Tableau 10.3 is uit en deze nieuwe versie zit weer boordevol nieuwe snufjes en technieken waar ik erg enthousiast over ben. In deze blog licht ik ze toe.

Nieuwe features Tableau 10.3

Een greep uit de features van Tableau 10.3  waar ik erg enthousiast over ben:

  • Datadriven alerts voor Tableau Server
  • Slimmere selectie in tooltips
  • Distribute evenly
  • Aanbevolen tabellen en slimme joins
  • Nieuwe connectors

In onderstaande hoofdstukken licht ik ze één voor één toe.

Datadriven alerts voor Tableau Server

Tableau heeft in 10.3 een functionaliteit geïntroduceerd die het mogelijk maakt om mailalerts in te stellen. Denk hierbij aan het automatisch versturen van mail naar vooraf ingestelde belanghebbenden, wanneer bepaalde (door jou ingestelde) doelen gehaald zijn. Zo is bijvoorbeeld het hoofd van een projectteam direct op de hoogte van behaalde resultaten.

Daarnaast kan deze functie gebruikt worden binnen organisaties die nog niet data gedreven zijn, om medewerkers aan te sporen meer gebruik van dashboards te maken. Een klant gaf eens aan dat de dashboards die zij hadden niet of nauwelijks gebruikt werden door medewerkers, terwijl zij daar voor hun werk zeer waardevolle informatie uit konden halen. De datadriven alerts kunnen bijdragen aan het bevorderen van dashboardgebruik binnen organisaties. Het ultieme doel is een cultuurverandering teweeg te brengen van data naar besluitvorming.

Tableau 10.3 Datadriven Alerts

Slimmere selectie in tooltips

Een andere handige nieuwe feature is de slimmere selectiefunctie in tooltips. Met deze selectiefunctie kun je makkelijker samenhangende datamarks selecteren. Krijg relaties binnen de set sneller inzichtelijk en geef trends duidelijk weer. Deze functie zorgt ervoor dat je razendsnel analyses op je weergave kunt uitvoeren.

Tooltip selection in Tableau 10.3

Zo wordt in bovenstaande animatie door de tooltipselectie direct zichtbaar dat de winst van producten in de categorie Technologie hoger is dan gemiddeld. Vervolgens kun je vanuit de tooltip gemakkelijk door klikken naar subcategorie en/of productnaam om de data verder te analyseren.

Distribute evenly

Met twee klikken op de knop, verdeel je je worksheets (binnen een container) evenredig op je dashboard. Deze simpele maar zeer effectieve functie voorkomt het voortduren handmatig aanpassen van de fixed width. Zo creëer je met gemak een pixel perfect dashboard.

Nieuw in Tableau 10.3 Distribute evenly

Aanbevolen tabellen en slimme joins

Voorkom het leggen van verkeerde joins met de nieuwe “recommendation engine”. Door middel van machine learning van je gepubliceerde content op Tableau Server worden er bij het leggen van joins tabellen aanbevolen. Daarnaast zijn de standaard joins ook slimmer.

Blog Tableau 10.3 - Slimme Joins

Onder het “recommended” tabblad zijn de aanbevolen tabellen zichtbaar. Dit zijn tabellen die eerder zijn gejoind aan de geselecteerde tabel. Vervolgens kijkt Tableau naar eerder gebruikte join voorwaarden om zo de veldnamen en het type join te kiezen. Wanneer je foreign keys hebt gespecificeerd kiest Tableau deze automatisch voor het leggen van de join. Dit werkt makkelijk, snel en helpt fouten voorkomen.

Nieuwe connectoren

Je hebt nu al tal van mogelijke connectoren, maar Tableau blijft het aantal connectoren uitbreiden of verbeteren. In 10.3 zijn er weer nieuwe connectoren toegevoegd (en geüpdatet) waaronder PDF, Amazon Athena, MongoDB, Dropbox en Onedrive. Een opvallende vond ik de PDF connector. Hiermee kun je een connectie maken vanuit Tableau naar een PDF. Tableau trekt vervolgens zelf de tabellen uit het bestand en zet deze om in een data connectie. Zelf ben ik nog geen case tegengekomen waarin ik deze functionaliteit aan zouden raden, maar het is tof dat de mogelijkheid bestaat.

Al met al genoeg nieuwe functionaliteiten die het werken met Tableau nog leuker en gemakkelijker maken dan het al was!

Zelf aan de slag met Tableau? Download de gratis Tableau trial of neem contact met ons op.