Tableau 10.5 is alweer een klein poosje uit en zit boordevol nieuwe features. Ik wil jullie graag meenemen in de nieuwe functies die jij vanaf vandaag kunt gebruiken. Daarnaast kun je verderop in deze blog meer lezen over de aankomende versies Tableau 2018.1 en hoger.
Hyper Hyper
De meest spraakmakende nieuwe feature van Tableau 10.5 is Hyper. Een splinternieuwe extract engine die het huidige Tableau Data Extract (.tde) vervangt. Hyper is een in memory database engine ontworpen voor snelle dataverwerking en het beantwoorden complexe analytische vraagstukken op grote datasets. Hyper is wel tot 3x sneller met het maken van een extract en tot 5x sneller in vraagstukken beantwoorden!
Viz in Tooltip
Viz in Tooltip stelt je in staat om een visualisatie (sheet) op te nemen in je tooltip. Deze visualisatie filter je met de mark waarvan je de tooltip toont. Hierdoor kun je nog mooiere analytische dashboards ontwikkelen, zonder dat deze te druk worden. Je kunt zelfs meerdere visualisaties opnemen in je tooltip.
Downgraden van werkboeken
In Tableau 10.5 is het mogelijk om een werkboek op te slaan als versie 10.2, 10.3 of 10.4! Let hierbij wel op dat je het extract niet ververst in 10.5, aangezien het extract dan wordt vervangen door een Hyper bestand. Door het extract dan te verwijderen en tijdelijk live naar de datasource te verbinden kun je het werkboek wel opslaan als 10.2 of hoger.
Linux
Tableau Server kun je vanaf versie 10.5 installeren op Linux. Is jouw organisatie gewend met Linux te werken dan is dit nu mogelijk! De volgende distributies worden ondersteund: RHEL 7, CentOs 7, Oracle Linux en Ubuntu 16.04 LTS. Het voordeel van Tableau Server op Linux is de mogelijkheid om je processen aan te passen zonder je Tableau Server te herstarten. Je kunt bijvoorbeeld een script schrijven wat om 08:00 een extra VizQL proces opstart en om 21:00 ’s avonds een extra backgrounder opstart om de extracten te verversen. Hulp nodig? Infotopics heeft Linux experts die je hiermee kunnen helpen! Bekijk ook de volgende blog over optimale prestaties voor je Tableau Server: https://infotopics.nl/blog/optimale-prestaties-tableau-server/
Tableau Desktop op een virtual machine / VDI
Tableau Desktop installeren voor 100 gebruikers kan nu volledig geautomatiseerd worden. Het activeren van de licentie is nu geïntegreerd in de installatie. Daarnaast is het nu ook mogelijk om Tableau Desktop op een non-persistent Virtual Machine te draaien! Voorheen blokkeerde je Tableau licentie na 10 pogingen en belde je met je Tableau Partner (kuch Infotopics). Vanaf Tableau 10.5 worden de Desktop licenties vrijgegeven na het afsluiten van de virtuele desktop.
Overige functies voor Tableau 10.5
Overige features voor Desktop:
- Geografische updates voor Zuidoost Azië, Centraal Amerika en Zuid Amerika.
- US postcodes bijgewerkt naar 2018.
- Nieuwe Power Trendline.
- Nieuwe connector voor Box Data.
Overige features voor Server en Online:
- Hernoemen van werkboeken op Tableau Server.
- Web edit heeft weer meer mogelijkheden gekregen. Klik hier voor een actueel overzicht van dit werkboek.
- Personaliseren van je Tableau Server profiel.
- Bij het aanmaken van een subscription kun je nu een user group toevoegen aan een subscription.
- Het is mogelijk om bij een subscription een persoonlijk bericht toe te voegen.
- Je kunt nu projecten in projecten aanmaken om meer structuur op Tableau Server aan te brengen.
Tableau in 2018: What’s coming?
Tableau 2018.1 is momenteel in Beta en het belooft een leuke release te worden met een aantal hele mooie features!
Analytics pane verbeteringen
Werkt een analytical functie niet? Dan laat Tableau zien waarom. Hover over de functie en een tooltip verschijnt met extra informatie.
Hiërarchie filtering
De filters in je dashboard sluiten straks beter aan op de hiërarchieën die je hebt aangebracht in Tableau. Niet alleen gebruikersgemak maar ook performance gaan hier van profiteren.
Verbeteringen in clusters
Je kunt een cluster straks in meerdere sheets gebruiken. Een cluster is niet langer statisch en zal afhankelijk van je visualisatie zichzelf updaten.
Downgraden van workbooks op Tableau Server en Online
Straks is het ook mogelijk om een werkboek te downloaden vanaf Tableau Server en aan te geven in welke versie van Tableau je deze gaat openen. Dit is reeds mogelijk in Tableau Desktop 10.5. Zie het hoofdstuk bovenaan “Downgraden van werkboeken”.
Hide unused sheets
Het opruimen van een werkboek is essentieel om productief te werken. Echter sheets die niet gebruikt worden in een dashboard kunnen niet gehide worden. Dit gold ook voor sheets die alleen in een viz in tooltip gebruikt werden. In de opkomende versies zal dit opgelost zijn en kun je sheets die in tooltips gebruikt worden ook hiden.
Verbind met Spatial vanuit SQL Server
Spatial data is handig om je eigen polygonen op de kaart te plotten. Je verbindt met een spatial file en koppelt deze aan je eigen databron middels een join. Echter kleven er ook nadelen en limitaties aan een spatial file. Daarom is het straks mogelijk om rechtstreeks spatial data uit SQL Server te lezen. Hierdoor hoef je je spatial data niet langer uit SQL Server te exporteren naar een spatial file.
Dual Axis mapping verbeteringen
Combineer je eigen latitudes en longitudes uit je dataset met de gegenereerde latitudes en longitudes door Tableau en creëer kaarten met meerdere lagen!
Schrijf je in voor het gratis webinar “What’s new in Tableau 10.5 & what’s coming”
Schrijf je hier in voor het gratis webinar op woensdag 21 maart 2018 om 10.00 u. In dit webinar laat ik live de bovengenoemde features van 10.5 zien en mooie features die we nog kunnen verwachten in Tableau 2018.
Zelf aan de slag met Tableau? Download de gratis Tableau trial of neem contact met ons op.