Devs on Stage TC2022: de nieuwste features die we gaan zien in Tableau

“De Tableau conferentie is niet alleen de grootste data gebeurtenis van het jaar, maar dit jaar is het ook de grootste data reünie van het jaar.”

Met deze woorden opende Mark Nelson, president en CEO van Tableau, de Tableau conferentie 2022.  Tijdens de Tableau Conference 2022 kwamen er talloze onderwerpen aan bod, over hoe Tableau geïmplementeerd wordt bij verschillende bedrijven, techtips om je dataskills in Tableau te vergroten, datacultuur en natuurlijk hoe Tableau gebruikt wordt in analytics. 

Een van de hoogtepunten van de conferentie is de Devs on Stage. Hier worden de nieuwe features aangekondigd die de komende tijd worden uitgerold in Tableau. In deze blog gaan we kijken naar de nieuwste functies die er de komende tijd bij komen in Tableau. 

Shared Dimensions 

Vaak is één tabel niet genoeg om de vraag te beantwoorden en zal je meerdere tabellen moeten samenvoegen. Hiervoor kies je één dimensie uit om ze aan elkaar te voegen. Wanneer je echter een complexe vraag hebt, zul je soms tabellen op meerdere dimensies aan elkaar willen koppelen, en zonder complexe omwegen, is dat niet mogelijk in Tableau. Met de komst van shared dimensions geeft Tableau echter de mogelijkheid om complexere datamodellen te bouwen, waarbij er meerdere tabellen samengevoegd kunnen worden op basis van meerdere gedeelde dimensies.  

1 Shared dimensions geeft de mogelijkheid om meerdere tabellen samen te voegen op basis van meerdere gedeelde dimensies en complexere datamodellen te bouwen.  Hiervoor was dit niet mogelijk in Tableau.

Predictive analysis

Soms wil je een voorspelling maken op basis van de data die je hebt. Om dit te bereiken moet je uit de omgeving van Tableau om je data aan te passen. Hiervoor kun je R of Python gebruiken. Nadat je de analyse hebt uitgevoerd kun je daarna terug Tableau in. Echt fijn voor je workflow is dit natuurlijk niet. Gelukkig heeft Tableau aangekondigd dat er binnenkort Table Extensions aankomen. Via deze feature kun je in Tableau scripts van R of Python direct laden, de data transformeren en op deze manier direct een predictive analysis uitvoeren.

 

2. Table extentions geven de mogelijkheid om de ‘predictive power’ van R of Python binnen Tableau te gebruiken.

Data orientation pane

Eindelijk is het zover, je dashboard is af en heeft prachtige visualisaties. Door middel van slimme filteracties kun je een mooie ‘drill down’ doen en kunnen je gebruikers beslissingen maken op basis van dit dashboard.

Maar hoe zorg je ervoor dat gebruikers weten hoe ze dit dashboard gebruiken?  Waar kunnen ze deze informatie vinden? In het Data Orientation Pane! Alle informatie over het dashboard kan je hier kwijt, hoe het dashboard werkt, waarop gefilterd kan worden, je kan het zo gek niet bedenken. Ook kan er gelinkt worden naar externe bronnen, zoals bijvoorbeeld een WikiHow of een intranet.

 

3. Data Orientation Pane: nooit meer zoeken naar hoe een dashboard werkt of welke mogelijkheden er zijn ingebouwd.

Image role

Iedereen die ooit heeft geprobeerd afbeeldingen te koppelen aan Tableau weet dat dit een proces is waar veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig is. Heb je dan uiteindelijk de afbeeldingen goed gekoppeld en ze veranderen? Dan kan je opnieuw beginnen. Maar dit is straks verleden tijd: Image role gaat ervoor zorgen dat dit proces dynamisch wordt en ‘drag en drop’! Kom maar op met die afbeeldingen in Tableau!

Ask Data

Om iedereen relevante vragen over zijn data te kunnen laten stellen heeft Tableau sinds 2019 de functie Ask Data (alleen in Tableau Online en Server). Als een soort Google kun je hier je vragen over je data stellen en direct een antwoord krijgen in de vorm van een visualisatie, zonder dat je deze zelf hoeft te bouwen. Tableau heeft twee nieuwe features aangekondigd voor Ask Data: Ask Data Phrase Builder (deze is al beschikbaar vanaf de Tableau 2022.1 release!) en Ask Data phrase recommendation. Phrase builder helpt om mensen de data te leren kennen en phrase recommendations borduurt voort op phrase builder om mensen hun analytische vraagstukken en inzichten te vergroten.

Tableau prep

Ook in Tableau Prep zijn een aantal nieuwe features aangekondigd die erg handig zijn. Waarvoor je eerst buiten Tableau deze bewerkingen moest uitvoeren om je data op te schonen, kan dat binnenkort gewoon binnen Tableau Prep! Straks is een Row ID column toevoegen en lege cellen (clean null values) vullen iets wat met 3 klikken van je muis is gedaan.

Ook multi row calculations, iets wat in Tableau kan, maar vaak ingewikkeld is en met uitgebreide formules gedaan moet worden, kan straks gewoon in Tableau prep. Denk hierbij aan running totals of bijvoorbeeld moving averages.

 

Devs on Stage

Dit waren alle nieuwe ontwikkelen die tijdens de Devs on Stage aangekondigd werden tijdens de Tableau conferentie 2022. Op welke ontwikkeling kunnen jullie niet wachten?