Voor een interne presentatie (Infotopics Tableau Silver Skillbelt exam) was ik op zoek naar een leuke, verrassende dataset. Ik zocht naar een dataset over een onderwerp dat ik nog niet in Tableau heb gevisualiseerd. Na Kaggle afgestruind te hebben kwam ik uiteindelijk op het open data portal van de stad Chicago. Daar kwam ik een interessante dataset tegen over de crimes in Chicago van 2001 tot heden. Naast dat de set wekelijks geüpdatet wordt, stond er van alle kolommen in de set ook een duidelijke omschrijving van de betreffende dimensie en meetwaarde. Dit leek mij een mooi dataset om te gebruiken voor mijn presentatie.

Tableau

Op het open data portal was al een dashboard van de betreffende data beschikbaar. Echter was deze visueel niet heel aantrekkelijk en bevatte het heel veel informatie tegelijk. Bij mezelf dacht ik: “Dit moet in Tableau veel beter kunnen”.

Zonder al te veel naar de informatie in het originele dashboard gekeken te hebben, ben ik aan de slag gegaan in Tableau. Als uitgangspunt heb ik de volgende hoofdvragen centraal gezet:

  • Hoe verloopt het aantal gerapporteerde misdrijven door de tijd (afgelopen 18 jaar) heen?
  • Wanneer gebeuren de meeste misdrijven?
  • Waar gebeuren de meeste misdrijven?
  • Welke type misdrijven komen het meest voor?

Met wat simpel drag en drop werk van verschillende dimensies en meetwaardes kreeg ik al inzicht in de data en antwoorden op mijn vragen. Vervolgens heb ik een aantal thema’s voor de dashboards bedacht en de bijbehorende worksheets op deze dashboards geplaatst.

Wat ik in ogenschouw heb genomen, is dat het eerste dashboard :”hoog over” iets over de data zegt, namelijk de trend over de afgelopen jaren en de arrestatie % over de afgelopen 18 jaar:

Storytelling in Tableau (1) - Infotopics - Tableau Gold Partner

De daarop volgende dashboards zoomen vervolgens dieper in op de details. In onderstaand geval: Wat is de top 5 type misdrijven, hoe is de trend door de tijd heen en welk misdaadtype komt het meeste voor:

Storytelling in Tableau (2) - Infotopics - Tableau Gold Partner

Story

Het enige wat nog ontbrak was een goed verhaal om mijn bevindingen te delen. Verhalen blijven immers goed hangen en zetten de data kracht bij.

“De data vertelt wat er gebeurt, maar het verhaal legt uit waarom dit gebeurt” – Tableau whitepaper: Data Storytelling.

In de story nam ik mijn publiek tijdens de presentatie aan de hand van mijn hoofdvragen mee door de bevindingen op basis van de data:

Storytelling in Tableau (3) - Infotopics - Tableau Gold Partner

Op de vraag: “Tijdens welk uur van de dag denken jullie dat de meeste inbraken plaatsvinden?” antwoordde de meerderheid: ’s avonds of ’s nachts. Terwijl uit de data bleek dat, in tegenstelling tot wat de meerderheid dacht, de meeste inbraken plaatsvinden tussen 8 en 9 uur in de ochtend:

Storytelling in Tableau (4) - Infotopics - Tableau Gold Partner

Storytelling in Tableau (5) - Infotopics - Tableau Gold Partner

Juist doordat uit de data iets anders bleek dan wat aanvankelijk werd gedacht, was het publiek direct geboeid. Er ontstond discussie of dit niet het tijdstip van melden betrof. Echter staat in de metadata van de dataset beschreven dat het om het tijdstip gaat waarop het incident gebeurd is. Daarnaast demonstreerde ik, door mijn publiek op deze wijze bij mijn story te betrekken, direct de meerwaarde van mijn dashboard.

Benieuwd naar mijn overige bevinden en de story? Bekijk het eindresultaat:

Lees voor meer informatie over storytelling met data de Whitepaper: Data storytelling.

Wil je na het lezen zelf aan de slag met open data in Tableau? Download de gratis Tableau trial of neem contact met ons op.