Tristan Schouten: Maak kennis met de Infotopics Iron Viz finalist

Vanmiddag is het zover. Dan zal Young Data Professional Tristan Schouten strijden voor de eerste plek van de Tableau Iron Viz competitite op de main stage tijdens de Tableau Conference Europe in Berlijn. Maar wie is Tristan nu eigenlijk? We stellen hem voor.

Tristan

Tristan wordt 26 jaar geleden geboren in het Noord Hollandse Heiloo. Op zijn derde besluiten zijn vader en moeder om te verhuizen naar het Brabantse Mierlo, in het zuiden van het land. Hier groeit hij samen met zijn broertje en twee zussen op. Toch kan Tristan de Randstad niet achter zich laten. Naast dat hij een fervent supporter van voetbalclub AZ is, besluit hij in 2011 om in Amsterdam te gaan studeren én wonen.

Leren in het bloed

Dat Tristan het goed op school zou doen, daar was nooit een twijfel over mogelijk. Vanaf het moment dat hij kon lezen, zat hij met zijn neus in de geschiedenisboeken. Een natuurlijke interesse.

Ik zat en zit altijd wel ergens in te snuffelen, op zoek naar iets nieuws. Hier kan ik heel blij van worden en dit doe ik het liefst. Iets wat ik nu ook goed in mijn werk kan toepassen. Het verhaal in de data moet verklaard worden. Altijd zoeken naar de logica en zo de verborgen pareltjes naar boven halen. Ik wil altijd iets nieuws ontdekken en blijven leren.”

Tristan besloot om geschiedenis te gaan studeren.

De weg van de onderzoeker

Tristans interesses konden echter niet getemd worden en in zijn tweede jaar besloot hij om naast zijn bachelor Geschiedenis te starten met de bachelor studies Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie én Europese Studies. Door verbindingen te leggen tussen verschillende domeinen en steeds nieuwe invalshoeken te vinden, wist Tristan zich in vier jaar tijd breed op te leiden en succesvol drie diploma’s te behalen. Vervolgens maakte hij de stap naar de master Global Studies, waar zijn liefde voor data analyse werd aangewakkerd.

Door zijn brede interesse zoekt Tristan altijd naar de methodiek achter dingen. Iets wat hij goed kan toepassen en leuk vindt aan zijn werk. Door zijn verschillende studies heeft hij ontzettend veel onderzoek gedaan in alle methodieken die er te bedenken zijn.

“Dit was een soort Walhalla voor mij. Om uit te zoeken van; wat kunnen we hier nu mee?”

 

In zijn derde semester studeerde Tristan in Leipzig. Hier deed hij de specialisme geografische informatiesystemen; cartografie. Tijdens zijn tijd in Leipzig leerde Tristan alles over kaarten en wat de betekenis achter de keuzes in een kaart zijn. Zijn docent maakte de Bos atlas.

“Er was altijd een discussie tussen Oost en West Duitsland over welke kleur hoogteverschillen moesten hebben in de atlas. Oost wilde een andere kleur dan West. Iedere keer kwam de vraag terug: moet dit toch niet andersom? Dit is iets wat me altijd heeft achtervolgd. Iedereen begint altijd over de kleur. Waarom is dit lijntje blauw en waarom dit lijntje groen? Ik doe altijd iets met mijn studie en denk ten alle tijden na over de vormgeving van mijn werk. Er zitten veel meer gedachtegangen achter dan dat mensen beseffen.”

Lesson number 1

In 2015 verruild Tristan Amsterdam voor Polen, om daar het Europese master programma van zijn studie te volgen. Het buitenland bleek erg aanlokkelijk, want na het afronden van zijn master programma in Polen, studeerde Tristan ook nog in Gent en in Leipzig. In Gent kwam Tristan tot het besef dat er altijd meer in zit, dan op het eerste gezicht te zien is.

“Er ging een wereld voor me open. Ik dacht dat ik alles wel wist, maar toen kwam ik in Gent en besefte me; er is nog zoveel meer dat je kan doen! Dat zette me op scherp. Ik besloot dat ik iets met data wilde gaan doen. Ik vond mijn focus.”

Young + Data = ?

In oktober 2017 studeert Tristan af met een hele rits diploma’s op zijn naam en direct besluit hij op zoek te gaan naar een werkplek die bij zijn analytische datawens past. Via LinkedIn komt hij op de website van Infotopics terecht en direct is zijn interesse gewekt.

“Ik heb meteen gebeld en vervolgens gesolliciteerd voor het Young Data Professional programma. Na het eerste gesprek had ik direct een goed gevoel. De sfeer, leuke mensen, een goed gesprek, iedereen begroette me en ik kreeg direct een rondleiding. Maar belangrijker nog. Het verhaal waar Infotopics voor staat sprak mij direct aan.”

Tristan kon direct aan de slag met Tableau. Een week later zou zijn tweede gesprek volgen en Tristan zou Tristan niet zijn, als hij zich niet direct volledig op liet gaan in de nieuwe beschikbare leerstof.

“Ik dook direct de tool in en was de hele week 15 uur per dag met Tableau bezig, ging direct in de community op en las me compleet in. Ik was trots dat ik zo snel met Tableau kon werken en de community hielp me graag met al mijn vragen. Mijn eerste project was: ‘Traffic in Amsterdam’. Dit sloot goed aan bij mijn studie.”

In februari 2018 begon Tristan bij Infotopics.

 

Project X

In zijn eerste maand is Tristan direct opgeleid om volledig aan de slag te kunnen met Tableau en Alteryx en om mee te kunnen denken over vraagstukken van de klant. Hij vond direct zijn draai binnen het YDP programma.

