Van oude rocker naar moderne hipster? Ontdek het aan de hand van jouw Spotify data!

Het hebben van mobiele apps is super handig en heb je altijd in je broekzak. Neem nu bijvoorbeeld Spotify. Alles wat je wilt horen staat er op en binnen één klik luister je je favoriete nummers of pak je een aangeboden playlist waar je ook bent. Het zou interessant zijn om te achterhalen of mijn muzieksmaak veranderd is gedurende de tijd en of ik in bepaalde periodes vaker naar muziek luister; met andere woorden zitten er trends in mijn luistergedrag?

Toegang tot de Spotify data

Om toegang te krijgen tot de data heb ik contact gelegd met Spotify, maar vanwege de AVG wetgeving was dit niet gelijk beschikbaar. Zij hebben de uitgebreide dataset met mijn data van de afgelopen jaren opgestuurd en daarmee ben ik aan de slag gegaan om erachter te komen wat mijn luistergedrag nu eigenlijk is. (Lees onderaan deze blog hoe ook jij je Spotify data kunt visualiseren)

Dataset

Allereerst heb ik gekeken welke data er in de dataset zit en wat ik nodig heb om de vragen over mijn luistergedrag te beantwoorden. Het bevat onder meer de nummers die ik luister en de tijdstippen op de dag waarop ik muziek luister. Alleen al door deze gegevens kan ik erachter komen wat mijn luistergedrag is en op welk tijdstip van de dag ik de meeste muziek luister. Het grootste gemis aan de data is echter het gebrek aan genres, want één van de vragen die ik graag wil beantwoorden is of mijn genrevoorkeur door de jaren heen is veranderd. Gelukkig is het vaak mogelijk om data te verrijken. Door middel van de Spotify API (die ontzettend goed gedocumenteerd is), Alteryx en een collega heb ik voor al mijn geluisterde artiesten de juiste genres weten te krijgen.

Visualiseren in Tableau

Nu ik al mijn data compleet heb kan ik daadwerkelijk mijn verhaal in Tableau gaan bouwen. Hierbij heb ik mezelf vooraf een aantal vragen gesteld:

  • Hoeveel gebruik maakte ik van Spotify door de jaren heen?
  • Wat zijn mijn favoriete artiesten en genres?
  • Zijn mijn favoriete genres en artiesten veranderd door de jaren heen?
  • Luister ik veel op ‘repeat’ of ontdek ik veel nieuwe muziek?

Ik heb al deze vragen weten te beantwoorden in onderstaande Tableau Story. In de story heb ik het design en de kleuren van Spotify toegepast en ik heb de story compleet interactief gemaakt.

Ontdekkingen

Ik ben erachter gekomen dat mijn smaak de laatste twee jaren iets alternatiever is geworden. Dit heb ik ontdekt door een waarde die Spotify geeft aan artiesten genaamd ‘Popularity’. Deze waarde geeft grofweg aan hoeveel mensen naar een artiest luisteren en dus hoe alternatief deze artiest is.

Zo kun je erachter komen wat ik op een zaterdag om 15:00 uur het liefst luister:

Inzicht in jouw eigen Spotify data - Dashboard zaterdag 15.00

en dat vergelijken met maandag 7:00:

Inzicht in jouw eigen Spotify data - Dashboard maandag 7.00

Ik nodig je graag uit om in mijn Tableau Story mijn complete ontdekkingsreis te bekijken en te zien wat er allemaal mogelijk is met de gegevens die Spotify voor je verzamelt!

Wil jij zelf ook met je eigen Spotify data aan de slag?

Dat kan maar daarvoor heb je wel geduld nodig. Spotify dient namelijk deze data aan jou vrij te geven in verband met de AVG regels. Volg deze stappen om je data aan te vragen.

  1. Ga naar de Spotify website en log in met je gegevens
  2. Klik op “Profile” rechtsboven in en vervolgens op “Account”
  3. Aan de linkerkant is nu een menu zichtbaar en klik hier op “Privacy Settings”
  4. Als je op deze pagina helemaal naar beneden scrollt kom je bij “Request”. Dit is waar je je data gaan opvragen.
  5. Het kan ongeveer 30 dagen voordat je je data krijgt, dit gaat middels een download link die 14 dagen beschikbaar is.

Let wel de data die je hier aanvraagt is 1 jaar aan data gegevens. Dit wordt in een JSON file aangeleverd en daarmee is een directe koppeling met Tableau mogelijk. Geen bewerking van de data nodig.

Wil je net zoals ik je hele luistergedrag van de afgelopen jaren analyseren, dan heb je hier een uitgebreidere dataset voor nodig met alle data. Deze heb ik per e-mail opgevraagd. Spotify levert dan een gelaagde JSON file op. Deze kun je niet direct met Tableau verbinden en hier zijn een aantal bewerkingen voor nodig. Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op. Ik help je graag op weg!

Opleidingsprogramma Infotopics Academy

De Tableau Silver Skillbelt is onderdeel van zowel ons interne opleidingsprogramma als opleidingsprogramma’s die we bij onze Tableau klanten verzorgen.

Met deze skillbelt laten medewerkers zien dat ze niet alleen de kennis en kunde van Tableau als tool hebben, maar ook in staat zijn om enthousiast en vol passie een verhaal te vertellen aan de hand van data. Daarnaast laten ze zien dat ze de vertaalslag kunnen maken van de klantvraag naar een pragmatische oplossing. Naast het ontwerpen van een Tableau dashboard is een blog schrijven is onderdeel van de Tableau Silver Skillbelt.

Ben je benieuwd welk opleidingsprogramma bij jouw organisatie past om data-gedreven te worden? Neem dan contact op met ons Academy team.

NEEM CONTACT OP MET DE INFOTOPICS ACADEMY