Artificial Intelligence – Vriend of vijand van een data analist?

Door de alsmaar groter wordende hoeveelheid beschikbare data, steeds krachtigere computers en de snelheid waarmee algoritmes en Machine Learning zich ontwikkelen heeft Artificial Intelligence (AI) de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Neem bijvoorbeeld de publiekelijk toegankelijke AI chatbot, ChatGPT, die twee maanden na lancering al 100 miljoen (!) unieke gebruikers heeft.

Er rijst dan ook de vraag: moeten data consultants en analisten zich zorgen maken over de toekomst? Moeten we AI zien als vriend of vijand van data analyse?

Wat is Artificial Intelligence?

Het begrip Artificial Intelligence (AI) omschrijft in feite machines of computerprogramma’s, die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, probleemoplossing, besluitvorming en taalbegrip, die niet expliciet zijn geprogrammeerd om dat te doen.

De kansen

Artificial Intelligence kan op verschillende vlakken van pas komen op de weg naar datagedrevenheid. Denk aan het (uit)bouwen van een datawarehouse door het automatiseren van processen, het organiseren en classificeren van data, data security, het voorspellen van trends en niet te vergeten datavisualisatie. Of bijvoorbeeld de recent toegevoegde functies Ask Data en Explain Data in Tableau. Denk ook aan het het splinternieuwe Alteryx Auto Insights, dat AI inzet om zelf alle mogelijke datavragen te stellen op basis van een dataset en daarop zelf tot inzichten komt.

Ook kan AI een uitkomst bieden bij het prepareren van data, waardoor we meer tijd kunnen besteden aan het daadwerkelijk analyseren van gegevens.

De risico’s

Waarom zouden we AI dan tegelijkertijd ook kunnen beschouwen als vijand? Door de snelle ontwikkeling zou het bijvoorbeeld kunnen dat AI straks taken overneemt die jij of ik nu nog als mens uitvoeren, zoals het interpreteren van gegevens en het genereren van analyses door middel van tools zoals Tableau of Alteryx. 

AI: Vriend of vijand?

Dus, is AI onze vriend of onze vijand? Het antwoord is dat het beide kanten op kan. Ik ben van mening dat door op de juiste manier gebruik te maken van deze nieuwe, interessante technologie, terwijl we bewust blijven van de uitdagingen en eventuele risico’s, wij ons als consultant beter kunnen blijven ontwikkelen op zowel technisch- als analytisch vlak om zo nog meer waarde te kunnen halen uit data en zo onze klanten op weg te helpen naar het uiteindelijke streven: Analytical Excellence.

Als je meer wilt weten over onze diensten of als je vragen hebt over data in combinatie met Artificial Intelligence, neem dan gerust contact met ons op.

Chat GPT

Plot twist: Deze blog is grotendeels gebaseerd op teksten gegenereerd door ChatGPT, waardoor het schrijven mij net iets meer dan 30 minuten heeft gekost. Jullie een mooi stukje leesvoer, en ik kan weer aan het werk. Win-win, toch?