In juni 2019 was de Tableau conference Europe. Dit jaar had ik de grote eer om hier bij te mogen zijn. Ik volgde verschillende sessies en kwam vol inspiratie terug. Één van de meest interessante sessies was ‘No data source pane, No data source gain’. Zoals de titel al zegt draaide de sessie om de data source pane. Verschillende minder bekende functionaliteiten werden besproken. Op zich al heel interessant, maar daarnaast werd ook een introductie gegeven van het nieuwe data model van Tableau. Een functionaliteit die ze op dit moment aan het ontwikkelen zijn. In deze blog wil ik jullie laten zien waarom ik zo enthousiast ben over deze toekomstige functionaliteit Tableau Relationships.

Relationships

Iedereen die enige tijd met Tableau werkt zal op een gegeven moment gaan werken met meerdere databronnen. Tableau biedt daar op dit moment 2 mogelijkheden voor: joinen of blenden. Afhankelijk van de situatie kies je één van de twee mogelijkheden. Binnenkort wordt de optie blend vervangen door relationships. Aan de hand van een voorbeeld wil ik laten zien wat het verschil is en waarom jij ook heel enthousiast moet worden van de relations.

Wanneer is dit van belang?

In dit voorbeeld werk ik voor een bedrijf dat verschillende producten verkoopt. In de markt van product A is flinke concurrentie en dus is marktaandeel een belangrijke meetwaarde voor ons. Marktaandeel bereken ik als volgt:

Som (omzet ons bedrijf) / som (omzet totale markt)

Dat betekent dat ik twee bronnen nodig heb:

1. De dataset met onze eigen omzet, elke regel is hier 1 productorder, waarbij we de omzet op mogen tellen:

2. De dataset met informatie over de volledige markt (van Product A). Elke regel is hier de totale omzet voor 1 maand. Hier mogen we de totale omzet ook optellen.

Voor juli verwacht ik dus (50+75+25) / 500 = 30%

Voor augustus (25+100+25) / 520 = 29%

Joinen

We willen dit natuurlijk in Tableau uitrekenen en dus zullen we de twee bronnen met elkaar moeten combineren. De eerste optie is een join, die levert de volgende tabel op:

Bereken we vervolgens het marktaandeel voor juli en augustus, dan krijgen het volgende resultaat:

Veel lager dan het eigenlijk zou moeten zijn. Dat komt omdat de regels van de markttabel gedupliceerd zijn. De totale omzet van juli is daardoor 1500 in plaats van 500.

In dit geval zouden we twee opties hebben om dit op te lossen:

  • Terugvallen op een blend, waarbij beide datasets gecombineerd worden zonder ze te joinen.
  • Met een ‘level of detail’-berekening de totale omzet ‘fixeren’ op maand.

Het verleden: blenden of level of detail

Een blend heeft echter beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de aggregatie methode ‘countd’ toe te passen. Ook level of detail calculaties zijn niet mogelijk met data die is geblend. Dit maakt een blend in sommige gevallen geen optie. Ook kan een blend door een eindgebruiker onbedoeld verkeerd worden gebruikt, zonder dat ze het door hebben.

Ga je voor de optie om een ‘level of detail’-berekening te gebruiken, dan kan dit gevolgen hebben voor de snelheid van je dashboard. LOD-calculaties kunnen ook als intimiderend worden gezien door ontwikkelaars, maar ze hebben het voordeel dat de eindgebruiker ze makkelijk kan inzetten.

De toekomst: Tableau Relationships

Tableau is op dit moment bezig met een nieuwe optie: relationships. Deze mogelijkheid zit nu in de test fase. Het is nog niet duidelijk wanneer deze functionaliteit beschikbaar zal zijn.

De functie zal de blend vervangen en is dan ook bedoeld voor situaties waar de blend nu gebruikt wordt. De join blijft gewoon bestaan en kan ook gebruikt worden in combinatie met relationships.

In de nieuwe situatie ga je de relatie tussen twee (of meer) bronnen aangeven. Op basis van de vraag die je Tableau stelt wordt vervolgens de query opgesteld. Hierdoor wordt de data nooit meer opgeblazen zoals in de situatie hierboven.

Gebruiken we deze nieuwe optie met dezelfde situatie als net, dan zul je zien dat het juiste antwoord wel gegeven wordt:

Relationships Tableau: Nieuwe feature

Wij zijn in ieder geval zeer enthousiast over deze nieuwe functionaliteit Tableau Relationships, jij hopelijk ook na het lezen van deze blog.

Meer informatie?

Ben je benieuwd wat Tableau voor jouw organisatie kan betekenen, heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je zelf ook als Tableau Beta-tester aan de slag? Neem dan contact met ons op en houd onze evenementenpagina in de gaten. Wil je op de hoogte blijven van alle updates rondom de nieuwe functionaliteiten van Tableau? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.