MC Groep in Flevoland, bestaande uit de locaties MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten, vindt het belangrijk dat patiënten vooraf weten wat een behandeling kost. Om die reden maakt ze, als eerste ziekenhuis in Nederland, haar gecontracteerde tarieven voor het jaar 2016 openbaar

MC Groep

MC Groep in Flevoland, bestaande uit de locaties MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten, vindt het belangrijk dat patiënten vooraf weten wat een behandeling kost. Om die reden maakt ze, als eerste ziekenhuis in Nederland, haar gecontracteerde tarieven voor het jaar 2016 openbaar. Elk jaar onderhandelt het ziekenhuis met de zorgverzekeraars over alle behandelingen en de vergoeding die het ziekenhuis betaald krijgt van de zorgverzekeraar. Het ziekenhuis hanteert daarbij 2 soorten tarieven; de gecontracteerde en de passanten. Hieronder worden de gecontracteerde tarieven getoond. Echter niet alle behandelingen die in de prijslijst zijn opgenomen, worden aangeboden binnen MC Groep. De prijzen zeggen uiteraard niets over de kwaliteit van de genoemde behandelingen: het zegt meer over de bekostiging van behandelingen en de onderhandeling tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar.

Consumentenbond

De groep reageert met dit initiatief op de oproep van de Consumentenbond aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars om gecontracteerde tarieven openbaar te maken om meer gelijkheid te krijgen. De campagne ‘wat kost mijn zorg’ startte in juli 2016. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Met meerdere oproepen aan verzekeraars en ziekenhuizen hebben wij duidelijk gemaakt dat wij willen dat zij hun gecontracteerde tarieven openbaar maken. Het antwoord van het Rode Kruis Ziekenhuis is hier een mooi resultaat van. Eerder al publiceerde CZ haar tarieven. Wij zetten deze actie voorlopig voort, want ondanks dat we stappen zetten, zijn we er natuurlijk nog lang niet.’

Behandelkosten per zorgverzekeraar

Een patiënt kan daardoor vooraf zien wat zijn behandeling kost, uitgesplitst per zorgverzekeraar. Wederom leek het ons om leuk om de patiënt hierbij te ondersteunen en deze gegevens op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Om deze reden is onder meer ook gebruik gemaakt van bewerkte logo’s van de zorgverzekeraars. Om eenvoudiger te kunnen filteren op het type behandeling is er vervolgens een koppeling gelegd met een bestand van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In onderstaand overzicht wordt het verschil in gecontracteerde tarieven verduidelijkt door de procentuele spreiding rond het gemiddelde tarief en het absolute verschil tussen het laagste en hoogste tarief te visualiseren.

De volgende zorgverzekeraars worden vergeleken (op alfabetische volgorde):

  • CZ
  • DSW
  • Menzis
  • Multizorg VRZ, bestaande uit a.s.r., ONVZ, Eno en Zorg en Zekerheid
  • VGZ
  • Zilveren Kruis

Hierboven verschijnt na enige seconden de visualisatie. Mocht dit niet gebeuren of te lang duren, klik dan op deze link naar Tableau Public.

Tarieven CZ

Zorgverzekeraar CZ kwam in augustus al met een vergelijkbaar initiatief. CZ maakte bekend welke tarieven het hanteert voor behandelingen tot 885 euro. Hiervan heeft mijn collega Tessa Rouwhorst al eerder een visualisatie gemaakt in haar blogartikel ‘Vergelijk de tarieven van ziekenhuizen‘. Zodra ook de tarieven van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) publiekelijk bekend worden, zullen we proberen om ook deze op heldere wijze toegankelijker te maken.