Lezen op eigen risico: Worst practices in Analytics

Bij Infotopics hebben wij het vaak over ‘Best Practices’ in Tableau, Alteryx en Datavisualisatie. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat wij ook wel eens zaken tegenkomen die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen.

Ter lering en vermaak (maar vooral ter lering) vertel ik jullie daarom in deze blog bij hoge uitzondering over de ‘Worst Practices’ die ik en mijn collega’s helaas tegenkomen in ons werk.

Maak je overigens geen zorgen, wij zijn getraind om met dit soort situaties om te gaan.

Oké, nog één laatste waarschuwing; lezen op eigen risico en don’t try this at work. Niet doen. Klaar voor? Komt ‘ie dan:

1. (Veel) dashboard filters, écht veel.

Tableau is uitermate geschikt om door middel van klikken op onderdelen in je dashboard je data te filteren. Zo zie je precies hoe je uiteindelijk op het laagst zichtbare niveau in je dashboard bent beland, en dat doe je dan door inzicht in de data. In een filterlijst heb je dat inzicht niet, dus waarom klik je op die ene waarde in de lijst?

Toch komen we regelmatig gevallen tegen waar 10, 15 of zelfs meer filters op een dashboard staan. Voor ieder wat wils? Of voor niemand echt een oplossing; Ik denk dat het antwoord duidelijk is. Probeer met een dashboard één vraag te beantwoorden. Zijn er meerdere vragen, bouw dan een extra dashboard. En gebruik niet meer dan 4 á 5 dashboard filters, maar laat je gebruikers visueel door hun data gaan door middel van ‘Guided Analytics’.

2. Veel sheets op 1 dashboard

Wist je dat iedere sheet op je dashboard zorgt voor een extra query? Zorg er daarom voor dat je het aantal sheets op een dashboard beperkt, dat komt de performance ten goede. We zien in de praktijk regelmatig voorbeelden van dashboards met meer dan 20 sheets en vaak terwijl dat helemaal niet nodig is. We kunnen vaak veel sheets combineren, soms kunnen we dashboards met meer dan 20 sheets terugbrengen tot minder dan 5 sheets, zonder verlies aan inzicht!

Zo’n blauw vinkje betekent: Deze sheet wordt gebruikt op dit dashboard.

Zie je die hele lange scrol balk? Wij zien ‘m liever niet.

3. Tabellen

Finance mensen, voel je aangesproken 😉 Tableau kán tabellen maken, en soms mag dat ook, maar 1 dashboard, bestaande uit 1 tabel, soms zelfs met duizenden regels..? Dat je er met een scrol balk doorheen moet akkeren om die éne regel te vinden die als een onopvallend blaadje aan een volle boom hangt. Er zijn echt betere manieren om te vinden wat je zoekt.

4. Pie charts, overal. 

Wij zijn ook dol op taart. Maar als er één visualisatie is, die vaak wordt misbruikt voor zaken waar hij niet geschikt voor is, dan is het de pie chart. Of zijn broertje, donut chart. Allereerst, er zijn ook zaken waar je taarten of donuts prima voor kunt gebruiken, zoals een verjaardag, of een procentuele onderverdeling van 2 tot maximaal 4 categorische waarden. Een nadeel is, dat ze geen referentiepunt in de tijd kunnen weergeven. Je kunt dus laten zien dat 63% van de orders via de webshop zijn binnengekomen en de rest via winkels, maar niet hoe die 2 getallen zich in de tijd ontwikkelen. Wat we ook tegen komen is dat een pie chart een onderverdeling bevat met veel te veel categorieën; dit maakt een pie chart gewoon onleesbaar. Overweeg eerst eens een bar of ga aan de lijn.

Soms zijn ze ook in 3D, dat maakt het niet beter.

Eerste hulp bij Worst Practices

Voor ieders bescherming houden we het voor nu bij deze 4. Mocht je nu zaken herkennen, blijf dan vooral rustig, en neem contact met ons op.

Wij zijn getraind om in dit soort situaties eerste hulp te verlenen, en als het nodig is opereren we ter plekke.