Wist je dat de Tableau Conferentie in Amerika de grootste Tableau Conferentie is? Hier komen wereldwijd zo’n 20.000 Tableau gebruikers op af. Ter vergelijking, bij de Tableau Conferentie in Berlijn waren dit ongeveer 2.000 Tableau gebruikers. Tijdens deze conferentie worden nieuwe features aangekondigd en gedemonstreerd die in 2020 beschikbaar komen. Daarnaast kun je eindeloos veel sessies volgen voor ieder kennisniveau en type Tableau gebruiker.

In deze blog ga ik een aantal gave features met je delen die in 2020 beschikbaar komen en vertel ik je over de ervaring van Infotopics en AppsforTableau als sponsor tijdens dit event. De nieuwste en belangrijkste ontwikkelingen kwamen aan bod tijdens “Devs on Stage”.

Viz Animatie in Tableau

Wellicht denk je nu gelijk aan een animatiefilm of aan SuperMario in Tableau, maar wat er echt komt is niet minder indrukwekkend. Wat dit inhoudt is dat op het moment dat je bijvoorbeeld op een filter klikt in je dashboard het dashboard via een geleidelijke beweging zich aanpast naar de gewenste weergave. Het geeft eindgebruikers een beter beeld van de verandering die plaatsvindt op het dashboard.

Klik op de video om te starten bij het onderwerp viz animatie in Tableau

Tableau Prep

Tableau Prep komt naar de browser toe. Zo kun je straks Tableau Prep vanuit je browser gebruiken in plaats van de Desktop applicatie. Verder is het volgend jaar mogelijk om flows te kopiëren, op te slaan en te hergebruiken. Dit heet re-usable steps. Gebruik je nu keer op keer (een deel van) dezelfde flow voor een dataset, dan kan je dat straks makkelijk hergebruiken en opnieuw invoegen.

Dynamic Parameters

Dit is de meest gevraagde functionaliteit in Tableau en dat was te merken aan het luid gejuich tijdens de aankondiging van deze functionaliteit. Waarom is dit nu zo handig? Het zorgt er voor dat Tableau automatisch de Parameters ververst en update voor een specifieke waarde wanneer er een workbook wordt geopend. Bijvoorbeeld wanneer je data ververst en er een nieuwe maand is toegevoegd met data dat dit dan ook gelijk zichtbaar is in de parameter.

Data modeling

Het joinen van data lijkt heel eenvoudig, maar kan resulteren in een foute join waardoor er wordt gewerkt met foutieve informatie. Dat kan leiden tot onjuiste conclusies. Om dit nu op te lossen kon je een calculatie maken om het aggregatieniveau vast te zetten. In de nieuwe functionaliteit voor data modeling herkent Tableau gelijk de datarelaties die zijn opgeslagen in de database.  Door relationships aan te leggen wordt er niet automatisch een join gemaakt, maar wordt eerst de relatie vastgesteld. Dit vereenvoudigt bijvoorbeeld het koppelen van budgetten aan een dataset met sales.

Licenties beheren in Tableau  

Er zijn veel bedrijven die het lastig vinden hun Tableau (Creator) licentiecodes goed te beheren. Wat zijn de licentiecodes en wie gebruikt ze? Als er dan een persoon uit dienst gaat weet niemand meer wat de code was en neemt dan contact op met ons of Tableau om de code op te vragen. Daar gaat verandering in komen. Er komt Login-Based licentie management. Het is straks mogelijk om als Server Administrator ook Creator licenties toe te wijzen vanuit de Server omgeving. Dat betekent dat wanneer een nieuwe gebruiker straks zijn/haar licentie wil activeren dat deze gebruiker dat kan doen met zijn/haar server credentials en niet met een licentiecode. De Server administrator is dan ook in controle in de server van de Creator (Desktop) licenties.

Processmining in Tableau (AppsforTableau)

Ook AppsForTableau blijft vernieuwen. Er is een nieuwe extensie beschikbaar. Deze heet Processmining. Met deze extensie is het mogelijk om processen te visualiseren gebaseerd op de proces log files. De extensie blijft interactief waardoor je snel de afwijkingen in het proces kunt herkennen. Door het gebruik van filters kun je dieper op het proces ingaan en de verschillende proceslijnen en afwijkingen volgen. Met als gevolg dat je weet waar je zwakke punten zitten en aan de slag kunt met de optimalisatie. Wil je meer weten over deze extensie? Ga naar https://appsfortableau.com/extensions-for-tableau/process-mining-in-tableau/ of mail naar support@appsfortableau.com

Waarom ook jij naar de Tableau conferentie moet gaan!

Als Tableau gebruiker is het de plek om in contact te komen met andere Tableau gebruikers en ervaringen uit te wisselen. Tableau staat bekend om haar grote data community, dit werd tijdens de conferentie ook wel #datafam genoemd. Mensen zijn heel open en delen graag hun ervaringen. Op de conferentie zijn dan ook veel plekken om samen te komen, denk aan gebruikersgroep bijeenkomsten, hands-on sessies, meet-ups en nog veel meer. Het is mogelijk om officiële certificeringen te behalen en je leert over de nieuwste en aankomende features in Tableau.

Infotopics gaat in juni 2020 naar de Europese Tableau Conferentie in London samen met klanten uit Nederland. Ben je geïnteresseerd om met ons deel te nemen? Neem dan contact met ons op via salesdesk@infotopics.nl en we houden je op de hoogte van dit event.

Volgende Tableau conferenties

Tableau Conference Europe in London: juni 2020

Tableau Conference Las Vegas : 5-8 oktober 2020