In mijn vorige blog hebben we gekeken naar de waarde van Tableau Prep. Nu is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden in Alteryx Designer en om tot slot de definitieve vergelijking te maken.

Kan dit alles ook met Alteryx Designer?

Kort gezegd: ja! Waar Tableau Prep gebruik maakt van algoritmes voor groepering op basis van spraak of gebruikte karakters, kan Alteryx Designer vergelijkbare algoritmes inzetten, maar dan op extra flexibele wijze. In Tableau Prep zijn die algoritmes supersnel inzetbaar, maar wanneer resultaten niet helemaal passen – zoals ‘Newark’ dat volgens Tableau Prep vergelijkbaar klinkt als ‘New York’ – kun je met Alteryx Designer exact bepalen hoe de data gecombineerd mag worden.

Daarnaast kun je in Alteryx Designer met de Data Cleansing tool vliegensvlug leestekens en overtollige spaties verwijderen, lege waarden met 0 vervangen, hoofdletters toevoegen of vervangen voor kleine letters, enzovoort.

Data cleansing in Alteryx
Data Cleansing in Alteryx Designer

Met Alteryx Designer heb je vrijwel onbeperkte mogelijkheden om te connecteren met je brondata. Overigens moet ik wel erkennen dat het met Alteryx niet mogelijk is om Tableau data-extracten (.tde noch .hyper) in te laden, terwijl je ze wel kunt produceren.

Hoe zit het met voorspellende analyses?

Vooralsnog zijn we met Tableau Desktop aangewezen op nog te ontwikkelen extensies (extensiongallery.tableau.com) of op de externe connecties naar R en Python om voorspellende analyses te doen op de data die in de visualisatie staat. In Tableau Prep zijn dergelijke mogelijkheden niet ingebouwd.

In Alteryx Designer is het al jarenlang mogelijk om geavanceerde voorspellende modellen te configureren zonder dat daarvoor programmeerervaring vereist is. De prestaties van deze modellen kunnen geautomatiseerd vergeleken worden en direct toegepast worden op nieuwe data. Je zou in theorie zelfs voor iedere nieuwe regel data die binnenkomt met een iteratieve macro een voorspelling kunnen uitvoeren en het model kunnen herbouwen.

Résumé: vind je de analytische mogelijkheden qua forecasting en trendlijnen binnen Tableau Desktop voldoende, dan is het goed mogelijk dat je met Tableau Prep voorlopig nog goed genoeg uit de voeten kunt. Als je meer mogelijkheden wilt en niet urenlang wilt programmeren, ben je beter af met Alteryx Designer.

Hoe zit het met geografische analyses?

Als je datasets al verrijkt zijn met zogeheten spatial objects zoals punten, lijnen of polygonen, kun je die prima in Tableau visualiseren, maar daar houdt het ook ongeveer op voor Tableau. Sinds Tableau Desktop 2018.2 is het mogelijk om twee spatial objects aan elkaar te koppelen, waarbij je bijvoorbeeld klantlocaties koppelt aan het bijpassende verzorgingsgebied. Zoals ik eerder in deze blog aangaf, is het in Tableau Prep nog niet mogelijk om spatial bestanden in te laden en dus zouden we dergelijke koppelingen nog steeds in Tableau Desktop moeten oplossen.

In Alteryx Designer zijn zeer diverse mogelijkheden ingebouwd om ruimtelijke analyses te doen en combinaties met dergelijke objecten te maken. Deze variëren van het creëren van de polygonen die je verzorgingsgebied vormen, het combineren en uitsnijden van objecten als er overlap is, informatie inwinnen over polygonen zoals de locatie van het middelpunt, de oppervlakte ervan en hoeveel afstand tussen twee polygonen zit (dan wel hemelsbreed dan wel op basis van reistijden met de auto), enzovoort.

Zijn Tableau Prep en Alteryx Designer beide klaar voor enterprise implementatie?

De modules of werkstromen die je met Alteryx Designer ontwikkelt, kun je geautomatiseerd laten draaien met Desktop Automation of Alteryx Server.

