Tableau 2018.2 What’s New?

Afgelopen vrijdag was de Infotopics Kwartaaldag waar alle collega’s bij elkaar komen voor formele en informele activiteiten. Maaike en ik (Merlijn) hebben daar een workshop What’s new in Tableau 2018.2 gegeven (2018.2 gaat eind juli live) zodat de collega’s alvast geüpdatet werden met de laatste ontwikkelingen.

Tijdens deze workshop heeft elke collega een feature uitgekozen en hier een miniblog over geschreven. Deze blog voegt al deze miniblogs samen tot een overzichtelijke lijst met features, die we ook graag met onze klanten delen!

Merlijn, Maaike, Remco, Joris, Jaap, Rob V, Siebe, Jur en Rob S

Merlijn Buit Maaike van Heek - Young Data Professional - Infotopics    Rob van Vliet is een BI Consultant bij Infotopics    Rob Sauer

Dashboard Grids

Schrijver: Remco Diepenbroek – Certified Alteryx Professional

In Tableau 2018.2 is het dankzij Dashboard Grids mogelijk om je dashboards pixel-perfect uit te lijnen. Maak je ook wel eens dashboards en kom je erachter dat de verschillende charts en assen net niet goed zijn uitgelijnd? Dankzij deze nieuwe functionaliteit pas je dit eenvoudig aan en zorg je ervoor dat alles tot op de pixel nauwkeurig klopt. Je kunt de grids eenvoudig aan en uitzetten via Dashboard > Show Grid. Via Dashboard > Grid Options pas je de celgrootte eenvoudig aan (5 – 1000 pixels). Met de pijltjestoetsen verplaats je de objecten op je dashboard. Door de Alt toets ingedrukt te houden en de pijltjes toetsten te gebruiken, pas je de grootte van objecten aan.

Automatic Mobile Layout

Schrijver: Joris Driessen – Sales Binnendienst

Met de automatic mobile lay-out is het mogelijk voor de ontwerper om een dashboard in tablet- of mobiel formaat te previewen en te publiceren. Naar de functie schakelen is eenvoudig, wisselen tussen desktop-, tablet- en mobiele lay-out werkt soepel én intuïtief en Tableau verwerkt op ingenieuze wijze het dashboard naar een overzichtelijke vorm voor elke device. Dit is een interessante feature voor ‘on the go’ of ‘even tussendoor’ in de koffiekamer!

Tableau Server Manager

Schrijver: Jaap Bouma – Tableau Server Certified Professional

In Tableau Server 2018.2 wordt TSM geïntroduceerd.

TSM staat voor Tableau Server Manager. De TSM is een nieuwe webinterface voor de configuratie van de Tableau server.

  • Webinterface voor het beheer de server
  • Minder downtime tijdens upgrade processen bij een cluster configuratie
  • De tabadmin commandline is vervangen door de TMS commandline met nieuwe functionaliteit

Enkele concrete praktische voorbeelden:

  • Realtime via een webinterface kun je de topology van de server aanpassen zonder directe downtime (afb 1).
  • Server administrators kunnen voor de gehele server logfiles maken zonder gebruik te maken van de command prompt inclusief msinfo, netstat info en postgresdata (afb 2).

Zie ook: https://onlinehelp.tableau.com/v2018.2/server/en-us/install_config_top.htm

ISO-8601 Date PartsRob van Vliet is een BI Consultant bij Infotopics

Schrijver: Rob van Vliet – Tableau Consultant

Voor de meeste Tableau ontwikkelaars, zeker in Europa, is het een bekend probleem dat er tussen de Verenigde Staten en Europa verschillende data definities zijn. Wanneer begint een week? Wanneer begint een nieuw jaar. Verschillen tussen de verschillende datum definities kunnen voor, op het eerste oog, onverklaarbare verschillen zorgen. De oplossing van Tableau is het toevoegen van ISO-8601 date parts.

We kunnen binnen calculated fields gebruik maken van verschillende ISO date parts (ISO-YEAR, ISO-QUARTER, ISO-WEEK en ISO-WEEKDAY). Tijdens het testen van Tableau 2018.2 heb ik diverse calculated fields gemaakt om te kijken of deze functionaliteit ook het gewenste resultaat geeft.

