De Tour de France poule bij Infotopics

Het is al een jaar of 8 traditie bij Infotopics dat er in de zomer een Tour de France poule met collega’s wordt gespeeld. Er zijn Infotoppers die hun Machine Learning en Predictive skills inzetten om de felbegeerde Tour kampioen te worden, maar er zijn ook wielerliefhebbers die wekenlang websites en bladen afstruinen om hun elite selectie voor de Infotopics Tour de France poule samen te stellen. Linksom rechtsom bij Infotopics is het natuurlijk geen Excelletje, waarin de poule gemanaged wordt. Ik heb de Infotopics Tour poule opgezet met een aantal tools die we ook in ons dagelijks werk veel gebruiken.

De toolset: WordPress, Alteryx en Tableau

Omdat het vaak lastig en foutgevoelig is om dagelijks de hele poule handmatig bij te werken hebben we bij Infotopics het gehele proces rondom de Tour poule geautomatiseerd. Ik heb daarbij de volgende hulpmiddelen gebruikt:

  • Een (interne) WordPress site waar collega’s zich kunnen registreren voor deelname aan het Tourspel. Na registratie kan een collega zijn of haar lijst met 20 favoriete renners selecteren (en de klassementswinnaars en wat reserverenners mocht er bij aanvang van de tour wat mis gaan). De inschrijving sluit voor aanvang van de eerste etappe, vanaf dat moment wordt het spannend en worden de lijsten van alle deelnemers in een Tableau dashboard gepubliceerd binnen de site.
  • Een Alteryx workflow. De Alteryx workflow haalt rond 19:30 uur (dus na afloop van de etappe) de gehele uitslag van de die dag verreden etappe binnen van een website. Op basis van de etappe uitslag wordt in dezelfde workflow berekend wie er punten heeft gescoord en hoeveel punten dat exact zijn. Deze data wordt weggeschreven in een “Uitslagen Database”.
  • Tableau Server. De dashboards die de database met uitslagen als datasource hebben (live connectie), zijn gepubliceerd op een Tableau Server. We gebruiken een zelf geschreven WordPress plugin om deze dashboards netjes te integreren in onze WordPress pagina’s.

Het Resultaat

Het resultaat is een Tour de France poule die elke dag automatisch wordt bijgewerkt en waarbij alle collega’s de prestaties van zichzelf kunnen vergelijken met die van anderen. Belangrijk is natuurlijk ook om inzicht te hebben in de behaalde resultaten in voorgaande etappes.

De startpagina van de Tour poule laat een visualisatie zien waarbij alle deelnemers als wielrennertjes achter elkaar aan fietsen. De gele trui voorop en de rode lantaarn achteraan. Dat alles onder toeziend oog van de ploegwagens van Infotopics.

In hetzelfde dashboard staat ook een “Bump Chart” waarbij de resultaten van de voorgaande etappes en de ranking in het algemeen klassement inzichtelijk worden gemaakt. Op een landkaartje worden de etappe winnaars met een fotootje getoond. Zie de Animated gif hierboven.

Analytics

Omdat nieuwsgierigheid toch in de aard van de Infotoppers zit heb ik ook een dashboard gemaakt met meer detailinformatie, waarbij met behulp van Dashboard Actions en Viz in Tooltips de nodige analyses op de behaalde resultaten kunnen worden uitgevoerd.

Naast het creatieve dashboard is er dus ook een interactief leaderboard waar eenvoudig inzicht wordt verkregen hoe de scores per collega, wielrenner en etappe zijn opgebouwd. Hierboven een Animated gif van het Leaderboard met analysemogelijkheden.

Drive

Het is ontzettend leuk om een spel als dit op te zetten en daarbij gebruik te maken van deze fantastische toolkit. Iedereen die meedoet beleeft de Tour de France anders en iedere dag kijkt iedereen toch even hoe hij/zij het gedaan heeft ten opzichte van de collega’s. Er staan immers fantastische prijzen klaar voor de winnaars. ?

Meer informatie

Wil je meer weten over de technieken die zijn toegepast in dit Tour de France spel, neem dan gerust contact met mij op.

Neem contact op