#Techtips: Structureer jouw dashboard op elke gewenste manier met behulp van containers
Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons van vooral weten.
Deze week is het de beurt aan onze collega Rob Sauer. In deze blog gaat hij in op hoe je eenvoudig je dashboard op elke gewenste manier kan (her)structureren.
Tableau dashboard
Je hebt een aantal fantastische visuals gemaakt en je hebt een idee over hoe je je dashboard in elkaar wilt zetten. Dan kom je op het punt om het dashboard daadwerkelijk te gaan maken en je sleept je visuals in je dashboard. Je sleept een beetje hier en daar, maar je krijgt de visuals of de filters niet op de goede plek. Daarnaast is het lastig om alles goed uitgelijnd te krijgen. Tot je grote frustratie laat je het erbij, maar helemaal tevreden ben je niet. Dit waren mijn ervaringen toen ik nog weinig ervaring had met Tableau Desktop.
In mijn blog leg ik uit hoe je hier mee om kunt gaan.
1. Analyseren wat er daadwerkelijk gebeurt als je voor het eerst een dashboard in elkaar klikt
Als je binnen je dashboard naar het tabje “Layout” gaat (linksbovenin), dan zul je aan de onderkant een lijstje zien genaamd “Item hierarchy”. Hierin staan alle items die voorkomen op je dashboards. Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld:
Je ziet hier dat Tableau standaard containers aanmaakt, te weten:
- Tiled: Items in een tiled container overlappen elkaar niet. Ze worden onderdeel van een enkellaags raster, waarvan het formaat wordt aangepast op basis van de algehele dashboardgrootte.
- Horizontal: Items in een horizontal container worden naast elkaar geplaatst (van links naar rechts, dus horizontaal).
- Vertical: Items in een vertical container worden onder elkaar geplaatst (van boven naar beneden, dus verticaal).
Het grote nadeel van de standaard setup is dat alle visuals vaak in één grote tiled container worden gezet. Dat betekent dat je daarna weinig invloed hebt op de positionering van de visuals. Het is bijvoorbeeld lastig om twee visuals naast elkaar aan de bovenkant van het dashboard te hebben en één visual aan de onderkant over de gehele breedte van het dashboard. De oplossing ligt hem in het gebruik van de horizontale en verticale containers.
2. Eenvoudig (her)structureren met behulp van horizontale en verticale containers
Zoals hiervoor is benoemd kan je met behulp van horizontale en verticale containers zelf bepalen hoe visuals en andere dashboards items gepositioneerd worden. Neem het onderstaande dashboard als voorbeeld:
In de afbeelding heb ik aangegeven welke containers gebruikt zijn. Dit dashboard bevat de volgende item hierarchy:
Stel nou dat ik de filters over de gehele lengte van het dashboard aan de rechterkant wil hebben dan zou ik ervoor moeten zorgen dat de allesomvattende container een horizontale container is. Dat kan op de volgende manier:
Je ziet dat ik een text item gebruik die ik als eerste in de horizontale container plaats. Dat is een trucje om er voor te zorgen dat de container zichtbaar blijft. Deze wordt later ook weer verwijderd. De item hierarchy ziet er nu als volgt uit:
Tip
Als afsluiter heb ik nog één tip. Als je dashboard items hebt die in dezelfde container zitten en je wilt deze evenredig uitlijnen dan kan je de volgende functionaliteit gebruiken:
Kunnen we je helpen?
Heb je na het lezen van deze blog nog hulp nodig bij het (her)structureren van je dashboard? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!