Binnen Tableau 2018.2 zijn de volgende date functies toepasbaar op ISO date parts (DATEPART, DATETRUNC, DATENAME, DATEDIFF en DATEADD). Zelfs spelend met de Superstore dataset heb ik de volgende werkende calculaties gemaakt die ook nog een het gewenste resultaat geven.

DATEPART(‘iso-week’,[Order Date])

DATETRUNC(‘iso-quarter’,[Order Date])

DATENAME(‘iso-week’,[Order Date])

DATEDIFF(‘iso-weekday’,[Order Date],[Ship Date])

DATEADD(‘iso-week’, 4,[Order Date])

Conclusie is dat het gebruik van de ISO-8601 date parts is voor elke Tableau gebruiker goed toepasbaar is. Het werkt identiek aan de andere date functies, we hebben er nu alleen meer beschikbaar.

Hopelijk behoren de verschillen door datum definities vanaf nu tot het verleden.

Transparency

Schrijver: Siebe Grijpma – Consultant @ Team Development

Een gave nieuwe feature die in Tableau 2018.2 beschikbaar komt is Transparency. Je kunt nu visualisaties combineren met sprekende achtergronden waarbij je niet alleen de sheets transparant kunt maken maar ook de filters, highlighters en parameters doorzichtig op je dashboard kunt tonen.

Ik heb kort naar deze functie gekeken en ik merk dat je heel eenvoudig je dashboard aan kunt laten sluiten bij je thema. Kies en plaats een mooie/passende achtergrond afbeelding op je canvas en sleep daarna je sheets, filters en parameters als transparante floating objecten er overheen. Super gaaf. Ik heb heel snel een scoreboard over een foto van de tour de France geplaatst.

Tableau Extensions

Schrijver: Jur Pol – Qualified Tableau Consultant

Met de Data Driven Parameter als Extension in Tableau 2018.2 biedt Tableau de mogelijkheid om parameters dynamischer te maken, doordat de Extension het up-to-date houden van parameters automatiseert. 

De Extension werkt als volgt; er is een parameter ‘Regio’ met 4 waarden (Noord, Zuid, West en Oost) gemaakt, welke in calculaties wordt gebruikt in combinatie met de dimensie ‘Region’. In de dimensie ‘Region’ is onlangs de regio Midden toegevoegd. Voorheen moest men dan in de parameter handmatig de regio Midden toevoegen, maar door de Data Driven Parameter is dit niet meer nodig. Dit omdat de Extension parameters kan vullen vanuit een dimensie (in dit geval: ‘Region’).  

Deze Extension kan dus veel meerwaarde leveren bij veel handmatig werk aan parameters. Zodoende hoeft de Tableau user minder tijd te ‘verspelen’ aan het up-to-date houden van parameters, maar kan het doen waar het goed in is; analyses maken. Al met al dus een gave en waardevolle toevoeging van Tableau!  

Meer weten over extensions? Bekijk dan ons extensions platform: 

AppsforTableau

Spatial JoinRob Sauer

Schrijver: Rob Sauer – Qualified Tableau Consultant

Eén van de nieuwe features in Tableau 2018.2 is een spatial join. Met een spatial join kunnen verschillen locatie-bestanden (bijv. shape-files) aan elkaar worden gejoind. Op deze manier kunnen punten van verschillende locatiebestanden aan elkaar gerelateerd worden en geanalyseerd worden. Om gebruik te maken van een spatial join dient er “Intersects” als join condition te worden gekozen.

Een aantal belangrijke punten waar nog rekening mee gehouden dient te worden:

  • Er kunnen alleen locatie-bestanden met punten en polygonen gebruikt worden.
  • Enkel geometry velden kunnen aan elkaar gejoind worden.
  • Performance en extract creatie kan traag werken bij een grote of complexe dataset.
  • De input dient zo precies mogelijk te zijn, anders kan Tableau de punten mogelijk niet visualiseren.

Zelf aan de slag?

Tableau 2018.2 wordt eind juli gelanceerd! Je kunt een trial aanvragen via onze trials pagina:

Trials

Heb jij een vraag of een uitdaging?

Onze medewerkers staan altijd voor jou klaar!

Contact opnemen