De BI wereld wacht elk jaar met smart op de publicatie van Gartner waarin het magic quadrant voor Analytics en Business Intelligence platforms wordt gepresenteerd. Het magic quadrant maakt het onderscheidend vermogen van de spelers in deze markt grafisch zichtbaar door hen op een groot aantal criteria te beoordelen. Tableau is door Gartner voor het negende opeenvolgende jaar erkend als leider. Welke waarde heeft Tableau voor jou volgens Gartner? En wat gaat Tableau aan waarde toe voegen in 2021?

Waar Analytics en Business Intelligence platformen zich voorheen konden onderscheiden op de visualisatie mogelijkheden, worden nu ook cloud ecosystemen en augmented analytics steeds belangrijker voor klanten in de keuze voor een platform. Met augmented analytics wordt het automatiseren van data analyse bedoeld met technologieën als artificial intelligence, machine learning en natural language processing. Het resultaat is dat er efficiënter inzicht in data kan worden verschaft.

Gartner stelt elk jaar criteria op waaraan een Analytics en Business intelligence platform in hun ogen moet voldoen. Op basis van deze criteria worden de platforms, die opgenomen worden in het magic quadrant, geselecteerd. De criteria kunnen veranderen in de loop der jaren, omdat de markt verandert. Het kan daarom zo zijn dat een platform dat vorig jaar in het magic quadrant is opgenomen dit jaar buiten de boot valt. In 2021 is Amazon Web Services toegevoegd.

Welke waarde heeft Tableau voor jou volgens Gartner?

De kracht van Tableau, en daarmee de toegevoegde waarde, wordt volgens Gartner bereikt vanwege:

  • Het gebruiksgemak waarmee analytics kan worden uitgevoerd; ondanks dat de visualisatie mogelijkheden steeds gemeenschappelijker worden op deze markt, weet Tableau zich hierop te onderscheiden met het creëren van een intuïtieve gebruikerservaring.
  • Het enthousiasme onder gebruikers; de gebruikers zijn fan van Tableau en dagen elkaar uit. Dit is terug te zien in de deelname van 145.000 mensen aan de 2020 online gebruikersconferentie. Daarnaast zijn er op Tableau Public ondertussen al meer dan 3 miljoen interactieve visualisaties geplaatst.
  • Het gemak waarmee Tableau visualisaties geïntegreerd kunnen worden in Salesforce middels het Tableau Viz Lighting web component.

Het is je wellicht opgevallen dat Tableau op het gebied van ‘ability to execute’ iets heeft moeten inleveren t.o.v. vorig jaar. Dit kan verklaard worden door Gartner’s opmerking dat Tableau een cloud native infrastructuur mist. Tableau biedt een aantal cloud-hosted oplossingen aan (Tableau Online en Tableau CRM), maar Tableau Server in een containerinfrastructuur wordt op dit moment niet ondersteund (gepland voor 2021).   

Wat kunnen we nog verwachten in 2021?

In 2020 is het Tableau Platform met 200 nieuwe mogelijkheden uitgebreid, zoals dynamische parameters, data modelleren met relationships en multiple map layers. Ook in 2021 zal de ontwikkeling niet stil blijven staan. De verwachting is dat de samenwerking tussen Salesforce en Tableau zijn vruchten zal afwerpen met de integratie van Salesforce producten in Tableau. In de eerste product update van 2021 wordt Salesforce zijn krachtige artificial intelligence technologie, Einstein Discovery, geïntegreerd in Tableau. Hiermee kunnen real-time voorspellingen worden gedaan in Tableau dashboards en worden suggesties gegeven om voorspellingen te verbeteren. Tableau speelt hiermee in op de duidelijke boodschap van Gartner dat augmented analytics steeds belangrijker gaat worden.