What’s new in Tableau 2022.1

Met de nieuwste uitrol van Tableau kunnen we binnenkort genieten van bijzonder veel nieuwe mogelijkheden in het databedreven werken. In deze blog stippen we een selectie van de waardevolle toevoegingen aan die Tableau versie 2022.1 te bieden heeft.

Hieronder nemen we je per thema mee in de ontwikkelingen:

  • Hoe visuele data-analyse nog effectiever wordt.
  • Hoe technisch applicatiebeheer en servermanagement helpt bij ontzorgen.
  • Welke mogelijkheden voor dataverbindingen en preparatie eraan komen.

Overigens is Tableau per deze week (week 13) volledig geïntegreerd in de Salesforce systemen waardoor de berichtgeving die we van Tableau ontvangen er iets anders uit zal zien. Eén van de noemenswaardige voordelen van deze integratie is dat je bijvoorbeeld met Tableau CRM (voorheen Einstein Analytics) de klantbeleving kunt optimaliseren via analyses, dataprep en voorspellingen.

Visuele data-analyse wordt nog effectiever voor ontwikkelaars en klanten

Er komt een nieuwe toolbar, dus het grijze lint boven je dashboard wordt nu een iets opvallender blauw lint. Verwacht vooral ontwenningsgedrag bij ontwikkelaars en positieve reacties bij vele dashboardgebruikers. Als je het lint in de eigen huisstijl ingekleurd wilt zien, dan kun je die kleur aanpassen of je kunt met ons in gesprek voor onze portaaloplossing.

Zoekmachine in Tableau 

De zoekmachine in Tableau is ook versimpeld en relevanter dan ooit. Je kunt sneller de content van interesse terugvinden (spellingsverschillen hebben bijvoorbeeld minder impact door fuzzy matching) en ook worden de verschillende content types keurig georganiseerd.

De performance van een Tableau dashboard

De performance van een Tableau dashboard is van groot belang in de gebruikerservaring en een goede performance zorgt dan ook vaak voor een betere adoptie van een dashboard in de organisatie. Met de workbook optimiser krijg je inzicht in de verbetermogelijkheden van het werkboek vlak voordat je het publiceert naar Tableau Server/Online. Als je actiepunten krijgt voorgesteld, kan het gaan om bijvoorbeeld ongebruikte data, het aantal sheets en onhandige calculaties. Doe hier vooral je voordeel mee en gebruik het in samenspan met de gratis performance insights extensie.

Data science

Ook op vlak van data science is er goed nieuws te melden. Je kunt vanaf 2022.1 op TabPy het ad hoc draaien van Python scripts uitschakelen. Hierdoor kun je alleen productiewaardige functies aanroepen en zo beveiliging, beheer en gebruikerservaring worden verbeterd.

Voor alle klanten die gebruik maken van integraties ten behoeve van embedded analytics wordt web-edit functionaliteit toegevoegd, en zijn er meer programmatische acties mogelijk voor de nieuwe (blauwe) toolbar en het selecteren van data. Dit alles wordt mogelijk met de Embedding API v3.1 – voor Tableau versie 2021.4 heette dit de JavaScript API v2. Onze experts helpen je graag op weg met de implementatie van ook deze nieuwe functionaliteiten.

Vele dashboardgebruikers ervaren ruimte in het analytisch proces door data uit dashboards te downloaden. Binnenkort kun je gemakkelijker bepalen welke data je wilt downloaden, hoe deze gesorteerd moet en (bij gebruik van Tableau relationships) uit welke logische laag je data wilt verkrijgen.

Verder krijg je met de view acceleration inspraak in welke visualisaties versneld moeten worden geladen. Handig voor net dat ene dashboard waar alles op staat of voor al die dashboards die inmiddels veel meer onderliggende data bevatten.

Technisch applicatiebeheer kan nog verder ontzorgen

Voor alle serverinstallaties met meerdere sites kun je inspraak krijgen in het aantal uren en de timing dat backgrounders voor bepaalde sites werken. Handig als je wilt dat gemaakte afspraken over samenwerking op dezelfde machine doorwerken in de beschikbare rekenkracht.

Met een nieuwe resource monitoring tool (RMT) kan beter worden vastgesteld of voldoende werkgeheugen beschikbaar is op Tableau Server – en wel door inzicht in Hyper query spooling incidenten. Deze oplossing is beschikbaar via de uitbreiding voor server management en helpt beheerders om bottlenecks in prestaties te bestrijden en om trage content te identificeren. Bovendien kan de RMT worden geïntegreerd met Slack.

Enterprise klanten kunnen de veiligheid en schaalbaarheid van Tableau Server verhogen met een reverse proxy die volledig te beheren is vanuit Tableau. Deze functionaliteit vanuit de server management uitbreiding biedt aanvullende voordelen op vlak van performance, en logging en beheer wordt dan een optie binnen Tableau.

Tableau Server stapt over op PostgreSQL versie 13 waardoor enerzijds alle nieuwe functionaliteiten benut kunnen worden, en anderzijds de downtime van Tableau Online kan worden ingeperkt.

Met al deze wijzigingen houden wij rekening, en ons Agility Services team helpt je graag op weg om grip te houden op alle enterprise installaties op alle soorten hardware/software combinaties.

Ontwikkelingen op vlak van dataconnecties en Tableau Prep

In 2022.1 wordt de connector voor Google Sheets vervangen door de Google Drive connecto. Dus wordt het zaak om dit jaar alle dataconnecties via de verouderde Google Sheets connector te vervangen.

Met Tableau Prep Conductor (beschikbaar via de uitbreiding voor data management) wordt datapreparatie en de samenwerking verder gestroomlijnd. Zo wordt het weer mogelijk om te verbinden met Azure SQL DB,wordt het standaard mogelijk om ingeplande Flows aaneen te schakelen, ontdek je sneller of en hoe parameters in een Flow worden gebruikt en kun je nu ook foutmeldingen en andere issues doorzetten naar Slack opdat ze sneller opgelost worden.

Voor Hadoop gebruikers wordt het mogelijk om data in het bestandsformaat Apache Parquet via de REST API over te hevelen naar Tableau Server en Tableau Online. Je kunt hiermee ook de reeds gepubliceerde .hyper bestanden bijwerken tot dit bestandstype.

Neem contact met ons op

Net zoals met voorgaande upgrades wordt het ook met deze versie nog leuker en effectiever werken met Tableau.
Wil jij ondersteund worden bij de upgrade en de implementatie van deze functionaliteiten?
Neem dan contact met ons op.

Deze blog is geschreven door Roland van Leeuwen en Monique Damveld

Neem contact op