Infotopics Tour de France spel 2016: Sturen met inzicht

Dit jaar won ik het Infotopics Tour de France spel. Zonder enige wielerkennis voorspelde ik het best welke renners in de Tour de France van 2016 de meeste punten bij elkaar zouden fietsen. Wil je weten hoe ik dit voor elkaar kreeg?

Tour de France spel

Net als in 2015 hielden we bij Infotopics ook dit jaar een Tour de France spel. Elke deelnemer koos 20 renners waarmee punten konden worden verdiend per etappe en in het eindklassement. Zie hierboven het resultaat.
Hoe heb ik dat voor elkaar gefietst? Op basis van kennis en inzicht: kennis van slimme tools en inzicht in data. Wielerkennis: 0.

Wielerkennis

Tot aan mijn studententijd was ik actief volger van wielrennen en fietste ik ook zelf wedstrijden met de plaatselijke wielerclub OWC Oldenzaal. De laatste tien jaar heb ik weinig gezien van het wielrennen, dus toen collega Siebe Grijpma met zijn aanmeldformulier kwam, wist ik dat ik met namen als Michael Boogerd, Lance Armstrong en Jan Ullrich niet ver zou komen. Wat doet een BI consultant dan? Op zoek naar data! Een andere collega – Marco Bosman – downloadde via een slimme Alteryx Workflow cijfers over voorspelde ritwinnaars per touretappe. Totaal ongehinderd door enige kennis of verwachtingen heb ik in Tableau de dataset geanalyseerd om de voorspelde puntenverdeling per etappe te berekenen. Tijdritten en bergetappes (belangrijk voor het eindklassement) kregen een iets zwaardere weegfactor. Daarna was het een simpele optelsom. Een kwartiertje ‘studietijd’. Het eindresultaat heb ik rechtstreeks overgenomen als mijn inzending, de rest is geschiedenis.

Sturen met inzicht

Nu rijst de vraag: is dit eerlijk? Heb ik verdiend gewonnen? De ‘wielerkenners’ vinden uiteraard van niet. Ik besef goed dat ik niet heb gewonnen op basis van inhoudelijke kennis. Maar ik had net zo min als de anderen een glazen bol om mee de toekomst in te kijken. Was het een erg voorspelbare Tour de France? Voor mij is dit een nieuw bewijs dat de wet van de grote getallen geldt. En het is een argument voor datagedreven besluitvorming. Haal de waarde uit je data! Zelfs als je beperkte kennis van een situatie hebt, is het met slimme tools mogelijk om snel inzicht te krijgen en goede beslissingen te nemen. Zien. begrijpen. doen!

Tourspel Tour de France Tableau dashboard einduitslag

Tableau werkboek

Hieronder zie je het Tableau werkboek met de gebruikte dataset, beschikbaar op Tableau Public.