Tableau Conferentie 2024: key take-aways van onze consultants

Jaarlijks organiseert Tableau de Tableau Conference, een data-evenement dat wereldwijde Tableau enthousiastelingen aantrekt en samenbrengt. Als Tableau partner van het eerste uur zijn wij hier natuurlijk ook bij en we delen onze opgedane kennis graag met je.

Lees hieronder de key take-aways van onze consultants van de Tableau Conferentie 2024.

Tableau conferentie - Jur Pol

Het is Cloud wat de klok slaat

Jur Pol, Consultant 

Tijdens de Main Keynote van dit jaar werd nogmaals duidelijk dat dé voornaamste pijler van Tableau vertrouwen in data is. En terecht: het is één van de succesfactoren van databedreven werken, wat met de AI-revolutie nog belangrijker wordt. Voor vertrouwen is een goede basis nodig, een fundament. Een platform waarop veilig (samen)werken met data geen drempels meer kent.

Vorig jaar werd al duidelijk dat Tableau vol inzet op Tableau Cloud en daar werd dit jaar nog meer kracht bijgezet. Waar blijkt dit onder andere uit?

  • Tableau Pulse en Einstein Copilot, die (voorlopig) alleen beschikbaar zijn/komen op Tableau Cloud.
  • Met Tableau Cloud Manager wordt het mogelijk om meerdere sub-omgevingen te beheren vanuit één omgeving. Hiermee gaat het bijvoorbeeld gemakkelijker worden om een efficiënt en beheersbaar ontwikkelproces in te richten (OTAP-straat).
  • De transitie naar Hyperforce (Public Cloud) met als één van de voordelen een performance boost.
  • Door Attribute Based Membership (ABAC) kan men meer halen uit een IdP-provider. Hiermee kan het proces van het toewijzen van gebruikers aan groepen in Tableau geautomatiseerd worden.
  • De overtuiging en missie: ‘Tableau is the most open, flexible and composable platform’.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden of overweeg jij de overstap naar Tableau Cloud? Laat je vrijblijvend door ons adviseren of lees hier meer over onze oplossing voor zo’n overstap.

Tableau conferentie - Maurice Munting

Spatial Analyse/Nieuwe ontwikkelingen op de kaart

Maurice Munting, Consultant

Tableau staat bekend om haar unieke & krachtige visualisatiewijze als het gaat om het plotten van geografische punten op de kaart. Tijdens deze Tableau Conferentie werden er ook weer nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. Een van deze nieuwe features die binnenkort beschikbaar komt, is de spatial parameter waarmee geografische datapunten of waardes dynamisch gebruikt en gecombineerd kunnen worden uit verschillende databronnen voor nieuwe analysemogelijkheden. In combinatie met waardevolle spatial functions in calculaties zoals de Buffer en Intersect kan er dynamisch bepaald worden welke punten binnen een gebied vallen, wat het bereik is en in welke mate er sprake is van overlap.

Wil je meer weten over deze nieuwe ontwikkeling of wil je juist weten hoe jij jouw analyse (geografisch) op de kaart kunt zetten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Multiple Facts about Shared Dimensions

Mark Wolters, Consultant

Shared Dimensions wordt op korte termijn toegevoegd aan het datamodel in Tableau. Het laat duidelijk zien dat Tableau zich blijft ontwikkelen en naar de wensen van eindgebruikers luistert. Met Shared Dimensions breidt Tableau de Relationships feature uit en maakt het complexe analyses met meerdere gegevensbronnen mogelijk. Wij voorzien dat datamodellering met Shared Dimensions de best practice wordt voor het opbouwen van Published Data Sources in Tableau. Gebruik het bij use cases als:

  • Sales en (online) marketing en bijbehorende effecten op verkoop. Analyseer bijvoorbeeld welke producten op bepaalde dagen niet werden verkocht, ondanks bezoekersactiviteit op de productpagina’s. Heeft bijvoorbeeld het weer of een nationale feestdag invloed gehad op die datum?
  • Producten, sales en voorraadbeheer. Hoe verhoudt de verkoop van onze producten zich ten opzichte van de voorraadstand? Kan dit geoptimaliseerd worden?
  • Productleveranciers, klachten en inkoopplanningen. Zijn er producten die in een bepaalde periode van het jaar voor meer klachten zorgen? Kunnen we hier rekening mee houden in onze onderhandelingen als specifiek deze producten worden ingekocht?

Hoewel het huidige Tableau datamodel het niet onmogelijk maakt om deze use cases te beantwoorden, zal Shared Dimensions deze analyses aanzienlijk vereenvoudigen, robuuster en gebruiksvriendelijker maken.  Het wordt essentieel om de basis nog beter op orde te hebben met duidelijk gescheiden base- (oftewel feiten-) en dimensietabellen om alles netjes aan elkaar te verbinden. Uiteraard kan Infotopics jou hierbij helpen.

Generative AI in het Tableau Ecosysteem

Kaoutar Schepers, Consultant

Tableau zet belangrijke stappen met generative AI om de toegankelijkheid van data-analyse te verbeteren. Met technologieën zoals Tableau Pulse en Einstein Copilot kunnen gebruikers, ongeacht hun ervaring, diepgaande inzichten uit data verkrijgen.

Generative AI: Een Nieuwe Dimensie in Data-analyse
Tools zoals Tableau Pulse en Einstein Copilot vereenvoudigen complexe data-analyses. Deze systemen bieden automatische samenvattingen en diepgaande inzichten, waardoor gebruikers snel goed onderbouwde beslissingen kunnen nemen. Ondersteund door de Einstein Trust Layer, zijn deze tools niet alleen krachtig maar ook veilig, betrouwbaar en ethisch verantwoord.

Een Stevig Datafundament
Een solide basis van datamanagement is essentieel voor effectieve AI. De Tableau Catalog, onder andere, helpt met datagovernance en -kwaliteit. Terwijl Virtual Connections een veilige en gecentraliseerde data-toegang waarborgen. Deze componenten garanderen de betrouwbaarheid van AI-gestuurde analyses.

De integratie van generative AI met bewezen datacapaciteiten in Tableau is te vergelijken met de samenwerking tussen nieuw talent en ervaren experts. Iets wat centraal staat binnen de DataFam cultuur van Tableau, en wat in de Keynote werd aangemoedigd.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de toepasbaarheid van de nieuwe functies in jouw Tableau omgeving?
Wij kunnen je verder helpen.

 

Neem contact op