#Techtips: Enkele toepassingsmogelijkheden van de Tableau REST API

Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons dan vooral weten.

Deze week is het de beurt aan onze collega Yalmar Mekelenkamp: Mijn TechTip gaat over de Tableau REST API, één van de meest onderbelichte goudmijnen binnen Tableau. Er zijn legio toepassingsmogelijkheden te bedenken, maar ik zal er een paar uit- en toelichten.

Tableau REST API

REST API staat voor Representational State Transfer Application Programming Interface. Dit klinkt als een hele hoop technische termen achter elkaar, maar in het kort komt het erop neer dat je gebruik maakt van een API die volgens REST architectuur is opgebouwd. Een API is een manier om contact te leggen met een functionaliteit (in dit geval de Tableau Server), zonder dat je diep de techniek van de software in hoeft te duiken.

Dat is precies waar de waarde van de REST API ligt, je kunt gemakkelijk en zonder (al te veel) te programmeren en coderen verbinding maken met de Tableau Server en gebruikmaken van de functionaliteiten die deze biedt. Hierbij zijn veel verschillende waardevolle voorbeelden te bedenken, maar uiteindelijk is de beperkende factor je eigen verbeelding en creativiteit.

De REST API kan worden gebruikt door hem te benaderen met Alteryx, maar ook zijn integraties met Python of R mogelijk. Deze toegangen bieden de mogelijkheid om afhankelijkheden in te bouwen met andere processen of voorwaardelijk acties op de Tableau Server uit te voeren middels de API (bijvoorbeeld alleen als er zich scenario X voordoet of op iedere eerste maandag van de maand).

Extract verversingen

Door het gebruik van de REST API kan ervoor gezorgd worden dat verversingen van de extracten op de Tableau Server gestart worden. Dit voorkomt dan het probleem dat de extracten al vernieuwd worden terwijl de data nog niet (helemaal) bijgewerkt is. Door het gebruik van de REST API kan er bijvoorbeeld worden gezegd dat een extract ververst moet worden nadat de dataload in Alteryx afgelopen is, dit kan bijvoorbeeld door een macro te gebruiken.

Versturen van subscriptions

Als de data dan eenmaal ververst is, dan wil je uiteraard de dagelijkse mails met de dashboards voorzien van nieuwe data versturen. Dit is afhankelijk van de dataverversing, je wilt immers geen dashboards versturen met de data van gisteren. Als de extractverversing is gestart kan er met de REST API vervolgens worden gekeken of het extract daadwerkelijk ververst is. Indien dit het geval is, dan kan de mail worden verstuurd naar de gebruikers óf worden gecommuniceerd dat de dataload niet goed is gegaan en dat zij daarom geen mail ontvangen.

Gebruikers

In een tijd waarbij data security steeds belangrijker is, is het goed om te weten wie welke rechten heeft op welke projecten binnen de Tableau Server én wat een specifieke gebruiker mag zien. Deze inzichten kunnen, wederom via de REST API, worden opgehaald en vervolgens worden geverifieerd met een autorisatiematrix. Als hier een mismatch tussen is (bijvoorbeeld omdat iemand rechten heeft gekregen die niet vastgelegd staan), dan kunnen deze aan worden gepast.

Dit is slechts een drietal suggesties uit een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Mocht je meer willen weten over hoe de REST API opgebouwd is, dan is hier meer te vinden. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen.

Gratis Tableau workshop

Wil jij gratis kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden van Tableau Software?
Volg dan onze online workshop en leer in 2 uur een aantal basisvaardigheden toe te passen in Tableau.
Deze workshop vindt online plaats. Door het gebruik van break-out sessies kan er individuele begeleiding van de trainer plaatsvinden.

Meer informatie & inschrijven