Om de titel van dit artikel nog maar eens kracht bij te zetten: De nieuwste versie van Tableau gaat de manier waarop we naar data kijken veranderen, letterlijk. Tableau heeft namelijk weer een aantal lang verwachte features gereleased: Viz Animations en Dynamische parameters!

Viz Animations

Tableau stelt ons al jaren in staat om mooie dashboards te maken, maar een soepele overgang tussen data, die was er nog niet, tot nu dan. Viz Animations is ingebouwd in 2020.1, en je kunt het heel eenvoudig aanzetten voor je hele workbook (Format → Animations → ‘On’). Je kunt hier ook de duur van de animatie aanpassen, maar verder gaat alles vanzelf.

Dit ziet er natuurlijk mooi uit, maar maakt ook verschillen in data nóg duidelijker, en helpt bij het vertellen van je verhaal.

Tableau 2020.1 - VizAnimations

Omdat de data tussen Pages nu ook geanimeerd kan worden weergegeven, is de ‘play’ knop nu zichtbaar in de browser als je pages hebt gebruikt, zo kun je full Hans Rosling gaan met je Tableau Dashboard!

Dynamische Parameters

Was je ook genoodzaakt om iedere maand even de parameters goed te zetten bij een aantal dashboards? Of om de nieuwe maand of andere nieuwe waarden telkens handmatig toe te voegen aan een of meerdere parameters? Vanaf nu is dat verleden tijd!

Met de nieuwe dynamische parameters functie, kun je namelijk de waarden in een parameter automatisch inladen in de parameter, iedere keer dat het werkboek wordt geopend. Ook kun je de ‘standaard’ waarde flexibel instellen, bijvoorbeeld in de laatste maand. Hier heb je dan alleen maar een calculated field voor nodig, bijvoorbeeld voor ‘Latest month’;

Blog 2020.1 - Latest Month

Daarna kun je heel eenvoudig je parameter instellen zodat hij iedere keer dat het werkboek geladen wordt de parameter netjes op de goede waarde zet, en nieuwe waarden inlaadt.

Tableau 2020.1 - DynamicParameters

Buffer calculations

In recente updates van Tableau is ook telkens wel een nieuwe ‘spatial’ functie aan bod gekomen, ook dit keer is daarop geen uitzondering. Misschien ken je ze uit bijvoorbeeld Alteryx onder de naam ‘Trade area’, Tableau noemt ze ‘Buffers’, cirkels op een kaart die een gebied aanduiden, bijvoorbeeld het servicegebied van een vestiging.

Ook nieuw of verbeteringen

Tot slot heeft Tableau nog een aantal kleinere wijzigingen doorgevoerd;

  • Het is nu mogelijk om losse dashboards of sheets te exporteren, Tableau slaat het dashboard of de sheet dan in een nieuw werkboek op, waardoor je makkelijk een enkel dashboard kunt delen, in plaats van een heel werkboek.
  • Je kunt nu het Discover scherm aanpassen naar je eigen voorkeuren, zodat je bij het openen van Tableau bijvoorbeeld links van je eigen organisatie kunt laten zien. Lees er hier meer over.
  • Verbeteringen aan de connector, onder andere voor de Salesforce connector, ook is Cloudera Impala toegevoegd als connector.
  • Explain Data is weer een stukje beter geworden. Ontdek het zelf door op het lamp-symbooltje te klikken dat in je scherm verschijnt als je op een datapunt gaat staan in Tableau.

Ook op server/online zijn er een aantal handige verbeteringen;

  • Je kunt nu een aantal Extensions gebruiken op Public, Tableau heeft de Image Map Filter, Single Checkbox Parameters, and Filter Bookmarks extensions beschikbaar gemaakt voor gebruik op Public!
  • Op server is het ‘Permissions’ scherm geüpdatet; je hoeft nu niet meer aan te geven of je zoekt naar een groep of een gebruiker. Ook kun je permissies kopiëren en plakken.
  • Licentiebeheer via Tableau Server; een gebruiker kan nu inloggen op server om de licentie te activeren, geen gekopieer meer met lange codes dus. (mits door de organisatie ondersteund). Door middel van onze ‘Tableau Login Based License Management – Server upgrade’ helpen wij de juiste stappen en acties te ondernemen om Login Based License Management goed en snel in te richten. Klik hier voor meer informatie
  • Server Administrators kunnen nu limieten instellen voor het aantal gebruikers per rol per site. Handig, als er verschillende site-administrators zijn.
  • Er zijn ook verbeteringen doorgevoerd in de Web-Edit versie (op Tableau Server), zo kun je nu onder andere Viz-in-Tooltips maken en kun je bij kaarten kiezen welke onderdelen je wil laten zien.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de nieuwste functies van Tableau, of een live demo? Neem dan contact met ons op!