Mijn eerste jaar als Data Professional

Monique is één jaar bij Infotopics in dienst. In deze blog blikt ze terug op haar eerste jaar als Data professional. Hoe zag haar eerste jaar eruit? Wat heeft ze geleerd en hoe kijkt ze hier nu een jaar later op terug?

Een nieuwe carrièrestap midden in de lockdown

Middenin een lockdown, ben ik op 4 januari 2021 begonnen aan deze nieuwe stap. Dit was wel wat anders dan ik me had voorgesteld bij het tekenen van mijn contract. Toch zag ik niet op tegen de online start, omdat ik wist dat ik in een groep van nieuwe collega’s terecht zou komen. Daarnaast zou ik vanaf het begin aan een buddy gekoppeld worden, waar ik met al mijn vragen terecht zou kunnen. Na ontvangst van het inwerkprogramma en laptop eind 2020, wist ik dus best goed waar ik aan toe was in de eerste weken van het jaar 2021.  

De eerste drie weken

De eerste 3 weken waren volop gevuld met online (technische) trainingen om zo snel mogelijk bekend te worden met de software Tableau en de werkwijzen van Infotopics. Tussendoor was er de ruimte om zelfstandig te werken en de collega’s verder te leren kennen. Veel collega’s heb ik die eerste weken digitaal ontmoet, omdat er helaas geen mogelijkheid was om dit op kantoor te doen. De eerste 3 weken sloten we gelijk af met het afleggen van het Tableau Desktop Specialist examen, waarna we allemaal het Certificaat hebben ontvangen 

De opgedane kennis meteen in de praktijk toepassen

De volgende maand stond in het teken van meekijken bij collega’s en zo ervaring op doen met datgene wat ons geleerd was in de eerste weken. In deze maand ben ik met een collega mee geweest naar een training bij een klant, heb ik een pré sales gesprek bijgewoond en kon ik ondersteunen in 2 projecten van andere klanten. Hierin kreeg ik al snel de vrijheid om mijn eigen stukje van de vraag op te pakken en hier mijn input voor te leveren. Op deze manier kon ik de opgedane kennis in de praktijk brengen. Naast deze klantcontacten waren er deze maand ook nog momenten ingepland met de andere nieuwe collega’s. De meeloopfase hebben we dan ook gezamenlijk afgerond met een (modderige) wandeling, waarin we hebben teruggeblikt op eerste 2 maanden.  

Bij klanten aan de slag

Na deze 2 maanden was het tijd om zelf bij klanten aan de slag te gaan. Ik kon een project van een collega overnemen, één van de projecten uit de meewerkfase werd verlengd en daarnaast heb ik nog een kortlopend project in Power BI opgepakt. Daarnaast kon ik, door het vertrek van een collega, zelfstandig voor een al bestaande klant aan het werk. Toen ik riep dat ik nog wel wat uitdaging kon gebruiken, kon ik starten met een uitdagend en complex klantproject, waarmee we inmiddels in de afrondende fase zitten. Vanaf September is daar nog een project aan toegevoegd bij één van onze nieuwe klanten. Ik vind het zelf een uitdaging om met meerdere projecten tegelijkertijd bezig te zijn en ik ben dan ook zeer tevreden dat ik dat het afgelopen jaar heb kunnen doen.  

Trainingen en certificeringen

Op basis van de feedback uit onze groep nieuwe collega’s hebben we het afgelopen jaar ook nog andere trainingen gevolgd. Onderwerpen die hierbij op de agenda stonden: Alteryx, Tableau Server, Whiteboarding en het belang van Usability Testing. In mijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) had ik mezelf daarnaast de doelstelling gezet om het Tableau Desktop Certified Associate te behalen; wat gelukt is in augustus. Net voor het einde van het jaar heb ik daarbij nog het Alteryx Designer Core certificaat mogen behalen.  

Infotopics kwartaaldag

Tussen al deze trainingen, certificeringen en klantwerkzaamheden door was er gelukkig ook tijd om collega’s op kantoor te kunnen spreken. Waar de eerste kwartaaldag helaas nog online moest plaatsvinden, konden we tijdens onze kwartaaldag in de zomer (tijdens het toeren op onze uiteenlopende voertuigen) meedenken over het veranderproces waar we als organisatie in zitten. Tijdens de laatste kwartaaldag in oktober hebben we hierover verder kunnen meedenken vanaf een partyboerderij.  

Het jaar 2021 eindigt helaas zoals hij ook begonnen is; met een lockdown. Desondanks ben ik ontzettend blij met de overstap en kijk ik met ontzettend veel plezier vooruit naar het jaar 2022!