Merlijn Buit: Maak kennis met Nederlands eerste Tableau Zen Master

In 2014 trad Merlijn Buit in dienst bij Infotopics en direct wist hij de Tableau wereld op zijn kop te zetten. Vijf jaar later ontvangt hij de ultieme titel: Tableau Zen Master. Wie is Merlijn nu eigenlijk? We stellen hem voor.

Merlijn

Merlijn groeit samen met zijn vader, moeder, broer, zus en tweelingbroertjes op in het oosten van het land. Van kinds af aan wist hij direct wat hij later wilde worden; uitvinder. Met een creatieve kunstenaarsopa en een vader met technische handen van goud, zou de appel dan ook niet ver van de boom vallen. Uitvinder is het niet direct geworden, maar na twee jaar Werktuigbouwkunde te hebben gestudeerd, de volledige studie Business IT en Management te hebben afgerond en een onderzoek te hebben gedaan naar Big Data en self-service BI-tooling bij de politie, wist hij zijn weg naar Infotopics te vinden.

Infotopics

In 2011 startte Merlijn een eigen bedrijf, waarmee hij webapplicaties bouwde. Een bedrijf volledig opgebouwd naast zijn studie. Hiermee groeide zijn passie voor IT en data en wist hij zich snel te ontwikkelen binnen de IT. Een ontwikkeling die hij naar een hoger niveau wist te tillen tijdens zijn onderzoek bij de politie. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met Tableau. Merlijns interesse was direct gewekt en kwam tijdens een Google search naar meer Tableau informatie op de Infotopics website terecht. Een directe hit, want tijdens zijn eerste bezoek bij Infotopics om informatie over Tableau te verzamelen, wist hij meteen een onuitwisbare indruk achter te laten. Een sollicitatiegesprek liet niet lang op zich wachten en al snel had Merlijn zijn draai binnen Infotopics en Tableau gevonden.

Van uitvinder naar Tableau wizard

Als uitvinder binnen Infotopics zocht Merlijn continu de Tableaugrenzen op. In zijn eerste maanden behaalde hij dan ook direct zijn eerste Viz of the day op Tableau Public met een 3D zonnestelsel geanimeerd in Tableau. Snel volgde zijn Tableau Certified en begon hij met het geven van verscheidene Tableau workshops. Hiernaast schreef hij blogs op de Infotopics website, op de Tableau Public website en op de officiële Amerikaanse Tableau website. Over de jaren wist Merlijn zich te ontwikkelen tot een zeer gewaardeerde Tableau consultant en ook naast zijn werk als consultant bleef hij bezig om op een creatieve manier het uiterste uit Tableau te halen. Zo behaalde hij tot vier maal toe Viz of the day met zijn geavanceerde en creatieve dashboards en wist hij ook op andere manieren mensen te inspireren met nieuwe technieken.

Hoogtepunt

Tijdens de Tableau Conference in Austin in 2016 werd Tableau Labs georganiseerd. Een mooie sneak preview waarin de nieuwste Tableau features werden getoond. Tableau toonde de Hyper Data Engine die ieder dashboard tot wel twintig keer zou kunnen versnellen. Het target van Tableau was om alle Tableau Public dashboards sneller te laten maken of te laten werken. Iets wat ze goed afging, tot Merlijn langs kwam met zijn Recreating Photoshop Dashboard. Direct vroeg de Tableau medewerker: “Are you that guy!?” Merlijns dashboard was het enige dashboard dat zo geavanceerd was, dat het de Hyper servers deed crashen.

Apps for Tableau

2017, Tableau Conference Las Vegas, Tableau kondigt extensions aan. Merlijn wist direct dat extensions de Tableau wereld zouden veranderen én dat hij hier een bijdrage aan moest leveren.

AppsforTableau.com het platform van Infotopics om Tableau Extensions aan te bieden.

“Dit wordt mijn toekomst.”

