#Techtips: Het hulpmiddel om iedere Table Calculation te vertalen

Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons van vooral weten.

Deze week is het de beurt aan onze collega Milan van der Kuyp. In deze blog legt hij hét hulpmiddel uit om iedere Table Calculation te vertalen.

Het hulpmiddel om iedere Table Calculation te vertalen

Table calculations maken gebruik van de datavelden die worden berekend in jouw visualisatie. Het zijn de berekeningen op onze berekeningen. De wijze waarop de berekening wordt uitgevoerd wordt bepaald door de adressing fields en de partitioning fields. In deze TechTip deel ik een hulpmiddel waarmee jij ieder Table Calculatie kunt vertalen op basis van instellingen voor deze twee velden.

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld zie je de instellingen van een Table Calculation. Het gaat om de som van omzet over vier jaar van drie verschillende regio’s en hierover het percentage van totaal. Deze table calculation bestaat uit vier onderdelen:

  • Aggregatie: Som van Omzet
  • Table Calculation: Percentage van totaal
  • Addressing Field: Year of Order Datum
  • Partitioning Field: Regio

Addressing en partitioning fields zijn nieuwe termen en hierdoor wat moeilijker om te begrijpen. Het partitioning field bepaalt de groep waarover het percentage van het totaal wordt berekend. In dit voorbeeld is dat regio wat betekent dat ‘centraal’ een groep is. Het addressing field is het veld waarover in de berekening het percentage van totaal wordt berekend. De groep centraal is 100% en het percentage van het totaal wordt opgemaakt uit de jaren 2014, 2015, 2016 en 2017.

Het hulpmiddel

Ik moet de zin in de vorige paragraaf meestal minimaal twee keer lezen voordat ik echt weet wat er met addressing en partitioning wordt bedoeld. Daarom schrijf ik altijd de volgende zin op om te begrijpen wat hier gebeurt:

“Bereken het Percentage van totaal
voor de
Som van Omzet van alle Year van Order Datum
en begin iedere Regio opnieuw“

Deze zin kun jij op iedere Table Calculation toepassen. De niet dikgedrukte woorden laat je staan en de dikgedrukte woorden vervang je met de aggregatie, Table calculation, Addressing Field en Partitioning Field zoals je deze hebt ingesteld. Hieronder heb ik de tabel aangepast waardoor het percentage van totaal over de regio wordt berekend per jaar groep. Deze kun jij met het hulpmiddel als volgt uitschrijven:

“Bereken het Percentage van totaal
voor de
Som van Omzet van alle Regio
en begin iedere Year of Order Datum  opnieuw“

In beide voorbeelden heb ik een tabel laten zien. Het werkt meestal goed om jouw Table Calculation eerst uit te voeren als tabel. Je kunt dan goed controleren wat er gebeurt en vervolgens deze aanpassen tot de gewenste visualisatie.

Gratis Tableau workshop

Wil jij gratis kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden van Tableau Software?
Volg dan onze online workshop en leer in 2 uur een aantal basisvaardigheden toe te passen in Tableau.
Deze workshop vindt online plaats. Door het gebruik van break-out sessies kan er individuele begeleiding van de trainer plaatsvinden.

Meer informatie & inschrijven