What’s new in Tableau 2021.1

Onlangs is Tableau door Gartner voor het negende opeenvolgende jaar uitgeroepen tot leider in het Gartner Magic Quadrant 2021. Zoals mijn collega Ruud Weersink al schreef, wordt het voor Analytics en Business Intelligence platformen steeds belangrijker om te investeren in cloud ecosystemen en augmented analytics als artificial intelligence, machine learning en natural language processing. In Tableau 2021.1 wordt hierin een grote stap gemaakt door het toevoegen van connectoren naar de Azure cloud en het integreren van Einstein Discovery.

Keuze en flexibiliteit

Twee van de speerpunten binnen de Tableau filosofie zijn flexibiliteit en het hebben van een keuze. Doordat je vanuit Tableau direct verbinding kunt leggen met data uit veel verschillende databronnen, is je data binnen handbereik en ben je niet afhankelijk van andere software. Waar data de laatste jaren veelal in de cloud wordt opgeslagen, is het van groot belang dat een directe connectie naar deze data mogelijk is. Daarom zijn er in Tableau 2021.1 twee connectoren aan de (al lange) lijst van connectoren toegevoegd; “Azure SQL database” en “Azure Data Lake gen 2”. Met het toevoegen van deze nieuwe Azure connectoren is het nu mogelijk om de analytische expertise van Tableau te combineren met de data oplossingen van Azure. Daarnaast is er additionele support toegevoegd van twee reeds bestaande connecteren; “Azure Synapse” en “Azure Databricks”.

Artificial Intelligence Innovation

Waar de focus vorig jaar nog lag op het creëren van een “self-service analytics cultuur”, ligt de focus binnen Tableau dit jaar op “Artificial Intelligence Innovation”. Door het samengaan van Tableau en Salesforce, werd de weg vrij gemaakt voor het opnemen van Einstein Discovery in Tableau.

Nadat er in Einstein Discovery (Salesforce) een model is ontwikkeld, kan de uitkomst direct toegepast worden in Tableau. Er kunnen daardoor real-time voorspellingen worden gedaan, het is mogelijk om de belangrijkste drijfveren te ontdekken en er worden suggesties gegeven om voorspellingen te verbeteren.

Level of Detail (LOD) berekening

In een Level of Detail (LOD) berekening leg je vast op welk niveau van granulariteit je een berekening wilt uitvoeren. Waar dit voorheen door een gebruiker handmatig in een calculated field moest worden ingevoerd, kun je nu op onderstaande manier eenvoudig een LOD maken:

  1. Selecteer een measure en een dimensie
  2. Rechter muisknop op de dimensie
  3. Selecteer “Create” > “LOD Calculation”

Door deze toevoeging wordt de self-service analytics van Tableau verder verbreed en is het voor elke gebruiker mogelijk om op een eenvoudige en snelle manier een LOD berekening te creëren.

Verrijking van de Tableau beleving

Naast de hiervoor genoemde aanpassingen zijn er daarnaast aan verschillende Tableau producten toevoegingen gedaan om de Tableau beleving verder te verrijken.

  • Waar je voorheen het Tableau werkboek moest verlaten om extensies te bekijken en toe te voegen, is de extension gallery nu geïntegreerd in Tableau zelf. Je hoeft je werkboek dus niet meer te verlaten om de extension gallery te openen. Ideaal voor onze Tableau extensies voor Infotopics | Apps for Tableau. Bekijk hier ons volledige aanbod van Tableau extensies. 
  • Daarnaast is “web authoring” toegevoegd voor Tableau Public. In de browser vind je nu de laatste mogelijkheden voor het bouwen, publiceren en wijzigen van visualisaties. Een public gebruiker hoeft dus niets meer te downloaden alvorens hij aan de slag kan gaan.
  • Binnen Tableau Prep is de mogelijkheid tot het creëren van een Excel bestand toegevoegd. Je kunt hierbij kiezen voor het creëren van een nieuw Excel bestand, het toevoegen van data aan een bestaand bestand, of het vervangen van data in een al bestaand bestand.
  • Als laatste zijn de opties voor het inlezen van kaarten uitgebreid. Naast de al bestaande mogelijkheden, worden nu KMZ spatial files en Snowflake spatial files ondersteund.

Lees de blog van mijn collega Ruud Weersink waarin hij toelicht dat het voor Analytics en Business Intelligence platformen zoals Tableau steeds belangrijker wordt om te investeren in cloud ecosystemen en augmented analytics als artificial intelligence, machine learning en natural language processing.

Lees hier de blog over Gartner Magic Quadrant