Radar Love: de Radar Chart in Tableau

“Cést le ton qui fait la musique.” En momenteel zijn de tonen in mijn hoofd die van de Golden Earring. Ik luister naar Radar Love omdat mijn collega’s recentelijk hebben gezorgd dat ik in Tableau binnen 2 minuten een Radar Chart kan maken (ook wel bekend als spider chart of spider plot). Ik weet niet of het aan mij ligt ,maar ik hoor allemaal teksten die ik vroeger niet hoorde.

“I’ve been working all day my hand wet on the mouse”

Ik heb op een dag geprobeerd om een Tableau radar chart te maken om de uitkomst van een persoonlijkheidstest (het enneagram) te visualiseren. In een development traject had ik het enneagram gebruikt en ik was benieuwd of ik over tijd een andere score had gekregen.

Radar Chart

De blauwe lijn geeft mijn ‘score’ weer voor aanvang van het development traject en grijs erna. Mijn conclusie hierbij is dat ik door het traject waarschijnlijk bewuster bezig was met de verschillende rollen en daardoor meer neutraal heb geantwoord. Maar je bent gek op je werk of niet: dus hoe krijg ik dit in Tableau zodat ik het over een jaar nog eens kan proberen én vergelijken?

Het koste al snel ‘all day’, een heleboel muis klikken en de nodige frustratie om de benodigde opzet te maken in Tableau (zie: https://kb.tableau.com/articles/howto/building-radar-charts). En dan heb je alleen één radar chart met een specifiek aantal ‘armen’. Ik heb het opgegeven voordat ik de radar chart had in Tableau, maar stel dat het je wel lukt. Wat als je vervolgens een chart wil met een arm extra? Opnieuw beginnen? Gelukkig hoeft dat niet meer!

“We’ve got a thing that’s called Radar Chart Tableau Extensions”

Met de komst van extensions in Tableau 2018.2 zijn mijn collega’s in staat om in Tableau eenvoudig een radar chart te maken. Je kunt hieronder stapsgewijs zien hoe je m.b.v onze extension binnen één minuut een radar chart kan maken.

“Don’t need no Bar Chart at all”

Zonder deze eenvoudige radar chart zou ik mijn wens om een persoonlijkheidstest te visualiseren in een bar chart hebben gestopt. Dan zou ik bijvoorbeeld op onderstaande zijn uitgekomen. Dat gaat nog met 2 of 3 uitkomsten die je wilt visualiseren maar met meer, bijvoorbeeld een team van 6, wordt het absoluut onoverzichtelijk.Bovendien verlies je de circulaire vorm van het model die ook een boodschap herbergt. Hierdoor is de circulaire vorm ook van toegevoegde waarde.

Dus als je de uitkomsten van de persoonlijkheidstesten van een groep wil weergeven én onderling wil vergelijken dan is een bar chart niet meer het meest effectief. Dat zou wel kunnen met een radar chart!

Radar Chart met Tableau "Show Me More Extensions"

Wat kan ik dan met deze visualisatie? De visualisatie kan me helpen om vragen over verantwoordelijkheden, rollen en groepsdynamiek te beantwoorden én uit te leggen. En dat met één afbeelding:

  1. Wie kan ik welke verantwoordelijkheid geven op basis van zijn of haar natuurlijke rol?
  2. Wie kan ik welke verantwoordelijkheid geven om in een rol te groeien?
  3. Welke rollen zijn in ons team nog niet aanwezig?
  4. Welke rollen zijn oververtegenwoordigd?

“We send you comfort coming in from above”

De Radar-chart kun je gebruiken als een van de visuals die je met de Show Me More  extension kunt gebruiken. Een andere visual waar je met deze extension toegang tot krijgt is bijvoorbeeld de Sankey-diagram. Wil je meer weten over de kracht van de Tableau extensions van Infotopics of hoe je deze kunt gebruiken in je analyse en rapportage processen?

Ga naar Apps voor Tableau  voor alle informatie over de Infotopics Tableau extensions.

Ga naar AppsforTableau.com