Vorige week vond de eerste Snowflake Summit plaats in San Francisco. Met meer dan 5000 kaarten was het evenement volledig uitverkocht. Uiteraard zijn er tijdens de Summit een aantal nieuwe features bekend gemaakt. Deze blog neemt je mee langs de belangrijkste aankondigingen en zal je laten zien waarom ze waarde voor jou kunnen toevoegen.

De grootste vernieuwing die aangekondigd is, is de introductie van Global Snowflake. Alle gebruikers maken gebruik van hetzelfde systeem (onafhankelijk van de regio of cloud platform). De aankondiging van Global Snowflake omvat vele nieuwe features, hiervan is ongetwijfeld de meest uit het oog springende de introductie van Snowflake op Google Cloud. Na de introductie van Azure in 2018 zal er binnenkort een extra platform worden toegevoegd. Deze toevoeging is belangrijk omdat het meer keuze biedt welke cloud platform gebruikt wordt. Zo kan iedereen werken met de cloud technologie die het best bij hun wensen aansluit. Al met al is dit ook een verrijking voor het realiseren van een multi-cloud strategie. Je bent niet meer afhankelijk van één leverancier en er is meer spreiding in risico’s.

Daarnaast is de introductie van Snowflake organizations een goede stap in het toewerken naar één samenhangend systeem. Deze ‘organizations’ zijn een nieuwe laag bovenop de bestaande Snowflake accounts. Hierdoor is het ook mogelijk om verschillende accounts gezamenlijk te beheren en het credit gebruik nog beter te managen. Deze accounts kunnen heel divers zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op verschillende continenten staan en zelfs tot verschillende cloud omgevingen behoren. Dit is erg waardevol, omdat dit de daadwerkelijke implementatie van de multi-cloud strategie gemakkelijker maakt. Verschillende cloud platformen binnen de organisatie kunnen naast elkaar gebruikt worden en op één centrale plek gemanaged worden. Een goede toevoeging hierop is het repliceren van databases. Dit stelt je in staat om databases te delen tussen verschillende Snowflake accounts. Deze databases worden ook automatisch gesynchroniseerd, waardoor alle gebruikers binnen verschillende accounts met dezelfde data werken.

Als het gemakkelijk wordt om data te delen, dan ontstaat er natuurlijk snel de vraag of de veiligheid gewaarborgd blijft. Tijdens de conferentie is het gebruik van OAuth in samenwerking met Tableau geïntroduceerd. Deze toevoeging is waardevol doordat gebruikers nu in kunnen loggen op de Tableau omgeving en vervolgens via OAuth automatisch toegang hebben tot hun Snowflake account. Dit voorkomt dat personen meerdere keren hoeven in te loggen. Hiernaast is het een goede manier om een gebruiker op basis van een bepaalde rol toegang te geven tot de data. Dit zorgt er tevens voor dat niet alle data naar Tableau gehaald hoeft te worden om daar te filteren op basis van de rol van de gebruiker. De data wordt nu al in Snowflake gefilterd. Zodoende hoeft het virtual warehouse minder data te verwerken (wat resulteert in lagere kosten). Momenteel is alleen de integratie met Tableau uitgewerkt, maar de verwachting is dat andere tools zullen volgen.

De laatste groots aangekondigde feature is data pipelines. Deze stelt de gebruiker in staat om automatisch data in de cloud storage van Snowflake te laden. Bovendien kunnen transformatie- en verwerkingstaken gescheduled worden. Hierdoor is het niet meer nodig om een externe tool te gebruiken om basale taken te volbrengen. Een aanvullende mogelijkheid is de mogelijkheid om deze geplande taken alleen maar uit te voeren als er nieuwe data beschikbaar is. Als dit gecombineerd wordt met de mogelijkheid om de virtual warehouses op ieder gewenst moment te stoppen en te activeren,  kan dit heel krachtig zijn in de analyse. Het virtual warehouse wordt namelijk alleen geactiveerd als er iets (nieuws) te doen is.

Meer informatie?

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog meer vragen hebben over de werking van Snowflake, download dan onze White paper of kijk op onze Technology site.
Bovendien kun je onze events pagina in de gaten houden voor Webinars en andere events met betrekking tot Snowflake.

Snowflake whitepaper
Snowflake Technology site
events