Infotopics Weekly Tableau Data Challenge:
#2 Hotelbedden in Amsterdam en omgeving

Hoe blijf je gemotiveerd en aan je ontwikkeling werken als er minder werk voor handen is of wanneer je minder direct contact hebt met je collega’s of klanten? Daar hebben wij wat op gevonden. Doe samen met je collega’s mee aan onze Weekly Data Challenge! Elke week publiceren wij een uitdaging met een openbare dataset. Je hebt hiervoor het product Tableau Desktop, Tableau Prep of misschien wel Alteryx voor nodig.

Hotelbedden in Amsterdam en omgeving

De hotels in Amsterdam en omgeving zullen momenteel door de Covid-19 een lagere bezettingsgraad hebben dan voor de crisis. Maar hoe hebben de hotels en de beschikbare hotelkamers zich de afgelopen jaren ontwikkeld en is er een trend waarneembaar? In Amsterdam is in 2018 bijvoorbeeld de bezettingsgraad afgenomen van 63% naar 61%, maar doordat er 4,59% meer hotels waren dan het jaar ervoor is het aantal beslapen bedden wel gestegen.

Hoe ik dit weet? De data is openbaar voor iedereen!

Open data gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft data beschikbaar gesteld middels het een open data portal. Op een laagdrempelige manier worden per onderwerp verschillende datasets getoond die door iedereen kunnen worden gebruikt.

Om tot een analyse te komen voor de hotelbedden in Amsterdam heb ik gebruik gemaakt van vier verschillende datasets:

  • Hotels, 2015-2019
  • Hotelkamers, 2015-2019
  • Hotelbedden, 2015-2019
  • Netto bezetting in hotels, 2014-2018 (procenten)

Prepareren van Data (met Tableau Prep)

Om de verschillende datasets goed te kunnen gebruiken waren er eerst enkele stappen nodig om dit goed te prepareren. Dit is ook gelijk het eerste deel van de challenge!

Ik heb gekozen voor Tableau Prep om de data voor te bereiden. Maar deze stappen zou je ook uit kunnen voeren in Alteryx.

Lukt het jullie om de data vanuit verschillende bronnen goed te combineren? De uitdaging hierbij is dat alle data goed gecombineerd wordt, maar ook in de juiste structuur wordt aangeboden aan Tableau.

Visualiseren data

Voor de deelnemers die geen gecombineerde data set hebben (kunnen) maken is er een hyper bestand beschikbaar.

Na het inlezen van de data in Tableau kunnen we beginnen met de analyses op de beschikbare data. Bijvoorbeeld het maken van een analyse van de beschikbare bedden en de gebruikte bedden per gemeente.

Infotopics Weekly Tableau Challenge - 2 Hotelbedden Amsterdam eo - Aantal beslapen bedden

Uitdaging

Mijn uitdaging voor jullie is om met deze data (eventueel aangevuld met andere open data) interessante inzichten te onthullen. Hierbij geldt geen enkele beperking, maar enkele vragen kunnen helpen bij het opzetten van een fantastisch dashboard:

  • Is er een trend waarneembaar in de groei of krimp in deze regio?
  • Hoe verhoudt de trend in Amsterdam zich tot de rest van Nederland?
  • Wijken de omliggende gemeentes af van Amsterdam?

Deze challenge is vooral iets technischer van aard door het prepareren van de data en het berekenen van de juiste inzichten. Echter kan in Tableau door gebruik te maken van de verschillende technieken een mooi interactief dashboard worden gemaakt, waardoor inzichten visueel aantrekkelijk maar vooral duidelijk worden getoond.

Ga je de uitdaging aan?

Lukt het jou om de challenge te voltooien? Elke vrijdag delen we de oplossing. Laat je e-mailadres achter middels het onderstaande formulier en wij sturen jou de dataset toe.

Kun je niet wachten tot vrijdag? Publiceer je dashboard op Tableau Public met #datachallenge.

Ja, ik ga de uitdaging aan! Ik ontvang graag de dataset per e-mail