Sinds een paar maanden maken we enthousiast gebruik van Tableau 2019.2, waar we zijn verwend met impactvolle features als vectorkaarten en parameter acties. Uiteraard zit er nog veel meer in de pijplijn. Infotopics kreeg als Tableau Gold Partner de kans om de nieuwste versie van Tableau te testen. In deze blog beschrijven we de meest veelbelovende features van Tableau 2019.3 Beta.
Ask Data: nog meer gebruiksgemak
In 2019.2 is Ask Data officieel uitgebracht door Tableau. Deze functionaliteit in Tableau Server en Tableau Online stelt je in staat om met normale woorden een vraag te stellen, waarna Tableau jouw vraag automatisch visualiseert. Natural Language Processing is een belangrijke stap naar self-service data-analyse voor het grote publiek. Computable nomineerde Ask Data voor de Computable Awards 2019.
Ook in Tableau 2019.3 Beta zijn er enkele veel gevraagde verbeteringen aan Ask Data doorgevoerd. Zo zorgt de Ask Data Dashboard Button voor snellere navigatie tussen gepubliceerde visualisaties en Ask Data. In de menubalk van een gepubliceerde visualisatie komt de Ask Data knop, waarmee je zelf een vraag kunt formuleren die je wilt beantwoorden met de onderliggende data van de visualisatie.
Een andere verbetering in Ask Data maakt het mogelijk om synoniemen toe te voegen aan bepaalde velden in je dataset. Hierdoor wordt Ask Data wat gebruiksvriendelijker, omdat meerdere zoektermen gebruikt kunnen worden.
Een andere zeer interessante feature die Tableau toevoegt is de Ask Data embedded iframe. Deze feature maakt het mogelijk om Ask Data als een iframe toe te voegen aan je website. Hierdoor kunnen bezoekers, als hun Tableau account de juiste rechten heeft, op je website gebruik maken van de Ask Data functionaliteit en zelf analyses doen op je gepubliceerde dataset.
ISO-8601 Kalender: bepaal zelf je voorkeur
Het wordt in Tableau 2019.3 waarschijnlijk mogelijk om je kalenderinstellingen aan te passen. Naast de standaard ‘Gregorian’ kalender is het nu ook mogelijk om de internationale standaard ISO-8601 als kalender te gebruiken. Gebruik je een op weken gebaseerde kalender? Start je business week op maandag en begint het nieuwe jaar op de maandag van de week waarin minimaal vier dagen in het nieuwe jaar vallen? Dan gebruik je waarschijnlijk de ISO-8601 kalender. Deze functionaliteit zal straks staan onder ‘Date Properties’.
Share Button: Eenvoudiger content delen
Met deze update wil Tableau het makkelijker en simpeler voor gebruikers maken om content te delen op Tableau Server. Dit door een simpele share button beschikbaar te maken in het actie menu bij het bekijken van een visualisatie. Projecten, werkboeken, views, flows en databronnen kunnen via een link gedeeld worden met andere gebruikers. Dashboards en views kunnen ook vanuit de ‘view modus’ gedeeld worden door middel van een link of door het embedden van HTML code op een website!
Export to Powerpoint: meer controle over de output
Vanaf Tableau 2019.1 is het mogelijk om te exporteren naar Powerpoint. In Tableau 2019.3 Beta wordt hier een kleine verbetering in aangebracht. Het exporteren van specifieke dashboards & worksheets naar Powerpoint. Nu kan je in Tableau specifiek aangeven welke dashboards en worksheets je wilt exporteren.
Wat kunnen we nog meer verwachten?
Naast de bovengenoemde features, zitten de volgende features ook in Tableau 2019.3 Beta:
- Extract Encryption at Rest
- Login-Based License Management
- Custom Data Roles for Tableau Public
- Publish Extract-based Data Sources
- New Search Results Page
- Databricks Native Connector
- Job Management UI
- Debian 9.0+ support
- Passwordless Tableau Server Upgrade
- Passwordless Node Addition
Zoals Tableau zelf op hun Coming soon-pagina aangeeft kunnen ze geen garantie geven dat al deze nieuwe features echt het daglicht zullen zien voor alle gebruikers.
Waar dragen deze aanpassingen aan bij?
Al deze aanpassingen (en meer) dragen bij aan het gebruiksgemak van Tableau. Tableau luistert aandachtig naar de wensen van haar klanten en partners en een deel van de features in deze beta zijn gebaseerd op input vanuit de (online) community zelf. Dit geeft aan dat Tableau daadwerkelijk luistert naar haar community voor verbeteringen. Zo komen we stap voor stap samen tot betere oplossingen.
Meer informatie?
Ben je benieuwd wat Tableau voor jouw organisatie kan betekenen of heb je na het lezen van deze blog nog andere vragen? Neem dan contact met ons op en houd onze evenementenpagina in de gaten.