“Het is zo opgezet dat er een steile leercurve is. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid om te leren, zelf te ontdekken, maar ook zelf dingen op te pakken. Kijk naar mijn deelname aan de Iron Viz. Er is altijd wel iemand binnen Infotopics die je wilt helpen en bijdragen in je ontwikkeling. En als consultant doe je veel ervaring op in het veld. Uniek is dat je diep van binnen een hobbyist bent en dat iedereen waarmee je werkt ook hobbyisten zijn. Hierdoor wil je steeds een stapje verder gaan en door blijven ontwikkelen. Daar is zeker ruimte voor binnen het YDP programma.”

Het belangrijkste van zijn werk vind Tristan dat hij meer kan bieden dan alleen de vraag. Wat betekenen de cijfers en wil je niet andere cijfers zien? Tristan wil dan ook altijd voorbij de basis vragen kijken om het diepere probleem bloot te leggen. Hij werkt graag creatief met data en wil de mensen die hij helpt graag enthousiast krijgen over de data waarmee ze werken.

“Als je een grote groep mensen enthousiast kan krijgen met rijen en kolommen, dat is het leukste wat er is.”

Mountain High

 

Tijdens zijn tijd bij Infotopics heeft Tristan constant de grenzen willen opzoeken. Zo heeft hij een poging gedaan om Tableau Viz of the day te worden en is hij zijn eerste Tableau idee; het ‘Traffic in Amsterdam dashboard’ continu blijven ontwikkelen. Ook maakte hij een dashboard over de mooiste routes van Amsterdam die uiteindelijk werd gepubliceerd op de What’s New in Tableau 2019.2 pagina van Tableau.

“Ik wilde aftasten wat er allemaal mogelijk is qua visualisaties. Je bent altijd opzoek naar een strak design en welke design vormen er zijn en welke je het beste kan gebruiken.“

Ondanks dat hij niet de Viz of the day werd, was bij Tristan wel het vuurtje aangewakkerd om door te pakken voor de Iron Viz. Voordat hij aan zijn kwalificatiedashboard begon werkte Tristan eerst nog aan andere dashboards om zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Zo leerde hij hoe je kan zoomen op kaarten én in tijd, in zijn Traffic Incidents dahboard en onderzocht hij hoe data een duidelijk verhaal kan vertellen over processen in zijn Chocolade dashboard.

Iron Man

In zijn tweede maand bij Infotopics zag Tristan de Iron Viz competitie al voorbij komen, maar toen was hij er nog niet klaar voor. Een jaar later staat hij in de finale.

“Het leuke van de Iron Viz is dat iedereen mag en kan meedoen. De drempel is niet zo hoog. Het is een project wat je doet aan de hand van een thema. Hier leer je ontzettend veel van. Ik heb veel gekeken naar de inzendingen van vorig jaar; wat vind je goed en wat niet. Je reflecteert aan alles. Dan zoek je de grenzen op. Bij de Iron Viz zie je dat alle deelnemers een eigen persoonlijkheid hebben. Je ziet nooit echt een zelfde vorm of manier van visualiseren. Het gaat er natuurlijk ook om hoe iemand een verhaal verteld. Dit kan op honderdduizend manieren gedaan worden. En dan ontstaat de vraag; hoe breng je dit over op de jury? Ik denk dat als je met deze tool werkt, dat het heel leuk is om te zien wat die persoonlijke touch voor invloed heeft. De finalisten van dit jaar zijn alle drie heel anders, maar dat is denk ik ook de kracht van Tableau.”

De Iron Viz vindt plaats op 19 juni op de main stage van de Tableau Conference Europe in Berlijn. Drie finalisten strijden om de ultieme titel; Iron Viz Europe. Tijdens deze finale zal een jury punten uitdelen en kan het publiek een Twitter vote uitbrengen met de hashtag: #IVTristan. In de voorrondes waren er 33 Europese inzendingen in het thema: ‘Energy and sustainability’. Tristan ontwierp het dashboard: The Cost of Energy Independence in Polen. Iets wat dicht bij Tristan ligt. In de finale zal Tristan een dashboard moeten maken dat niet direct in zijn straatje ligt.

“Bij een klant doe ik nooit mijn eigen project. Ik vind het heel leuk om te bedenken hoe ik voor hun de beste resultaten kan behalen. Dat is de uitdaging. Dit is bij de Iron Viz natuurlijk ook zo. Je komt in een omgeving waar je te maken hebt met factoren die je zo goed mogelijk wilt neerzetten. Je hebt het wel over data. Het doel is om die gegevens juist te interpreteren. In mijn werk verplaats ik me in de schoenen van de opdrachtgever. In mijn eigen projecten doe ik dit vanuit mijzelf. De uitdaging zit hem in die verplaatsing. Voor de Iron Viz verplaats ik me in het publiek. Hoe kan ik iets maken dat het publiek leuk vindt? Welke vragen stelt het publiek en wat denkt het publiek dan? Die vragen gebruik ik als uitgangspunt.”

Beide benen op de grond

Tristan blijft ondanks de drukte en stress altijd gefocust. Zijn familie en vriendin helpen hem dan ook om rustig te blijven en te genieten van het moment.

“Mijn ouders zijn ontzettend trots met wat ik nu al heb bereikt. Ze zeggen dat ik altijd moet genieten, zolang het duurt. Ondanks de stress blijf ik me bewust dat ik plezier moet maken en moet genieten. Ik kom uit een familie van harde werkers. Als je iets wilt dan moet je er hard voor werken. Als je er hard voor werkt, dan word je er ook voor beloond. Dat komt nu uit.”

Meer informatie

Ben jij benieuwd naar het Young Data Professional programma, of zou je graag in contact komen met Tristan of één van onze andere consultants? Neem dan snel contact op!

Neem contact op