Op dit moment kunnen flows van Tableau Prep nog niet met een paar muisklikken geautomatiseerd worden afgehandeld op een Tableau Server omgeving, maar aangezien deze functionaliteit veelvuldig gevraagd wordt op de Tableau Community (community.tableau.com/ideas/8677) zal het naar verwachting niet lang duren voordat ook deze functionaliteit beschikbaar komt. Je kunt alvast je steentje bijdragen door op ideeën te stemmen die je graag terug ziet komen in het product.

Als tussentijdse oplossing is het overigens wel mogelijk om flows van Tableau Prep via het opdrachtprompt of Windows taakbeheer te laten draaien (tableau.com/about/blog/2018/8/new-tableau-prep-use-command-line-schedule-flows-plus-localized-user-experience). Door enkele regels te programmeren – waar wij je natuurlijk graag bij assisteren – kun je ervoor zorgen dat je data op de door jou gewenste momenten ververst wordt.

Met Alteryx Connect krijg je inzage in alle datastromen die er zijn, wie de werkstromen beheert en kun je elkaar toegang verlenen tot de onderliggende data. Zo helder je snel op waar data vandaan komt, waar het naartoe gaat, wie het gebruiken en wie verantwoordelijk is. Tableau heeft niet een dergelijke oplossing.

Hoe besluit ik welke van deze twee oplossingen ik nodig heb?

Het goede nieuws is dat Tableau Prep voor alle klanten van Tableau beschikbaar is.

Heb je de tekst hierboven nog niet gelezen? Ga dat eerst nog even doen, want ik verwacht dat je er daarna snel uit bent welke oplossing je wilt inzetten om je werk te vergemakkelijken. Als je nog steeds twijfelt, laat het ons dan even weten of probeer Tableau Prep of Alteryx Designer alvast uit. We denken graag met je mee over de oplossing die het beste bij je past.

Samengevat hier nog even de verschillen in tabelvorm

Voor deze vergelijking is gebruik gemaakt van Alteryx Designer 2018.2, Tableau Prep 2018.2.2 en van Tableau Desktop 2018.2.

Tableau Prep Alteryx Designer
Invoer 30+ connectoren naar bestanden en databases, maar zonder ODBC. 60+ connectoren naar bestanden en databases wat met bijvoorbeeld een ODBC connectie vrijwel onbeperkt kan worden uitgebreid (/SupportedDataSources.htm).
Uitvoer .tde, .hyper, .csv 60+ connectoren naar bestanden en databases wat met bijvoorbeeld een ODBC connectie vrijwel onbeperkt kan worden uitgebreid (/SupportedDataSources.htm).
Type analyses Beschrijvend. Overige analyses moeten elders worden geïmplementeerd. Geografisch, beschrijvend, voorspellend, voorschrijvend.
Macro functionaliteit? Nee Ja
Analytics applicaties? Nee Ja
Automatisering werkstromen? Ja (via Windows taakbeheer) Ja (betaalde upgrade)
Veelgevraagde functionaliteit voor Tableau Prep die reeds bestaat in Alteryx Designer – Vrij te bepalen kolomscheidingsteken bij uitvoer.
– Exact bepalen vanaf welke rij Excelbestanden mogen worden ingelezen.
– Tabelberekeningen uitvoeren, zoals INDEX() en PREVIOUS_VALUE() om een rij ID mee te creëren.
– Geavanceerde methoden om tekst te bewerken/ontleden.
– Precieze controle tijdens fuzzy matching.
Ervaringen qua gebruiksgemak Varieert per situatie. Als er geen extra flexibiliteit benodigd is, kan je met Tableau Prep een goed begin maken. Als je meer ETL en analytische flexibiliteit vereist, is het gebruiksgemak van Alteryx Designer vrijwel ongeëvenaard.
Ontwerp Hoogwaardig ontwerp met gemakkelijk te begrijpen flows die lijken op metro- of treinroutes. Het ontwerp is iets minder speels en kan nieuwe gebruikers intimideren. Er zijn veel configuratiemogelijkheden die over meerdere schermdelen vindbaar zijn.

Wil je meer weten over Tableau Prep of Alteryx Designer en wil je weten wat de geschikte tool is voor jou?

Neem dan contact met ons op via salesdesk@infotopics.nl of bel 088-8225328!