Het einde van de coronacrisis voorspellen met Tableau 

Gepubliceerd op: 12-05-2020
Auteur: Roland van Leeuwen
Wanneer lezen:
Het RIVM actualiseert dagelijks een rapport waarin de ernst van de coronacrisis naar voren komt. Wat er niet in staat is welke aantallen we nog kunnen verwachten in de komende periode… Omdat we nergens een up-to-date voorspellend model konden vinden, lang daar een uitdaging voor ons. Laat deze voorspellingen je vooral voorzien van nieuwe inzichten, ga zelf aan de slag met voorspellen en respecteer intussen de hygiëneregels van het RIVM.
Lees nu de blog  

2. Van oude rocker naar moderne hipster? Ontdek het aan de hand van je Spotify data 

Gepubliceerd op: 20-04-2020
Auteur: Kevin Wesselink
Wanneer lezen:
Het hebben van mobiele apps is super handig en heb je altijd in je broekzak. Neem nu bijvoorbeeld Spotify. Alles wat je wilt horen staat er op en binnen één klik luister je je favoriete nummers of pak je een aangeboden playlist waar je ook bent. Het zou interessant zijn om te achterhalen of muzieksmaak veranderd is gedurende de tijd en of we  in bepaalde periodes vaker naar muziek luisteren; met andere woorden zitten er trends in luistergedrag? Kevin analyseerde zijn Spotify data en neemt je mee in zijn proces. 
Lees nu de blog 

3. Infotopics Weekly Tableau Data Challenge #1 RDW 

Gepubliceerd op: 03-04-2020
Auteur: Ruud Koehorst
Wanneer lezen:
Meer doen dan lezen. Hoe blijf je gemotiveerd en aan je ontwikkeling werken als er minder werk voor handen is of wanneer je minder direct contact hebt met je collega’s of klanten? Daar hebben wij wat op gevonden. Doe samen met je collega’s mee aan onze Weekly Data Challenge!
Lees nu de blog 

Categorie Alteryx 

1. Voortschrijdende prognoses met Alteryx 

Gepubliceerd: 17-02-2020
AuteurRoland van Leeuwen
Wanneer lezen:
Terwijl veel traditionele bedrijven gebruik maken van statische budgetten, biedt een voortschrijdende prognose meer voordelen voor snelgroeiende en grote bedrijven. Bedrijven die een dergelijke rolling forecast hebben geïmplementeerd, kunnen sneller bijsturen doordat signalen eerder worden gezien. Wordt dit de toekomst van Finance?  In deze blog deel ik mijn methodes en gedachten hierover met goede doelen data als voorbeeld.
Lees nu de blog 

2. Beoordelingen voorspellen van … Bier 

Gepubliceerd op: 25-03-2020
Auteur: Roland van Leeuwen
Wanneer lezen: 
In deze blog neem ik je mee hoe ik in Alteryx een voorspellend model ontwikkel om bierscores te voorspellen, gaandeweg modellen selecteer en de nauwkeurigheid van de voorspellingen verhoog. Vraag is natuurlijk of het voorspellende model ook écht de lekkerste biertjes eruit haalt. 
Lees nu de blog 

3. Over het weer gesproken: Droogtemonitor  

Gepubliceerd op: 07-02-2020
Auteur: Roland van Leeuwen
Wanneer lezen: 
Het afgelopen jaar leek het er herhaaldelijk op dat droogterecords zouden worden verbroken. En dat na een jaar als 2018 waarin veel schade werd veroorzaakt door de aanhoudende droogte. In deze blog omschrijf ik mijn stappen om een droogtemonitor te maken aan de hand van open data. Met een interactieve droogtemonitor kunnen bijvoorbeeld agrariërs beter bepalen hoeveel ze hun land moeten beregenen en weten waterbedrijven nog beter hoeveel water ze aan de bodem kunnen onttrekken voor drinkwater.
Lees nu de blog