#Techtips: Gepubliceerde databronnen laten samenwerken

Wekelijks delen wij tips die jou helpen om het gebruik van Tableau, Alteryx, Snowflake, Matillion en DataRobot nog makkelijker te maken. Deze tips zijn afkomstig van onze gecertificeerde consultants die dagelijks met deze tools werken. Heb jij een handige tip voor iedereen? Laat het ons van vooral weten.

Deze week is het de beurt aan onze collega Gijs: Het blenden van gepubliceerde databronnen kan soms ingewikkeld zijn. In deze Techtip leg ik je uit hoe je databronnen zonder overeenkomende velden op een eenvoudige manier met elkaar kunt combineren.

Data blenden

Elke gebruiker van Tableau zal de volgende situatie herkennen. Je hebt een aantal dashboards ontwikkeld en gepubliceerd en nu wil je een gecombineerd dashboard met meerdere elementen van elk dashboard. Nu is de kans groot dat er gebruik gemaakt is van meerdere gepubliceerde databronnen en dat er een relatie bestaat tussen deze bronnen, maar dat Tableau deze niet herkent. Door een link te leggen tussen deze databronnen is Tableau bijvoorbeeld in staat om dezelfde filter toe te passen op elke visualisatie, ongeacht de achterliggende databron. Wat heb je hiervoor nodig?

Calculated fields

In het voorbeeld is er sprake van verkoopgegevens en personeelsgegevens. Beide bronnen bevatten een gebied of een gemeente, maar de naam van de velden en de waarden komen niet overeen waardoor er geen link te leggen is.

Door een calculated field met een CONTAINS functie kun je op een eenvoudige manier een connectie maken tussen beide bronnen. Dit calculated field is op de volgende manier opgebouwd:

Deze calculatie zal ook voor de andere situatie gemaakt moeten worden. In dit geval dien je enkel ‘Gebied’ te vervangen voor ‘Gemeente’ en de calculatie zal zijn werk doen. Onderstaande afbeelding laat zien dat ‘Gemeente Filter’ als linking field gebruikt kan worden en ‘Gebied’ of ‘Gemeente’ niet.

Toepassing

Nu er een relatie is gelegd kan de ‘Gemeente Filter’ dienen als filter voor alle visualisaties die voorkomen in een dashboard dat bestaat uit deze 2 databronnen. Wanneer de wens bestaat om te filteren op gemeente, maar deze link is er niet zou zowel een ‘Gemeente’ als ‘Gebied’ filter moeten worden toegevoegd. Hieronder is het universele filter toegepast op de voorbeeld situatie.

Gratis Tableau workshop

Wil jij gratis kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden van Tableau Software?
Volg dan onze online workshop en leer in 2 uur een aantal basisvaardigheden toe te passen in Tableau.
Deze workshop vindt online plaats. Door het gebruik van break-out sessies kan er individuele begeleiding van de trainer plaatsvinden.

Meer informatie & inschrijven