#Techtips: Publiceren en verversen lege extracten op Tableau Server

Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons van vooral weten.

Deze week is het de beurt aan onze collega Arjen van der Kamp: Hoe werkt het publiceren en verversen van lege extracten op Tableau Server?

Aanpassingen doen in Tableau extract

Als er aanpassingen nodig zijn aan een Tableau extract dat als een datasource naar de Tableau server is gepubliceerd (published datasource) kan het verversen van dit extract in Tableau Desktop veel tijd in beslag nemen. Zeker als het gaat om een extract dat veel data bevat. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van de kracht van Tableau Server voor het verversen van een Tableau extract.

Hiervoor dien je de onderstaande stappen uit te voeren: 

  1. Creëer een leeg extract in Tableau Desktop.
  2. Publiceer het extract naar de Tableau Server.
  3. Voer een refresh van het extract uit.

Het creëren van een leeg Tableau extract

Voor het creëren van een leeg Tableau extract moet er zowel een parameter als een calculated field aangemaakt worden. De parameter dient het data type boolean te hebben die bij het publiceren van het extract naar de Tableau Server op ‘False’ staat. Het calculated field heeft de waarde in de parameter en wordt na het aanmaken gebruikt als extract filter.

Nu de parameter en het calculated field aanwezig zijn kan er een leeg extract gemaakt worden. Dit wordt gedaan door bij het aanmaken van extract het calculated field ‘empty extract’ als filter toe te voegen en daarbij de waarde ‘True’ te excluden. Zolang de parameter op True staat zal er dus geen data in het Tableau extract zitten. In dat geval kunnen er aanpassingen gedaan worden aan het extract zonder dat er data opgehaald wordt.

Een leeg extract naar Tableau Server publiceren en het uitvoeren van een refresh

Na het doen van de aanpassingen dient het extract naar de Tableau Server gepubliceerd te worden om daar een refresh uit te voeren. Hiervoor zet je voor het publiceren de parameter op de waarde false, waarna je het extract naar de Tableau Server publiceert. Dit zal heel snel gaan omdat het extract geen data bevat. Na het publiceren kan bij de actions ‘Refresh Extracts’ geselecteerd worden, waarna het extract met data gevuld zal worden.

Gratis Tableau workshop

Wil jij gratis kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden van Tableau Software?
Volg dan onze online workshop en leer in 2 uur een aantal basisvaardigheden toe te passen in Tableau.
Deze workshop vindt online plaats. Door het gebruik van break-out sessies kan er individuele begeleiding van de trainer plaatsvinden.

Meer informatie & inschrijven