Sankey Diagram

Een Sankey visualisatie wordt gebruikt om de flow van 1 meetwaarde tussen meerdere dimensies te visualiseren. Sankeys kunnen het beste worden gebruikt voor de visualisatie van veel-op-veel relaties (vaak een uitdaging an sich). Dit kan tussen 2 of meer dimensies zijn (bijvoorbeeld scholen en afstudeerrichtingen) of meerdere paden door een reeks fasen (bezoekers op een website).

Sankey toepassingen

Het eerste bekende Sankey-diagram komt uit 1898, waarin de Ierse Captain Sankey de energiestroom van een stoommachine omschreef. In de tussentijd zijn er wat modernere scenario’s bij gekomen waarin good‘ol Sankey zijn nut heeft bewezen:

  • Klikgedrag van websitebezoekers;
  • Geldstromen binnen een organisatie;
  • Belverkeer bij een callcenter;
  • Verkeersstromen in een stad;
  • Energiegebruik en -opwekking bij een fabriek.

Het begrijpen van het aandeel van de losse nodes op de complete informatiestromen­ -en dan met name de dominante bijdragen- is waar de waarde zit. Maar hoe visualiseer je dit?

Sankey in Google Analytics

Sankey-Diagram Tableau

Helaas was dit visualisatietype verre van een drag-and-drop visualisatie in Tableau: een Sankey Tableau visualisatie was niet eenvoudig te realiseren:

  • 1) Er was manipulatie nodig van de data, waarbij de resulterende dataset ook nog eens alleen geschikt was voor deze specifieke visualisatie. Daarnaast vond er minimaal een verdubbeling van het aantal regels plaats;
  • 2) Waren deze bewerkingen van data ongewenst of onmogelijk, dan moesten er tientallen calculaties, meerdere parameters en minimaal 3 sheets extra aan worden.

Dit moeizame en ingewikkelde proces had als gevolg dat het lastig was om Sankey-diagrammen ‘even’ onderdeel te maken van je data-exploratie. Dit was extra hinderlijk omdat snelheid en gebruiksgemak juist is wat Tableau onderscheidend maakt. Daarnaast was de uiteindelijk oplossing niet flexibel, moeilijk te begrijpen en dus slecht over te dragen aan collega’s. Met andere woorden: er was veel kennis, resources en tijd vereist voor één visualisatie.

Daar komt verandering in met de introductie van Dashboard Extensions. Dashboard extensies zijn objecten die nieuwe dashboardfunctionaliteit mogelijk maken door integratie met andere applicaties via de Tableau-interface.

Show Me More in Tableau

Extensies geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om rechtstreeks in Tableau extra mogelijkheden voor datavisualisaties toe te passen. Met een aantal klikken van de muis is het mogelijk een Sankey visualisation te maken. Het voelt bijna als valsspelen:

It’s that easy.

Interesse naar de mogelijkheden en het gebruiksgemak? Benieuwd of Infotopics nét die extra functionaliteit kan bieden die andere oplossingen niet geven?

Neem contact met ons op.

Hou me op de hoogte