Tableau Extensions voor dashboards

Ben je ooit de uitdaging aangegaan om in Tableau een visualisatie zoals een Radar Chart of Sankey diagram te maken die niet onder de “Show me” knop te vinden is? Heb je zelf de resultaten van een performance recording uitgeplozen om je dashboard sneller te maken? Dat kan een flinke klus zijn! 

Tableau komt binnenkort met de nieuwe functionaliteit “Tableau Dashboard Extensions” (in versie 2018.2)! en daarmee zouden de bovenstaande uitdagingen wel eens een stuk eenvoudiger te realiseren zijn. 

Ik ben sinds de Tableau Conference 2017 geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp en heb samen met een aantal collega’s al een aantal leuke extensions gerealiseerd. We kunnen je na de release van Tableau 2018.2 met één druk op de knop vertellen hoe je de performance van je dashboard kunt verbeteren en een Sankey Diagram (of Radar Chart)  sleep je straks gewoon met één muisbeweging in je dashboard. Dat is de kracht van extensions!

Wil je op de hoogte worden gehouden rondom onze activiteiten met betrekking tot Extensions? Schrijf je dan hiernaast in om het laatste nieuws over ons nieuwe platform en de release van onze extensions te ontvangen!

hou me op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Extensions for Tableau
Hou me op de hoogte

Wat zijn Tableau Dashboard Extensions?

Tableau Dashboard Extensions zijn web applicaties (lees mini websites) die je in je dashboard kunt plaatsen. Op zich is dit nog niet zo bijzonder, want dat kan ook al met een webpage element, toch? Er is echter één groot verschil. Een webpage element kan alleen worden aangestuurd door een dashboard action. Via een dashboard action kun je url parameters dan meesturen naar een webpage element en daarmee je web pagina tonen.

Met Extensions kun je alle sheets op je dashboard interactief aansturen vanuit je web applicatie! Stel je eens voor. Dat biedt ongekende mogelijkheden!

Tableau Radar Chart Extension API

Voorbeeld

Ik plaats een Google Maps kaart in mijn dashboard via een webpage element. Ik kan vervolgens via een dashboard action de kaart filteren op een dimensie uit mijn visualisatie. Maar als ik in mijn Google Maps kaart op een woonplaats klik kan ik hier niet mijn dashboard mee filteren. De interactie werkt dus maar één kant op.

Dit is een belangrijk functioneel verschil tussen een dashboard extension en een webpage element. Een extension is namelijk wel in staat om twee kanten op te interacteren. Hiermee bedoel ik dat je zowel in een visualisatie kunt klikken als in een dashboard extension om binnen het dashboard te filteren. De dashboard extension kan zich gedragen alsof het een Tableau visualisatie is.

Use Cases

We kunnen nu tal van use cases en voorbeelden bedenken:

  • Nieuwe visualisaties zoals een radar chart, sankey diagram of network diagram binnen Tableau.
  • Een koppeling met je bronsysteem om direct mutaties door te voeren vanuit je dashboard zonder dat je hoeft te wisselen van applicatie.
  • Het signaleren van een lage voorraad en direct een bestelling doen bij je leverancier
  • Het veranderen van een budget of target.
  • Diepe integratie van arcGIS, google Maps of andere geavanceerde kaart applicaties
  • Een koppeling met een financieel pakket, zoals Afas en Exact, of met personele bronsystemen zoals Raet, Afas en NMBRS.

Maar het kunnen ook (kleine) Extensions zijn die het leven van een dashboard creator en dashboard viewer makkelijker maken:

  • Een ‘reset alle filters’ knop
  • Filter labels op je dashboard tonen (zie animatie van Pretty Filters)
  • Toon alle onderliggende data in doorzoekbare tabel
  • Exporteer alle data naar een CSV bestand

Infotopics heeft Tableau Extension ontwikkelaars in dienst die geweldige Extensions kunnen maken. Heb je een interessante business case of use case? Laat het ons dan weten! Infotopics helpt je graag verder om bedrijfsprocessen met Tableau nog beter te ondersteunen.

Pretty filters in Tableau doro gebruik te maken van de Tableau Extensions API

De Extensions API

Om Extensions te kunnen gebruiken heeft Tableau een speciale stuk code ontwikkeld. Daarmee kun je bij het ontwikkelen van een extensie allerlei informatie uit het dashboard opvragen. Deze logica noemt Tableau de Extensions API. Je kunt in je extension bijvoorbeeld opvragen welke sheets er op een dashboard aanwezig zijn, hoeveel marks een sheet bevat, welke filters er actief zijn en nog veel meer. Je kunt met de Extensions API ook informatie versturen naar het dashboard toe. Hiermee kun je bijvoorbeeld een dashboard filter aanpassen of een parameter veranderen!

Voor de technische lezers, dit was grotendeels al mogelijk met de Javascript API. Het gebruik van de Javascript API vereist altijd een Tableau Server en is de interactie alleen mogelijk buiten het dashboard in een zelf geprogrammeerde webpagina waarbinnen het dashboard is geïntegreerd (embedded). Voor het gebruik van Extensions zijn deze restricties niet meer van kracht. Alle logica zit in de extension en deze kun je direct in Tableau Desktop gebruiken en op Tableau Server publiceren zonder dat je daar een extra geprogrammeerde website voor nodig hebt.

Tableau Extensions API - Sankey diagram om stromen in kaart te brengen

Zelf aan de slag?

Tableau Extensions worden ontwikkeld als kleine webapplicaties. Dit betekent dat deze ook op een server moeten draaien net als een normale website. Je gebruikt een Tableau extension in je dashboard via een .trex bestand. Dit bestand bevat een link naar de locatie (ergens op een webserver) van de extensie en nog wat meer metadata zoals de versie van de Extension. Wil je zelf aan de slag met Extensions? Dan zul je kennis nodig hebben van html, css en javascript. Schakel je liever onze hulp in? Neem dan contact met ons op!

Keep in touch!

Ben je benieuwd naar het platform wat wij gaan uitbrengen? Dit platform zal een aantal geweldige (gratis, Freemium en Premium) extensions bevatten die je absoluut niet mag missen en waar je een vliegende start mee kunt maken.

Schrijf je nu in via onderstaande knop om er zeker van te zijn dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

Blijf op de hoogte


Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de Tableau Extensions en de Extensions API. Je ontvangt een berichtje als we live gaan met ons nieuwe platform en vertellen je graag over de extensions die we zelf bouwen.