Hij kreeg gelijk. In de zomer van 2018 lanceerde Merlijn met een klein groepje Infotopics collega’s de beta van AppsforTableau. Tijdens de lancering gingen er drie extensions live; Show me More, Performance Scan en Dashboard Usage. AppsforTableau was direct een grote wereldwijde hit en al snel werden de extensions in meer dan 100 landen gedownload en gebruikt. Met de release van Tableau 2018.2 ging ook AppsforTableau officieel online en Show me More werd al snel de populairste extension ter wereld. Merlijns creatieve hart ging sneller kloppen en al snel ontwikkelde hij samen met het AppsforTableau team verscheidene innovatieve extensions. Sinds deze week is de nieuwste extension; SuperTables te downloaden op de AppsforTableau website.

De weg naar Zen Master

Vanaf dat Merlijn Tableau voor de eerste keer opstartte begon hij met zijn weg naar de Zen Master titel. Zodra hij een nieuw idee of een bug tegenkwam, dan nam hij direct contact op met Tableau. Samen met collega Tjalling droeg Merlijn veel bij aan de ontwikkeling van de extensions API. Ook bij Tableau waren de mannen al snel bekend. Er ging zelfs een poll lopen, om te zien of medewerkers aan de hand van de bug reports konden raden waar Merlijn en Tjalling nu weer mee bezig waren. Tijdens de Infotopics Hackaton besloten ze om te kijken hoe ze alles uit Tableau konden halen. Het idee voor games in Tableau was geboren en in 8 uur wisten de mannen de eerste werkende game binnen Tableau te bouwen; Mario in Tableau. ’s Avonds stuurden ze een video van het dashboard naar Tableau. Een video die niet direct werd geloofd. Een tweede video volgde en Tableau was om en ook de community was overrompeld. De game ging viral.

Tijdens de Tableau Conference New Orleans 2018 waren Merlijn en Tjalling uitgenodigd om uitleg te geven over Mario in Tableau en gingen ze dieper in op hun innovatieve Tableau gebruik. Vervolgens namen de mannen deel aan de hackaton, waar ze met een op de Netflix-serie Stranger Things geïnspireerde versie van de game Pacman naar huis gingen met de Pirate Award. Ook weer volledig tot stand gekomen in Tableau.

Aan het einde van 2018 wilde Merlijn nog één stap verder gaan. Hij besloot om Minecraft in Tableau te bouwen; TableauCraft. Hiermee kon de speler niet alleen rondlopen in een scatterplot, maar kon deze ook bouwen. Iets waardoor het dashboard niet meer statisch was en waarmee een write back functie geïmplementeerd moest worden. Een grote doorbraak voor Merlijn én Tableau.

Kort na het publiceren van TableauCraft werd Merlijn dan ook genomineerd voor de titel Tableau Zen Master. Een nominatie die hij heeft bemachtigd door constant creatief, innovatief en inspirerend te werken met Tableau en voor de Tableau Community. Tijdens zijn werk heeft Merlijn continu nauw samengewerkt met Tableau om de software tot het hoogste niveau te tillen. Merlijn is een echte Tableau expert die anderen graag helpt om zich naar een hoger Tableau plan te tillen. Iets wat ook is opgemerkt door de Tableau community en de Tableau jury.

Toekomst

Merlijn gaat met volle kracht vooruit. Hij zit niet stil, wil blijven door ontwikkelen en de grenzen van Tableau blijven verleggen. Voor AppsforTableau heeft hij alweer grote plannen voor nieuwe extensions. Houdt de AppsforTableau website dan ook goed in de gaten voor al het laatste nieuws. Naast AppsforTableau werkt Merlijn als Tableau consultant, waarin hij presentaties geeft, webinars houdt en altijd wil bijdragen aan het informeren en inspireren van nieuwe en bestaande klanten. Dit om iedere klant van Infotopics verder te helpen in hun ontwikkeling naar Analytical Excellence.

Meet our Zen Master

Merlijn is met AppsforTableau altijd op zoek naar nieuwe ideeën voor nieuwe extensions. Heb jij een idee? Geef deze dan snel door. Wil jij de Zen Master in levende lijve ontmoeten en zou je graag een webinar of workshop bij willen wonen? Houdt dan onze evenementenpagina in de gaten voor de laatste updates. Heb je nu al een dringende vraag voor Merlijn. Neem dan snel contact op!

Neem contact op